Το UNAIDS παίρνει ξεκάθαρη θέση

13/12/2018
από

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστημονικής τεκμηρίωσης U=U και με μία ειδική έκδοση πληροφορεί το κοινό για την αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής θεραπείας στην υγεία των οροθετικών ατόμων, αλλά και στην πρόληψη του HIV.

Σύμφωνα με το UNAIDS είκοσι χρόνια έρευνας και τεκμηρίωσης αποδεικνύουν ότι η θεραπεία για το HIV/AIDS είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού. Τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, έχουν αμελητέο κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV. Τρεις εκτεταμένες μελέτες σχετικά με τη σεξουαλική μετάδοση του HIV σε χιλιάδες ζευγάρια, όπου το ένα άτομο ζει με τον ιό και το άλλο όχι, διεξήχθησαν από το 2007 έως το 2016. Στις μελέτες αυτές δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση σεξουαλικής μετάδοσης από οροθετικό άτομο με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στον ή στην σύντροφό του. Ως εκ τούτου, το UNAIDS υπογραμμίζει πως “εκτός από την παροχή δυνατότητας στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV να παραμείνουν υγιείς και να έχουν προσδόκιμο ζωής εφάμιλλο του γενικού πληθυσμού, η αντιρετροϊκή θεραπεία παρέχει τώρα τη δυνατότητα να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό με τον ή την σύντροφό τους, χωρίς το ρίσκο και το άγχος της μετάδοσης“.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 47% (35-58%) των ανθρώπων που ζουν με HIV έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Ο πρωταρχικός σκοπός της αντιρετροϊκής θεραπείας είναι να κρατήσει τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV σε καλή υγεία. Με τη σωστή επιλογή αντιρετροϊκών φαρμάκων, το ιικό επίπεδο θα μειωθεί κατά τη διάρκεια μερικών μηνών σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα και θα επιτρέψει στο ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει να αναρρώνει. Η πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία αλλάζει για πάντα τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV. Δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους, να επιστρέψουν στην εργασία τους και να απολαύσουν ένα μέλλον με ελπίδα. Για πολλούς ανθρώπους που ζουν με τον ιό, η είδηση ​​ότι δεν είναι μεταδοτικοί φέρνει μία θετική επανάσταση στον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους. Εκτός από το να μπορούν να επιλέξουν να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό, τα οροθετικά άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο αισθάνονται σταδιακά απελευθερωμένα από το στίγμα και έχουν μία ισχυρή αίσθηση ότι αποτελούν παράγοντες πρόληψης στην προσέγγισή τους μέσα σε νέες ή υπάρχουσες σχέσεις.

Ο HIV τελειώνει σε εμένα!

Βρείτε εδώ την ειδική έκδοση του UNAIDS.

Θετική Φωνή




Δες και αυτό!