Mήπως ήρθε η στιγμή να σβήσεις το Grindr από το κινητό σου;

14/12/2018

Ο Jesus Gregorio Smith ξοδεύει πιθανότατα περισσότερο χρόνο στο Grindr απ΄ότι οι 3,8 εκατομμύρια χρήστες, που επισκέπτονται καθημερινά την εφαρμογή.

Ο βοηθός καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lawrence του Ουισκόνσιν, κάνει έρευνα για τη φυλή, το φύλο και τη σεξουαλικότητα σε ψηφιακούς queer χώρους. Τον τελευταίο καιρό, όμως, διερωτάται αν αξίζει να κρατήσει το Grindr στο κινητό του.

Ο Smith, 32 ετών, μοιράζεται ένα προφίλ με τον σύντροφό του. Δημιούργησαν τοv λογαριασμό με στόχο να έρθουν σε επαφή με άλλα queer άτομα στη μικρή πόλη που διαμένουν. Το τελευταίο, όμως, καιρό τείνουν να προτιμούν άλλες εφαρμογές, όπως το Scruff, οι οποίες φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστες και πιο συμπεριληπτικές.

Μετά από έναν χρόνο αρκετών σκανδάλων που σχετίζονται με το Grindr – όπως η παράνομη διάθεση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, οι δικαστικές διαμάχες με χρήστες και η πρόσφατη αρνητική στάση του προέδρου της εφαρμογής στην ισότητα στον γάμο – ο Smith σκέφτηκε ότι το ποτήρι ξεχείλισε.

“Όλα αυτά μας οδηγούν στο να χρησιμοποιούμε το Grindr λιγότερο” δηλώσε ο ίδιος στη Washington Post.

Tο 2018 θα έπρεπε να είναι ένα έτος ρεκόρ για την κορυφαία εφαρμογή, η οποία μετρά περίπου 27 εκατομμύρια χρήστες. Λίγο πριν την εξαγορά του τον περασμένο Ιανουάριο από μια κινεζική εταιρία τυχερών παιχνιδιών, το Grindr φάνηκε πως ήταν έτοιμο να αποβάλει τη φήμη της hook up εφαρμογής και να λειτουργήσει περισσότερο ως μια πιο φιλόξενη πλατφόρμα για queer άτομα.

Αντ ‘αυτού, η εταιρεία με έδρα το Λος Άντζελες έκανε τη μία γκάφα μετά την άλλη.

Στις αρχές του έτους, η εξαγορά του Grindr από τον Όμιλο Kunlun έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, αφού οι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η κινεζική κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποκτήσει πρόσβαση στα προφίλ. Στη συνέχεια, την άνοιξη, το Grindr αντιμετώπισε θέματα με την ασφάλεια, αφού οι διαφόρες εκθέσεις ανέφεραν ότι η εφαρμογή είχε ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αποκαλύψει τις ακριβείς τοποθεσίες των χρηστών. Επιπλέον, αρκετά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι εταιρεία είχε μοιράσει ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με την HIV κατάσταση των χρηστών σε εξωτερικούς προμηθευτές λογισμικού.

Αυτός ο άνδρας σκοπεύει να μηνύσει το Grindr για ρατσισμό

Επίσης, αυτό το φθινόπωρο, η ομάδα δημοσίων σχέσεων του Grindr δέχθηκε μια μήνυση σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη του ρατσισμού στην εφαρμογή. Μετά από αυτό δημιουργήθηκε το Kindr.

Η νέα βερσιόν του Grindr είναι το Kindr – Κατά των στερεοτύπων

Ο κακοποιητικός λόγος εμφανίστηκε από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του Grindr με δηλώσεις όπως “no Asians,” “no blacks,” “no fatties,” “no femmes,” “no trannies” και “masc4masc”. Αν και η εφορμογή δεν ευθύνεται γι΄αυτές, δεν έκανε τίποτα για να τις περιορίσει, όπως συμβαίνει σε άλλα αντίστοιχα app, όπως το Hornet που δίνουν στις κοινότητες τους κατευθυντήριες γραμμές για τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιούν.

Τον περασμένο μήνα, το Grindr σημείωσε μια ακόμη μεγάλη γκάφα, όταν ο πρόεδρος Scott Chen, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει πλήρως την ισότητα στον γάμο. Αν και ο Chen προσπάθησε αμέσως να αποστασιοποιηθεί από τα σχόλια που έγιναν στην προσωπική του σελίδα Facebook, η οργή ακολούθησε σε όλα τα κοινωνικά μέσα.

Κατά της ισότητας στον γάμο ο πρόεδρος του Grindr;

Αυτό ήταν και το κεράσακι στην τούρτα για τους πολλούς απογοητευμένους χρήστες που δήλωσαν ότι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν άλλες πλατφόρμες.

“Υπάρχουν λιγότερο προβληματικές επιλογές εκεί έξω” δήλωσε ο 33χρονος Matthew Bray, “γι ‘αυτό αποφάσισα να τις χρησιμοποιήσω.”

Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα από την πρώτη λειτουργία της διάσημη εφαρμογής, το Grindr κινδυνεύει να χάσει έδαφος σε ένα πυκνό πεδίο ανταγωνιστικών εφαρμογών που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες χωρίς όμως τα σκάνδαλα αυτά.

Τα τελευταία χρόνια, οι χρήστες του Grindr έχουν αναφέρει ότι οι spam και οι ψεύτικοι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί επικίνδυνα – προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια σε μια κοινότητα που συχνά πέφτει θύματα βίαιων εγκλημάτων μίσους.


εικόνα: vice.com

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!