Βελιγράδι: Παρέλασαν υπερήφανα έξω από το κοινοβούλιο παρά την επίσημη απαγόρευση

29/09/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Το δικό της «Gay Pride» γιόρτασε εχθές στην πόλη του Βελιγραδίου μια ομάδα 200-300 ατόμων, η οποία συγκεντρώθηκε για να διαδηλώσει για την απαγόρευση διεξαγωγής του θεσμού.

Οι παρευρισκόμενοι έδωσαν ραντεβού αργά το βράδυ έξω από το κτίριο της κυβέρνησης και παρέλασαν «υπερήφανα» μέχρι το σερβικό κοινοβούλιο με κεντρικό σύνθημα «Αυτό είναι Pride». Η αυτοσχέδια αυτή παρέλαση έγινε με την συνοδεία της αστυνομίας χωρίς να σημειωθεί κάποιο περιστατικό βίας.

Όλα αυτά λίγες ώρες μετά την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης της Σερβίας να εμποδίσει την διεξαγωγή του θεσμού Υπερηφάνειας με λόγους ασφαλείας, καθώς αρκετές εθνικιστικές οργανώσεις είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διαμαρτυρηθούν το Σάββατο κοντά στο σημείο της συνάντησης των ομοφυλόφιλων αλλά και κατά μήκος της διαδρομής όπου θα περνούσε η παρέλαση.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε: «Η αστυνομία αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, μιας και υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Gay Pride θα μπορούσε να προκαλέσει διάφορα περιστατικά».

Την απόφαση αυτή χαιρέτισαν αρκετοί εθνικιστές, οι οποίοι μαζεύτηκαν και αυτοί με τη σειρά τους στο κέντρο της πόλης για να γιορτάσουν.

«Αυτά είναι άσχημα νέα για τη Σερβία , η οποία δείχνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά σε αυτή τη χώρα». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε την άσχημη εξέλιξη ο διοργανωτής του σερβικού Pride, Γκόραν Μίλετιτς.

Οι όποιες απαγορεύσεις και απειλές δεν στάθηκαν από ότι φαίνεται αρκετές  για να εμποδίσουν το δικαίωμα της LGBT κοινότητας της χώρας να εκφραστεί ελεύθερα. Επίσης, η κίνηση αυτή δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί τελικά να διοργανωθεί Pride στην Σερβία, χωρίς να υπάρξουν βίαια επεισόδια όπως τις προηγούμενες φορές, γεγονότα που αποθάρρυναν στο παρελθόν πολλούς και πολλές από το να συμμετέχουν.

ανταπόκριση: Θάνος Βλαχογιάννης

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!