«Καίει» ο γάμος των gay

29/06/2017
από

O «γάμος για όλους» που υποσχέθηκε ο Μ. Σουλτς και αναμένεται να είναι η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία των Σοσιαλδημοκρατών πριν από το κλείσιμο της Ομοσπονδιακής Βουλής στη Γερμανία, προκαλεί αναταράξεις στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς η καγκελάριος Α. Μέρκελ εμφανίστηκε ανοιχτή στη θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, πλην όμως στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU, Β. Κάουντερ, εμφανίστηκε αμήχανος στην προαναγγελία του SPD για κατάθεση νομοσχεδίου, που θα θεσπίζει το δικαίωμα του γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια, τις επόμενες ημέρες. Το θέμα είχε απασχολήσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, στις προγραμματικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της υφιστάμενης κυβέρνησης. Είχε βγει εκτός συμφωνίας λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της πιο συντηρητικής πτέρυγας της Χριστιανικής Ενωσης. Τώρα, έτσι όπως επανέρχεται στο προσκήνιο, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, δίνει το έναυσμα να ανεβούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν τους Χριστιανοδημοκράτες ότι δεν μπορούν να διαμορφώσουν συνθήκες ελευθερίας και ισοτιμίας για όλους και από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες καταλογίζουν στους Σοσιαλδημοκράτες αθέτηση των συμφωνιών και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξη στο πλαίσιο της εκδήλωσης του περιοδικού «Brigitte», εμφανίστηκε διαλλακτική στην πρωτοβουλία Σουλτς, αν και τη χαρακτήρισε «περίεργη στη χρονική στιγμή που εκδηλώνεται» και μίλησε για ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών, χωρίς κομματικές γραμμές. Ακόμη και αν ψηφίσουν «κατά» όλοι οι βουλευτές της Χριστιανικής Ενωσης, η πρωτοβουλία των Σοσιαλδημοκρατών μπορεί να περάσει εφόσον υποστηριχθεί από τους βουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων, που αθροίζουν 320 βουλευτές σε σύνολο 630.

Ο χρόνος μέχρι τη λήξη των εργασιών της Βουλής επαρκεί οριακά για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Και αν δεν επαρκούσε όμως, το πρόβλημα για τη Χριστιανική Ενωση της Α. Μέρκελ θα υφίσταται, καθώς και οι εν δυνάμει επόμενοι κυβερνητικοί της εταίροι, οι Φιλελεύθεροι του FDP, έχουν θέσει από τώρα ως βασική προϋπόθεση κυβερνητικής συνεργασίας τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Πώς θα δρομολογηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, όπου εκτός από τον γάμο αναμένεται να τεθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες και το ζήτημα των αμυντικών δαπανών σε συνδυασμό με τις δαπάνες διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας.

πηγή: efsyn.gr



Δες και αυτό!