Η Δανία δε θα δώσει κάποια εκατομμύρια στην Τανζανία λόγω ομοφοβίας

15/11/2018
από

“Η Δανία θα παρακρατήσει το ποσό των 9,8 εκ. δολαρίων από την επιχορήγηση που είχε σκοπό να προσφέρει στην Τανζανία, μετά από τα απαράδεκτα ομοφοβικά σχόλια που έκανε ανώτερο πολιτικό στέλεχος της χώρας”.

Αυτό δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Ulla Tornaes, η οποία δεν ανέφερε το όνομα του πολιτικού, τόνισε όμως ότι “ανησυχεί πολύ” από τα σχόλια αυτά.

Τον περασμένο μήνα, ο Paul Makonda, ο κυβερνήτης της Dar es Salaam στην Τανζανία, κάλεσε τους πολίτες να καταγγείλουν τους ύποπτους για ομοφυλοφιλία άνδρες στην αστυνομία. Υποστήριξε μάλιστα ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα επιτήρησης για να εντοπίσει τους ομοφυλόφιλους.

Επιχείρηση “σκούπα” σε βάρος LGBT ατόμων σε πόλη της Τανζανίας

Η κυβέρνηση της Τανζανίας δήλωσε τότε ότι ο Makonda εξέφραζε την προσωπική του γνώμη και όχι την κυβερνητική πολιτική.

Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι παράνομες στην Τανζανία και τιμωρούνται με 30 χρόνια φυλάκισης. Οι ανταποκριτές λένε ότι οι δηλώσεις κατά ομοφυλοφίλων έχουν αυξηθεί από την εκλογή του Προέδρου John Magufuli το 2015.

Το 2017, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας της χώρας υπερασπίστηκε την απειλή να δημοσιεύσει μια λίστα με τους ομοφυλόφιλους άνδρες της χώρας.

“Ανησυχώ πολύ για την αρνητική εξέλιξη στην Τανζανία. Είναι εντελώς απαράδεκτες και ομοφοβικές οι δηλώσεις αυτές”, ανέφερε η Tornaes στο Twitter.

“Ως εκ τούτου, αποφάσισα να παρακρατήσω από τη χώρα 9.8 εκ. δολάρια. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη Δανία”.

Η Δανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός της Τανζανίας.

Η Tornaes αποφάσισε επίσης να αναβάλλει το ταξίδι που είχε να κάνει στην Τανζανία τον επόμενο μήνα.




Δες και αυτό!