Ένας λεσβιακός γάμος στη δεκαετία του ‘70

02/04/2013
από
antivirus magazine διαφήμιση

Aυτή η φωτογραφία μαζί με τη λεζάντα, συνόδευαν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 1970 σε τεύχος του περιοδικού Jet. Πολύ πριν την σύγχρονη πάλη για ίσα δικαιώματα στο γάμο, μαύρες γυναίκες που αγαπούσαν γυναίκες προσπαθούσαν να κάνουν το θεσμό δικό τους.     Η Edna Knowles, που απεικονίζεται αριστερά και η Peaches Stevens, στα δεξιά, παντρεύτηκαν στο Liz’s Mark III Lounge, ένα γκέι μπαρ στο South Side του Σικάγο «με καλεσμένους ένα πλήθος φίλων».

Το άρθρο έληγε σημειώνοντας ότι «αν και το ζευγάρι έχει ένα κάποιου είδους «πιστοποιητικό γάμου», στο ληξιαρχείο δεν υπάρχει επίσημο πιστοποιητικό». Η τελευταία πρόταση είχε στόχο να υπενθυμίσει στους αναγνώστες ότι η ένωση της Knowles και της Stevens δεν ήταν νόμιμη στα μάτια του κράτους, όπως διαβεβαιώνουν και τα εισαγωγικά στη λέξη «παντρεμένες» στον τίτλο.

Ωστόσο, αρκετές δεκαετίες πριν αυτή την τολμηρή δημόσια επίδειξη αγάπης, ζευγάρια μαύρων γυναικών της Νέας Υόρκης έβρισκαν εναλλακτικούς τρόπους για να αποκτήσουν άδειες γάμου στη δεκαετία του ’20 και του ’30.   «Οι τελετές γάμου γινόταν συνοδεία μεγάλων γαμήλιων δεξιώσεων που περιλάμβαναν αρκετές παράνυφες, κουμπάρους, και άλλα απαραίτητα μέλη της τελετής.

Οι νόμιμες άδειες παραλαμβανόταν μετά από αρρενοποίηση του μικρού ονόματος ενός εκ των γυναικών και ένας γκέι άντρας λάμβανε το πιστοποιητικό εκ μέρος του ζευγαριού. Αυτά τα πιστοποιητικά γάμου βρισκόταν στο αρχείο του City Marriage Bureau της Νέας Υόρκης». -Luvenia Pinson, “The Black Lesbian: Times Past-Time Present”

Πηγή: www.lifo.gr

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!