UNESCO: Ανάγκη για άμεσα μέτρα για τη σχολική βία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας & έκφρασης φύλου

19/12/2018
από

Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα στη σχολική βία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή/και έκφρασης φύλου, με βάση τη νέα έκθεση του CoE / UNESCO.

Η βία στα σχολεία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητα φύλου ή της έκφρασης ή των χαρακτηριστικών του φύλου, συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και είναι εξαιρετικά ανεπαρκής ο τρόπος που καταγράφεται. Πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά και να αποτραπεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην υγεία και τα επιτεύγματα των μαθητών. Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της νέας έκθεσης, που εκπόνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με την UNESCO, η οποία δημοσιεύθηκε στις 13/12/18.

Η βία που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά του φύλου (βία βασισμένη στο SOGIEC) έχει τις ρίζες της στις πολιτιστικές νόρμες και στις προσδοκίες για το φύλο και τον ρόλο των φύλων. Μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική, και να εμφανίζεται μέσα ή γύρω από τα σχολεία, καθώς και στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την έρευνα, η λεκτική βία και ο εκφοβισμός είναι οι πιο διαδεδομένες μορφές της.

Οποιαδήποτε μαθήτρια κι οποιοσδήποτε μαθητής, που θεωρείται ότι δε συμμορφώνεται με τις ισχύουσες νόρμες – είτε πρόκειται για τη φυσική εμφάνιση, την επιλογή ρουχισμού, τους τρόπους ή την συναισθηματική και σωματική έλξη σε άλλα άτομα – μπορεί να γίνει θύμα του“, αναφέρει η Ελένη Τσετσέκου, επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Τα βασικά του θύματα είναι οι LGBTI μαθήτριες/μαθητές, με τα τρανς άτομα και τα gay αγόρια να αναφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα βίας. Ωστόσο, στοχεύει επίσης σε μη-LGBTI μαθήτριες/μαθητές και βλάπτει όλους τους εμπλεκόμενους – θύματα, δράστες και παρευρισκόμενες/ους» .

Η έκθεση “Safe at school: Education sector responses to violence based on sexual orientation, gender identity/expression or sex characteristics in Europe” (Ασφαλής στο σχολείο: Απαντήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης σχετικά με τη βία με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα / έκφραση φύλου ή τα χαρακτηριστικά φύλου στην Ευρώπη) , που συντάχθηκε σε συνεργασία με την UNESCO, παρέχει μια επισκόπηση αυτής της βίας στα ευρωπαϊκά σχολεία, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη επιδιώκουν την πρόληψη ή την αντιμετώπισή τους και κάνει συστάσεις στους εθνικούς εκπαιδευτικούς τομείς για να το πράξουν καλύτερα.

Απευθύνεται κυρίως σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικών στον τομέα της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών παιδείας και του προσωπικού τους, καθώς και στο προσωπικό των εκπαιδευτικών οργανισμών και των ιδρυμάτων, των εκπαιδευτικών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και άλλων εκπαιδευτικών επαγγελματιών που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των μαθητριών/τών, ιδρύματα που επιφορτίζονται με την καθιέρωση και την επιβολή των προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη μέλη, το προσωπικό των κυβερνητικών και διακυβερνητικών οργανισμών που εργάζονται για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας που βασίζεται στο φύλο και / ή στο σχολείο.

Η μονάδα SOGI είναι έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη μέλη από το 2019 (κατόπιν αιτήματος) να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του ομοφοβικού και του τρανσφοβικού εκφοβισμού στους τομείς της εκπαίδευσης τους, στο πλαίσιο της εκστρατείας “Free to speak, Safe to Learn – Democratic schools for All“ .

Ολόκληρη η Έκθεση




Δες και αυτό!