Αλβανία: Προσβλητικές αναφορές σε ακαδημαϊκά κείμενα για gay

16/11/2012
από
antivirus magazine διαφήμιση

Διάφορες ΜΚΟ για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων,  έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με κάποια βιβλία του Πανεπιστήμιου των Τιράνων που περιγράφουν την ομοφυλοφιλία ως διαστροφή και ζητούν την απόσυρση τους.

«Οι μαθητές της Νομικής και Ιατρικής σχολής  μαθαίνουν από τα  εγκεκριμένα ακαδημαϊκά κείμενα τους ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια σεξουαλική διαστροφή,” – ανέφεραν σε κοινή δήλωση τους η  Pink Embassy και η LGBT Pro.

“Ένας τέτοιος ορισμός είναι λανθασμένος, ρατσιστικός και μη-επιστημονικός, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η επιστημονική κοινότητα έχουν εξαλείψει την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των παθήσεων και σεξουαλικών διαστροφών εδώ και δεκαετίες,” πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Οι ακτιβιστές είπαν ότι ήταν ιδιαίτερα συγκλονισμένοι από ένα εγκληματικού είδους επιστημονικό σύγγραμμα, το οποίο εξισώνει την ομοφυλοφιλία και την παιδεραστία.

“Αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί  ενάντια σε μια κοινότητα που ασχολείται στον ίδιο βαθμό όπως κάθε άλλο μέλος της κοινωνίας με τη προστασία και φροντίδα των παιδιών», υπογράμμισαν οι ακτιβιστές.

Αν και το κοινοβούλιο της Αλβανίας αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1995, μιάμιση δεκαετία αργότερα οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες εξακολουθούν να στιγματίζονται κοινωνικά.

Στην πλειοψηφία τους  οι ομοφυλόφιλοι κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, φοβούμενοι ότι αν φανερωθεί, θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά τους.

Οι εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Αλβανία, υποστηρίζουν ότι οι  βαθιά ριζωμένες συμπεριφορές που υπάρχουν στην ευρύτερη κοινωνία, αφήνουν τους γκέι και τις λεσβίες στο περιθώριο της κοινωνίας.

 

Πηγή:  http://www.balkaninsight.com/en/article/albania-activists-protest-gay-slurs-in-university-textbooks

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!