Πώς το Tumblr έγινε ένα καταφύγιο για τους outsiders του internet

18/12/2018
από

Το τέλος μιας εποχής!

Η απαγόρευση του ενήλικου περιεχομένου στην ιστοσελίδα για blogging απειλεί να αποξενώσει τους πιο περιθωριοποιημένους κοινωνικά και να εμποδίσει τον δρόμο προς την αυτο-εξερεύνηση μελλοντικών γενιών.

Η Vex Ashley, μια δημιουργός και καλλιτέχνης πορνό, βασισμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συνειδητοποίησε πόσο τα άτομα ενδιαφέρονταν ακόμα για το Tumblr, ώσπου η ιστοσελίδα ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την NSFW τέχνη και εικόνες, ένα από τα πιο αναδημοσιευμένα είδη περιεχομένου. “Νόμιζα πώς όλοι τα είχαν παρατήσει”, λέει. Αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια.

Από τα παράξενα και αισθησιακά μέχρι τα περίεργα και τα υπέροχα, το Tumblr, το οποίο εμφανίστηκε το 2007, έχει υπάρξει για πολύ καιρό ο κινητήρας της διαδικτυακής κουλτούρας. Οι fandom κοινότητες είναι μόνο μερικά κλικ μακριά από τις σέξi δημοσιεύσεις, ενώ τα blogs που είναι αφιερωμένα σε “dank” memes μοιράζονται τη δικαιοδοσία τους με καλλιτεχνικούς δημιουργούς κόμικ.

“Τα άτομα είχαν το ενήλικο fanfiction και την τέχνη δίπλα στα gif και τα memes”, λέει ο Reapersun, ένας ανώνυμος καλλιτέχνης κόμικ και δημιουργός ομοφυλόφιλου ερωτικού περιεχομένου. “Και ήταν μια χαρά.

Χάρη στην ανοιχτή στάση της πλατφόρμας και τον χωρίς διαφημίσεις σχεδιασμό της, το Tumblr έχει υπάρξει ένα από τα κύρια μέρη του διαδικτύου, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές σεξουαλικές κοινότητες, γεμάτες με ερωτική τέχνη και DIY πορνό. Αυτή η δεκτικότητα είναι που έκανε το Tumblr ένα ασφαλές σπίτι για να εκφραστούν οι δημιουργοί πορνό και να μοιράζονται τη δουλειά τους, με πολλούς να το ονομάζουν ως ένα από τα πιο φιλικά προς το πορνό κοινωνικά δίκτυα που έχουν υπάρξει.

Όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας την προηγούμενη βδομάδα, πως θα αρχίσει να απαγορεύει τις εικόνες και τα βίντεο που χαρακτηρίζονται ως “περιεχόμενο για ενήλικους.” Η απόφαση αυτή πάρθηκε όταν η εφαρμογή αφαιρέθηκε προσωρινά από το app store της Apple, επειδή τα φίλτρα του απέτυχαν να μπλοκάρουν το περιεχόμενο που περιλάμβανε παιδική πορνογραφία (η οποία είναι, φυσικά, ήδη απαγορευμένη στην πλατφόρμα). Η απαγόρευση, η οποία θα απευθύνεται σε κάθε μορφή πορνό εκτός από τη γυμνότητα που έχει μία πολιτική ή καλλιτεχνική ποιότητα, μπήκε σε εφαρμογή από τις 17 Δεκεμβρίου- ειρωνικά, είναι επίσης η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Εργατών του Σεξ.

Η ομάδα του Tumblr είχε επιχειρήσει να “δημιουργήσει και να προωθήσει μια πολιτική που αναγνωρίζει τους διαφορετικούς τρόπους έκφρασης που βλέπουμε στην κοινότητα”, εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Jeff D’ Onofrio σε μια δήλωση. Χωρίς το ενήλικο περιεχόμενο, λέει, “έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα μέρος στο οποίο πολλοί περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν άνετα να εκφράσουν τις προσωπικότητές τους.”

Περιλαμβάνοντας μια από τις πιο ανοιχτές ψηφιακές κοινότητες, οι συμπεριληπτικοί παράμετροι του Tumblr ήταν ένας οδηγός για μια γενιά “ψηφιακών ιθαγενών”. Όμως η νέα πολιτική απειλεί να αποξενώσει κάποιες από τις πιο περιθωριοποιημένες εναλλακτικές κοινότητες του διαδικτύου.

