“Η υπόθεση του Ζακ άνοιξε το καπάκι, ώστε να ξεχυθεί το μίσος”

22/11/2018
από

Η Διεθνής Αμνηστία μοιράστηκε το μήνυμά της, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόψη του Ζακ, υπογραμμίζοντας ότι “είναι αναμφισβήτητο, ότι η υπόθεση του Ζακ άνοιξε το καπάκι, ώστε να ξεχυθεί το μίσος, που φωλιάζει σε τμήμα της κοινωνίας και του δημόσιου λόγου.” 

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα εδώ:

Σήμερα, κλείνουν δύο μήνες από το λιντσάρισμα, μέχρι θανάτου, του Ζακ Κωστόπουλου (Zackie) στην Ομόνοια. Χτες, ανακοινώθηκε το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, σύμφωνα με το οποίο ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, που προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα, μετά τον ξυλοδαρμό του.

Δύο μήνες μετά, η ποινική και πειθαρχική διαδικασία, για την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ, εμφανίζει σοβαρές ανεπάρκειες και καθυστερήσεις, ενώ και οι δικηγόροι της οικογένειας έχουν εκφράσει συγκεκριμένα τις σοβαρές τους ανησυχίες για τον τρόπο διεξαγωγής της ποινικής διαδικασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, είναι αναγκαία η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των αστυνομικών οργάνων, σχετικά με την υπερβολική χρήση βίας κατά την παρέμβασή τους, αλλά και ενδεχόμενη ευθύνη τους στον θάνατο του Ζακ. Τέλος, είναι αναγκαία η διερεύνηση ενδεχόμενου κινήτρου μίσους και προκατάληψης, τόσο για την επίθεση όσο και για τη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το αν μπορεί να θεμελιωθεί το έγκλημα μίσους με στενά νομικούς όρους, είναι αναμφισβήτητο, ότι η υπόθεση του Ζακ άνοιξε το καπάκι, ώστε να ξεχυθεί το μίσος, που φωλιάζει σε τμήμα της κοινωνίας και του δημόσιου λόγου. Ο δημόσιος διάλογος συχνά χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια στοχοποίησης του αδύναμου και του διαφορετικού, την επιβολή στερεοτύπων και την προσπάθεια στιγματισμού συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, αλλά και την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων από την πρώτη στιγμή του θανάτου του Ζακ.

Ως Διεθνής Αμνηστία, έχουμε επιμείνει από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη διεξαγωγής μιας άμεσης, αμερόληπτης, ανεξάρτητης και κατάλληλης έρευνας, με στόχο την απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους δράστες. Συντασσόμαστε μαζί με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ, και ανακοινώνουμε ότι τις επόμενες μέρες θα εκκινήσουμε εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ.

https://www.facebook.com/amnestygreece/photos/fpp.88027997208/10156643409712209/?type=3&theater




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!