Αγγλία, Βαρώνη Μπάρκερ: “η νομοθεσία για τον γάμο πρεπει να περιλαμβάνει και τα τρανς άτομα”

20/08/2013
από
antivirus magazine διαφήμιση

Μιλώντας στο περιοδικό Diva, η Βαρώνη Λιζ Μπάρκερ, λέει ότι είναι λάθος το γεγονός ότι η νομοθεσία προϋποθέτει τα τρανς άτομα να έχουν την συγκατάθεση του/της συντρόφου τους πρωτού να μπορέσουν να αλλάξουν νομικά το φύλο τους (σ.μ. αλλιώς ο γάμος ακυρώνεται).

Πολλά τρανς άτομα και σύμμαχοί τους, αισθάνονται απογοητευμένοι/-ες που στη νέα νομοθεσία για τον γάμο στην Αγγλία και την Ουαλία, δεν έχει αφαιρεθεί η προϋπόθεση αυτή.
Σε άρθρο του για το PinkNews, ο εκπρόσωπος της τρανς οργάνωσης Scottish Transgender Alliance, Nathan Gale, εξήγησε: “Η επιδίωξη ήταν να προστατευτούν οι σύντροφοι των τρανς ανθρώπων από το να βρεθούν σε γάμο ομοφύλων, στην περίπτωση που κάποιοι/-ες εξ αυτών θα μπορούσαν να έχουν αντίρρηση σε αυτό. Με μία πρώτη ματιά αυτό φαίνεται λογικό. Όμως οι τρανς άνθρωποι πρέπει να ζουν με το φύλο που αυτοπροσδιορίζονται τουλάχιστον δύο χρόνια πριν κάνουν αίτημα για αλλαγή του φύλου στα έγγραφά τους και τούτο έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στον ήδη υπάρχων γάμο σε περίπτωση που υπάρχει. Και εκτός αυτού, στο μεσοδιάστημα αυτό, ούτως ή άλλως αν ο/η σύντροφος έχει κάποιο πρόβλημα με την μετάβαση μπορεί σ’ αυτό το διάστημα να ζητήσει διαζύγιο. Επιπλέον, η νομική αναγνώριση του φύλου για το τρανς άτομο, δεν έχει πρακτικά επίπτωση στον/στην σύντροφο (όλα τα δικαιώματα παραμένουν), όμως η άρνηση (βέτο) του/της συντρόφου πρακτικά έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ζωή του/της τρανς συντρόφου”.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Diva, η Βαρώνη Μπάρκερ, παραδέχτηκε ότι ήταν αποτυχία του Κοινοβουλίου να επιτρέψει να συνεχιστεί η προϋπόθεση αυτή. Είπε: “Λυπήθηκα για το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατόν να αφαιρεθεί, το ονομαζόμενο “βέτο συντρόφου” στη νέα νομοθεσία. Περάσαμε αρκετό χρόνο με εκπροσώπους της τρανς κοινότητας και γνωρίζω ότι δεν είναι ευτυχείς με το ζήτημα αυτό. Η οπτική της κυβέρνησης είναι ότι η νομοθεσία τώρα επιτρέπει στα άτομα που έχουν κάνει την μετάβασή τους να παραμείνουν στον γάμο που ήταν πριν, σεβόμενοι την σχέση τους. Υπήρξε όμως ασυμφωνία στο ζήτημα του “βέτο συντρόφου”, και έτσι το θέμα παραμένει για το μέλλον”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον γάμο ομοφύλων η Βαρώνη Μπάρκερ, σε ομιλία της, μίλησε για τον έρωτά της για μία άλλη γυναίκα, αποκαλύπτοντας ότι είναι λεσβία. “Σκεφτόμουν από πολύ καιρό να αποκαλύψω την σεξουαλική ταυτότητά μου και ήξερα ότι αυτό ήθελα. Βρίσκομαι σε σχέση με τη σύντροφό μου Καρολάιν εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν ήμουν συνηθισμένη να μιλάω δημόσια για προσωπικά μου θέμα, μου ήταν δύσκολο. Έτσι στην ομιλία μου τον Ιούνιο υποστήριξα την ισότητα στον γάμο και δεν ήταν εύκολο για μένα. Δεν νομίζω ότι λιποθύμησε κανείς απ’ την έκπληξη στα νέα αυτά, αλλά νομίζω ότι εξέπληξε το γεγονός ότι μίλησα δημόσια για το θέμα αυτό. Όταν μίλησα, πολλοί ήταν που με σταματούσαν ή μου έγραφαν λέγοντάς μου ότι ήταν πολύ γενναίο και υπέροχο αυτό που έκανα. Δεν είμαι σίγουρη για το πόσο γενναίο ήταν, αντιλαμβάνομαι όμως πόσο σημαντικό είναι για τον κόσμο να γνωρίζει ότι, ναι, υπάρχουν και οι λεσβίες στο Κοινοβούλιο”.

 

Πηγή: TRANSS.GR / Μετάφραση για το transs.gr από την Αφροδίτη Παπαγεωργίου

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!