“Ήταν ένα πολιτισμικό πνεύμα των καιρών για τη γενιά μου,” λέει η Ashley, που ξεκίνησε να πειραματίζεται με DIY softcore περιεχόμενο, δημοσιεύοντας για παράδειγμα γυμνές φωτογραφίες στην πλατφόρμα το 2011. “Βρήκα το σπίτι μου εκεί.”

Αμέτρητα blogs στο Tumblr παρείχαν ένα μέρος για όσους αναζητούσαν τις ταυτότητες τους ή εξερευνούσαν τις σεξουαλικότητες τους, ψάχνοντας το υλικό που τους αντιπροσωπεύει. Από τριχωτό πορνό και βιτσιόζικες δημοσιεύσεις μέχρι ομοφυλόφιλο ερωτικό περιεχόμενο από τον 19ο αιώνα, το Tumblr ήταν ένα μέρος που είχε τα πάντα.

“Το Tumblr ήταν ένας υπέροχος χώρος για κάθε είδους υπο-κοινότητα ανθρώπων με μια σεξουαλικότητα η οποία είναι κάπως διαφορετική από το συνηθισμένο,” λέει ο Dale Cooper, ένας επιστήμονας δεδομένων και πρώην καλλιτέχνης πορνό, βασισμένος στη Βαλτιμόρη. “Δεν καθοριζόταν από αλγόριθμους το τι θα πουλήσει καθαυτό, αυτό καθοριζόταν περισσότερο από τα γούστα.”

Ο Cooper, ο οποίος ήταν ένας ηθοποιός ενήλικου κινηματογραφικού περιεχομένου για τέσσερα χρόνια ενώ σπούδαζε, χρησιμοποίησε το Tumblrγια να χτίσει μια εναλλακτική κοινότητα. “Μολονότι δεν το χρησιμοποιούσα για να διαφημίσω υπηρεσίες, ήταν υπέροχο για μένα να μεγαλώνει το πλήθος θαυμαστών μου,” λέει στο Huck. “Υπάρχει μια αναπτυσσόμενη κοινότητα ερωτικού fan fiction εκεί πέρα.”

Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας επέτρεπε στα άτομα να δημιουργούν και να μοιράζονται τις δικές τους συλλογές ερωτικού περιεχομένου, οι οποίες ήταν τελείως διαφορετικές από όσα είναι διαθέσιμα στις συνηθισμένες πλατφόρμες. “Ήταν πραγματικά τέλειο για τα άτομα να βλέπουν πολλούς διαφορετικούς τύπους σωμάτων, αλλά και διαφορετικά πράγματα που μπορούσαν να κάνουν αυτά τα σώματα μεταξύ τους.”

Για τους ίδιους τους δημιουργούς ενήλικου περιεχομένου, το Tumblr παρείχε έναν χώρο για να μοιράζονται το εναλλακτικό ενήλικο περιεχόμενο σε νέες και πιστές κοινότητες. Η Ashley ίδρυσε το ανεξάρτητο πορνογραφικό πρότζεκτ “Four Chambers” το 2013, μέσω της ιστοσελίδας, και η πρώτη λήψη του πορνό οργανώθηκε από κάποιον “στην άλλη μεριά του κόσμου” τον οποίο γνώρισε μέσα στην πλατφόρμα.

“Το Tumblr μου γνώρισε αυτή την παγκόσμια κοινότητα, που όπως εγώ, είχε μεγαλώσει στα κοινωνικά δίκτυα, είχε μοιραστεί όλη της τη ζωή διαδικτυακά και συνειδητοποιούσε πως μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό.”

Η ιστοσελίδα επέτρεψε στους εργάτες του σεξ και στους περφόρμερ πορνό να πουλήσουν εσώρουχα, να μοιραστούν πορνό βίντεο και να διαφημίσουν τη δουλειά τους, ενώ μοιράζονταν συγχρόνως προσωπικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις. “Το πορνό αντιμετωπιζόταν τόσο ως μια οπτική και αισθητική εμπειρία, όσο οποιαδήποτε άλλη δημοσίευση,” λέει η Ashley. “Δεν χρειαζόταν να προσαρμοστώ στο παραδοσιακό στερεότυπο αυτού του ενήλικου τομέα.”

