Γερμανικό δικαστήριο ζητά ισότητα στην φορολογία των gay ζευγαριών

10/08/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Καλοί οι γάμοι και τα honeymoons, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Ένα από τα σημαντικότερα κέρδη για τους gay και τις λεσβίες είναι η εξίσωση των φορολογικών δικαιωμάτων μεταξύ gay και straight ζευγαριών… και τα νέα δείχνουν να είναι πολύ καλά στην Γερμανία.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απόφαση της χώρας και του κυβερνώντος κόμματος της Άντζελα Μέρκελ να ενισχύσουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, δίνοντας στις καταχωρημένες gay συμβιώσεις, τα ίδια φορολογικά πλεονεκτήματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Σε αυτό συνέβαλλε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο και αποφάνθηκε ότι τα gay ζευγάρια πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, σε σχέση με τον φόρο μεταβίβασης της γης, και απαίτησε όσοι κατά το παρελθόν δεν επωφελήθηκαν σε σχετική μεταβίβαση ιδιοκτησίας, να αποζημιωθούν αναδρομικά.

Η απόφαση έρχεται μετά το debate στελεχών του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, αναφορικά με το ζήτημα των φοροαπαλλαγών και της φορολογικής εξομάλυνσης, μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Μέσα στην εβδομάδα, 13 μέλη του κυβερνώντος κόμματος έκαναν έκκληση, ώστε η νομοθεσία περί φορολογίας εισοδήματος, που επιτρέπει στα παντρεμένα ζευγάρια να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση και να πληρώνουν λιγότερους φόρους, να εφαρμοστεί και για τα ζευγάρια ατόμων του ιδίου φύλου.

Η Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Κριστίνα Σρέντερ υποστήριξε την παραπάνω πρωτοβουλία.

Σε συνέντευξή της στο CNN, είπε: «Η πρόταση έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.»

Άλλοι πολιτικοί του κόμματος αντιτάχθηκαν στην ιδέα, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «δεν υπήρχε ανάγκη να αλλάξει ο νόμος.»

Εναντίον της κίνησης είναι ένα ακόμη Γερμανικό κόμμα, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), η οποία επέκρινε την κίνηση, λέγοντας πως ο γάμος μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι «ιδιαίτερος».

Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD (γερμανική ΕΡΤ), η εκπρόσωπος του κόμματος, Γκέρντα Χάσελφελντ δήλωσε: «Ο γάμος μεταξύ άνδρα και γυναίκας έχει την δική του αξία, καθώς είναι προσανατολισμένος στη δημιουργία νέας ζωής. Αυτό δεν συμβαίνει με τις ομοφυλόφιλες σχέσεις.”

Η γερμανική κυβέρνηση πέρασε νόμο το 2001 που δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα επίσημης κατοχύρωσης της σχέσης τους, δίνοντας τους με αυτό τον τρόπο παρόμοια δικαιώματα με τα στέιτ παντρεμένα ζευγάρια.

Περίπου 25.000 gay ζευγάρια είναι σήμερα σε νόμιμη συμβίωση.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Gay και Λεσβιών της Γερμανίας δήλωσε ότι η LGBT κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανισότητες, ειδικά στο κομμάτι των υιοθεσιών.

«Παρόλα αυτά, πολλά γκέι ζευγάρια είναι ικανοποιημένα που η φορολογική νομοθεσία κηρύχτηκε αντισυνταγματική. Εάν θέλουμε να επιτευχθεί πλήρης ισότητα δικαιωμάτων, αυτό είναι ένα από τα τελευταία βήματα.”

 

Πηγή: Gaystarnews




Δες και αυτό!