Αυτή είναι η queer γιορτή στην οποία βασίζονται τα Χριστούγεννα

07/12/2017
από

Χειμώνας. Φωτιά αναμμένη, κεριά που καίνε με το σπίτι να είναι υπέροχα στολισμένο. Το ποτό ρέει σαν ποτάμι και εσύ με τον/την σύντροφό σου κάθεστε αγκαλιά στον καναπέ, συζητώντας για το που θα περάσετε τις μέρες των γιορτών. Αλλά δεν είναι Χριστούγεννα, αλλά “Saturnalia”. H αρχαία αυτή ρωμαϊκή γιορτή ήταν αφιερωμένη στον θεό Saturn (ή τον δικό μας Κρόνο) περίπου τον 1ο π.Χ. αιώνα και ήταν αυτή που αποτέλεσε τη βάση για τα Χριστούγεννα. 

Και πόσο queer ήταν αυτή η γιορτή. Οι ιστορικές πηγές κάνουν λόγο για την ελευθερία που η υπήρχε κατά τη διάρκεια αυτού του εορτασμού. Κόσμος να τρέχει γυμνός ή να ντύνεται με ρούχα ανεξαρτήτως φύλου, οι άνδρες να κάνουν σεξ με άνδρες και οι γυναίκες με γυναίκες, οι τοπ να γίνονται μπότομ (και το αντίθετο) και τα αφεντικά να γίνονται υπηρέτες των σκλάβων τους.

Κατά τη διάρκεια, επίσης, αυτής της γιορτής οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να μοιράζουν αγάλματα όμορφων νέων, γλυκά σε σχήμα φαλλού, βιβλία, καλλυντικά κ.α. Κάποιοι, μάλιστα, το πήγαιναν λίγο παραπέρα και αντί για αγάλματα έκαναν δώρο σκλάβους του έρωτα.

Και κάτι για τα δώρα … 

Η Χριστουγεννιάτικη παράδοση επιμένει εσφαλμένα ότι τα πρώτα δώρα προήλθαν από τους 3 Μάγους. Αλλά ακόμη και αυτή η εκδοχή της Βίβλου μπορεί να βασίζεται μια πραγματική queer ιστορία.

Το 63 μ.Χ. ο Τιριδάτης της Αρμενίας ήρθε στη Ρώμη μαζί με 3 Μαγούς για να τερματίσει τον πόλεμο και να τιμήσει τον -bisexual- αυτοκράτορα, Νέρωνα. Ο Τιριδάτης με τους μάγους του έδωσαν δώρα, ενώ ο Αυτοκράτορας φίλησε τον Τιριδάτη στο στόμα για να σφραγίσει τη συμφωνία για τη λήξη του πολέμου. Λίγο μετά η ιστορία των 3 Μάγων με τα δώρα έκαναν την πρώτη και μοναδική εμφάνισή τους στο Ευαγγέλιο του Ματθαίο.




Δες και αυτό!