Το να έχεις τη δυνατότητα να αφηγηθείς όσα θες με τους δικούς σου όρους, σε έναν προσωπικό σου χώρο χωρίς τον φόβο να σε αντιμετωπίσουν ως κάτι το “διαφορετικό”, είναι αυτό που έκανε το Tumblr τόσο απαραίτητο για κάποιους από τους πιο περιθωριοποιημένους, προσθέτει. Αντί να φετιχοποιεί ή να αναπαριστά λανθασμένα το ΛΟΑΤΚ σεξ, το Tumblr ήταν μια πλατφόρμα με περισσότερο αυθεντικό, ευαίσθητο πορνό, φτιαγμένο για και από ΛΟΑΤΚ ανθρώπους.

“Ήταν τόσο δύσκολο να βρω χώρους μέσα στους οποίους μπορούσα να δημοσιεύω ακόμα και ήπια ομοφυλόφιλη τέχνη,” λέει ο Reapersun. “Πολλοί διαδικτυακοί χώροι που έχω συναντήσει διευθύνονταν από άνδρες και δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι για τις γυναίκες ή ΛΟΑΤΚ άτομα… οπότε ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που βρήκα επιτέλους ένα μέρος που μπορούσα να μοιραστώ τη δουλειά μου, με λίγους περιορισμούς και να επικοινωνήσω με άλλους θαυμαστές με έναν θετικό τρόπο.”

“Ένιωθα πως ήταν ασφαλές να δημιουργώ υλικό για εμάς, χωρίς να χρειάζεται να το μοιραστώ με μία μεγαλύτερη, συνηθισμένη κοινότητα που ίσως δεν θα το έβλεπε με τον ίδιο τρόπο που το βλέπουμε εμείς.”

Η Paulita Pappel, η οποία είναι μια δημιουργός πορνό που είναι φιλικό προς queer άτομα, καλλιτέχνης και ιδρυτής της δικής της πορνό ιστοσελίδας, της Lustery, λέει πως το Tumblr “παρείχε μια κοινότητα και μια προσβασιμότητα σε πορνό για ΛΟΑΤΚ+ και έγχρωμα άτομα, το οποίο θα απομακρυνόταν από τα σεξιστικά, ομοφοβικά και ρατσιστικά πρότυπα που αναπαράγουν δυστυχώς άλλες πλατφόρμες.”

Πιστεύει πως η απαγόρευση θα μπορούσε να αφήσει τα περιθωριοποιημένα άτομα χωρίς έναν χώρο για να εκφράζουν τις σεξουαλικότητες τους. “‘Η προστασία των παιδιών’,” λέει η Pappel, “είναι ένα συνεχώς επαναλαμβανόμενο επιχείρημα από συντηρητικούς και ομοφοβικούς που προσπαθούν ασκώντας πίεση να πείσουν την κοινή γνώμη να δεχτεί μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα κάνουν διακρίσεις ή εγκληματοποιούν τις ΛΟΑΤΚ+ κοινότητες, την τέχνη και ανάλογες εκδηλώσεις.”

Κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων, τα φίλτρα για πορνό από το Facebook και το Tumblr έχουν μπλοκάρει χωρίς να το καταλάβουν εκπαιδευτικά, ενημερωτικά και πολιτικά περιεχόμενα. (Άρθρα ειδήσεων δήλωναν πως η σεξουαλική κακοποίηση μιας νέας γυναίκας είχε θεωρηθεί πως παραβιάζει τους όρους της κοινότητας του Facebook και είχε αφαιρεθεί ως spam τον Αύγουστο του 2018, ενώ το Tumblr είχε μπλοκάρει φωτογραφίες γατιών που κάναν cosplay, διότι περιείχαν “ευαίσθητα μέσα” το 2017.) Και παρ’ ότι η απαγόρευση δεν έχει φτάσει στην ολοκληρωμένη της μορφή ακόμα, το Tumblr έχει ήδη αρχίσει να ταυτοποιεί μη-πορνογραφικές δημοσιεύσεις ως πορνό.

“Θα ορίσει ως προκλητικό περιεχόμενο κάθε σελίδα που μπορεί να δείχνει μπεζ χρώμα δέρματος, αλλά δεν θα προσέξει μια λήψη στοματικού σεξ η οποία έχει βγει κάτω από μπλε φωτισμό,” λέει η Ashley. Ακόμη και ένα άρθρο που δημοσίευσε στο Medium σχετικά με την απαγόρευση, ορίστηκε ως πορνό και από το Tumblr και από το Facebook.

