Οι νέοι κανόνες του Facebook απαγορεύουν να δηλώνεται η «σεξουαλική προτίμηση»

07/12/2018
από

Το Facebook κυκλοφόρησε μια νέα σειρά κοινοτικών οδηγιών αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο τη «σεξουαλική πρόκληση» .

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές βλάπτουν ιδιαίτερα τα μέλη της LGBTI κοινότητας, αποκλείοντας το να δηλώνουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Για να δικαιολογήσει τις νέες κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές, το Facebook έγραψε στο σκεπτικό της πολιτικής του, ότι η συζήτηση για την «προσοχή στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση» είναι σημαντική και γι’ αυτό θέλει να «τραβήξει τη γραμμή» στο περιεχόμενο που ενθαρρύνει ή συντονίζει τις «σεξουαλικές επαφές μεταξύ ενηλίκων» .

Στη συνέχεια, οι κοινοτικές οδηγίες περιγράφουν λεπτομερώς το είδος του περιεχομένου, που δεν επιτρέπεται πλέον να δημοσιεύουν οι χρήστες. Αυτό περιλαμβάνει την δήλωση της «σεξουαλικής προτίμησης/προτίμηση σεξουαλικού συντρόφου» , χωρίς να γίνεται αναφορά στον όρο “σεξουαλικός προσανατολισμός” και των «συχνών σεξουαλικών περιοχών του σώματος, όπως το στήθος, οι γλουτοί, κα» .

Αυτή η ενημέρωση έρχεται μετά την αντίστοιχη απόφαση για το Tumblr και ισχύει για όλες τις εταιρείες που έχει το Facebook, όπως είναι το Instagram και το Facebook Messenger.
Για παράδειγμα, στο Messenger, “όταν στέλνετε μια φωτογραφία, τα αυτόματα συστήματα ανιχνεύουν την εικόνα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αντιστοίχισης φωτογραφιών, για τον εντοπισμό γνωστών εικόνων εκμετάλλευσης παιδιών, ή όταν στέλνετε έναν σύνδεσμο, γίνεται έλεγχος για κακόβουλα προγράμματα ή ιούς” , δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στο Bloomberg.

Οι χρήστες μέσω Twitter κι άλλων social media εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, σημειώνοντας ότι αυτοί οι κανόνες συρρικνώνουν τον χώρο των LGBTI χρηστών και εξισώνουν τις ταυτότητες των LGBTI ατόμων με το βλαβερό σεξουαλικό περιεχόμενο.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο GSN: «Οι άνθρωποι σίγουρα δεν περιορίζονται από το να δηλώνουν τη σεξουαλική προτίμηση τους» , ενώ αναμένεται να γίνουν εσωτερικά συναντήσεις σχετικά με το θέμα. Το Facebook, ωστόσο, δεν απάντησε σε ερωτήσεις ως προς το γιατί η δήθεν σεξουαλική προτίμηση είναι στη λίστα με τα πράγματα που δεν πρέπει να δημοσιεύονται στη σελίδα πολιτικής προσκλήσεων, ή για το ποια είναι η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής ταυτότητας και της πρόκλησης.





Δες και αυτό!