Στη Στοκχόλμη δεν υπάρχουν φύλα…

27/06/2011
από
antivirus magazine διαφήμιση

 

Εδώ δεν υπάρχουν φύλα... Είμαστε όλοι ίσοι

 

Σε μια προσπάθεια να εξαλείψει στερεότυπα και διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ένας δημόσιος παιδικός σταθμός στη Στοκχόλμη αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί στο λεξιλόγιό του λέξεις όπως αγόρι και κορίτσι και να αποφεύγει να αναφέρεται στα παιδιά ως «αυτός» ή «αυτή», προτιμώντας να τα αποκαλεί «φίλους». 

Το προσωπικό του σταθμού χρησιμοποιεί ουδέτερες εκφράσεις οι οποίες κάποιες φορές δεν υπάρχουν καν στο επίσημο λεξιλόγιο της Σουηδικής γλώσσας, ακολουθώντας συμβουλές από ειδικούς παιδαγωγούς που έχουν προσληφθεί στο συγκεκριμένο σταθμό. 

Κάποιες φορές τα παιδιά ακούνε παραμύθια στα οποία υπάρχουν και ρόλοι με γκέι και λεσβίες ενώ αποφεύγονται όσα κλασσικά παραμύθια αναπαράγουν στερεότυπα για τα φύλα, όπως η Χιονάτη και η Σταχτοπούτα. 

«Η κοινωνία απαιτεί από τα κορίτσια να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα, να είναι ευγενικά και όμορφα, ενώ για τα αγόρια να είναι αρρενωπά, σκληρά και εξωστρεφή», λέει ένας δάσκαλος του σταθμού. «Το σχολείο μας τους δίνει μια φανταστική ευκαιρία να είναι ο, τι ακριβώς θέλουν να είναι», προσθέτει.
πηγή: tovima.gr

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.
Δες και αυτό!