Σε συνδυασμό με τους FOSTA/SESTA κανόνες στις Ηνωμένες Πολιτείες που απαγορεύουν στις ιστοσελίδες να φιλοξενήσουν ενήλικο περιεχόμενο και τις νέες οδηγίες της κοινότητας του Facebook που απαγορεύουν κάθε σεξουαλικά προκλητικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβάνοντας ερωτικά μηνύματα, η απαγόρευση του Tumblr είναι σαν ένα σημάδι πως το σεξ είναι κάτι υπερβολικά ταμπού για το κοινό. Για τον Cooper, δείχνει πως οι τεχνολογικές εταιρίες βρίσκονται σε έναν “πανικό του σεξ.”

“Το βρίσκω ανησυχητικό πως μέσα με σεξουαλικό περιεχόμενο ή πράγματα που έχουν να κάνουν με το σεξ απαγορεύονται ταυτόχρονα,” λέει, προσθέτοντας πως τοποθετώντας το βάρος για την ασφάλεια των παιδιών στις διαδικτυακές εταιρίες είναι λάθος. “Είναι σαν να πετάς πράγματα από τις πλατφόρμες, αντί να εστιάζεις στα βασικά θέματα της συναίνεσης και της σεξουαλικής εκπαίδευσης, τα οποία μπορούν να διαχειριστούν διαφορετικά.”

Μολονότι είναι σίγουρα σημαντικό να προστατευτούν τα παιδιά από οποιονδήποτε κίνδυνο στο διαδίκτυο, οι εργάτες του σεξ βλέπουν επίσης την ασφάλεια τους να διακυβεύεται από τη νέα τάξη πραγμάτων στο ίντερνετ. “Είναι σαν κάθε μερικές εβδομάδες ή μήνες, να εμφανίζονται νέες οδηγίες της κοινότητας,” λέει η Ashley. “Νιώθω πραγματικά φοβισμένη από το πόσο γρήγορα αποστερούμαστε την ελευθερία για σεξουαλική έκφραση στην διαδικτυακή ζωή.”

Τον Ιούνιο, το Patreon, μια υπηρεσιακή πλατφόρμα εγγραφής, την οποία χρησιμοποιεί η Ashley για να εισπράξει κέρδος από την δουλειά της, εδώ και τέσσερα χρόνια, έδιωξε κάθε δημιουργό ενήλικου περιεχομένου. Η Ashley είχε διορία δύο μέρες για να διαγράψει τα πάντα από την σελίδα της και να φύγει. “Δεν υπάρχει ένας ασφαλής χώρος για εμάς, πάντα μας αφαιρούν και αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε από την αρχή.”

Φυσικά, τα κοινωνικά δίκτυα με εκατομμύρια αριθμούς χρηστών, όπως είναι το Facebook και το Tumblr, αποτελούν εταιρικές οντότητες με ευθύνη για το τι δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους. Αλλά η Ashley λέει πως η πίεση προς διαδικτυακούς χώρους οι οποίοι είναι κατάλληλοι για κάθε ηλικία, υπονομεύει τον σκοπό των κοινωνικών δικτύων: “Συχνά ένας ασφαλής χώρος δεν σημαίνει πως είναι ασφαλής για όλους.”

Υπάρχουν άλλοι χώροι με ενήλικο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, όπως είπε ο D’ Onofrio στην ανακοίνωση του. Αλλά υπάρχουν πολλοί λίγοι μέσα στους οποίους μπορούν οι ενήλικες κοινότητες του Tumblr να βρουν νέα καταφύγια- το Twitter είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα sites που είναι φιλικό προς NSFW περιεχόμενο.

Δυστυχώς, η νέα πολιτική του Tumblr επηρεάζει κάτι παραπάνω από την εκδίωξη του ενήλικου περιεχομένου, λέει ο Reapersun: “Αυτή η απαγόρευση, για μένα, είναι μια ήττα για την κοινότητα και για την κουλτούρα, που αποδεικνύει πως είναι κάτι πιο κρίσιμο από το ότι “το Tumblr διαγράφει το πορνό”. Η ασφάλεια στο Tumblr ήταν κυρίως αποτέλεσμα της δυνατότητας εποπτείας και ελέγχου του χώρου σου, και δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές ουσιώδεις εναλλακτικές που να προσφέρουν την ίδια εμπειρία εκεί έξω.”

“Πολλοί άνθρωποι, όπως εγώ, πρόκειται να νιώσουν λίγο χαμένοι για κάποιον καιρό.”

Χριστίνα Μουστακάκη




Δες και αυτό!