Προσδιορίζεσαι ως σούπερ σύμμαχος της queer κοινότητας;

15/11/2018
από

Το να είσαι “σύμμαχος” είναι μια ενεργή, συνεχής και απαιτητική διαδικασία αναθεώρησης και επαναξιολόγησης γνώσης, κατά την οποία ένα προνομιούχο άτομο επιχειρεί να ζήσει σε συνθήκες αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης με μια ομάδα που συχνά περιθωριοποιείται.

Ο όρος “σύμμαχος” (ally) χρησιμοποιείται στην LGBT+ κοινότητα για να περιγράψει αυτούς που υποστηρίζουν τα άτομα που την αποτελούν. Αυτός ο όρος καλύπτει τόσο άτομα εκτός κοινότητας, όσο και μέλη της που υποστηρίζουν το ένα το άλλο, για παράδειγμα μία λεσβία που υποστηρίζει τα δικαιώματα των bisexual ατόμων.

Στην εποχή των social media και του διαδικτυακού ακτιβισμού, το allyship γίνεται πολλές φορές άτονο, ή ακόμα και προβληματικό. Φωτογραφίες στο Instagram από Pride events, tweets κατά τη διάρκεια της εβδομάδας #BiVisibility, φίλτρα στις φωτογραφίες προφίλ στο Facebook για την υποστήριξη της αλλαγής νομοθεσίας για την ομοφυλοφιλία στην Ινδία, όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ωραία αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά. Υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να μάθει κάποιος για να είναι σωστός σύμμαχος.

Να ακούει και να μαθαίνει

Πάνω στο ζήλο του, ένας σύμμαχος μπορεί ενστικτωδώς να αρχίσει να ρωτάει ένα LGBT+ άτομο ένα κατεβατό από ερωτήσεις, πολλές φορές ακόμα και αδιάκριτες ή να κάνει παρατηρήσεις. Όμως, προτεραιότητα θα πρέπει να γίνει το να ακούς τι θέλουν και τι έχουν ανάγκη να σου πουν τα queer άτομα. Τα queer άτομα είναι αυτά που ξέρουν για τις ζωές τους, οπότε καλύτερο είναι να οδηγούν αυτά τη συζήτηση.

Επίσης, η γνωριμία με queer άτομα δεν κάνει κανέναν ειδικό. Το να έχεις μια εικόνα της “queer” ζωής δεν σημαίνει ότι μπορείς να μιλήσεις εκ μέρους άλλων, ειδικά αγνοώντας τις δικές σου προκαταλήψεις.

Να είσαι συνεχώς ανοιχτός/ή σε νέες, μοναδικές και διαφορετικές, εμπειρίες που μπορεί να έχουν άτομα στην κοινότητα. Θυμήσου ότι οι άνθρωποι διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ακόμα κι από περίσταση σε περίσταση. Άκου τους queer γνωστούς/φίλους/συγγενείς σου, έχει σημασία.

Να υποστηρίζει με τον τρόπο που θέλουν

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται υποστήριξη με διαφορετικό τρόπο. Για κάποιους υποστήριξη μπορεί να σημαίνει να τους βοηθήσεις να κάνουν coming out σε δύσκολα περιβάλλοντα, σε οικογένεια και φίλους. Για άλλους να είσαι καλός ακροατής όσο προσπαθούν να καταλάβουν τη σεξουαλικότητά τους, να αναγνωρίζεις την queer τους ταυτότητα και να μην γίνεσαι περίεργος/η.

Οι εμπειρίες που έχουν οι άνθρωποι είναι διαφορετικές, όπως διαφορετικές είναι και οι ανάγκες τους. Προσπάθησε να καταλάβεις τις “πολυπλοκότητες” στη ζωή του ατόμου, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τον ακτιβισμό που υποστηρίζει με πάθος, προσωπικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ή με το αν ενδιαφέρεται να είναι “super gay.”

Η ζωή ενός ανθρώπου βέβαια δεν είναι μόνο η σεξουαλικότητά του. Πολλές φορές μετά το coming out, ο περίγυρος θεωρεί ότι όλη η ταυτότητα του queer ατόμου περιστρέφεται γύρω απ’ το γεγονός ότι δεν είναι straight. Δεν είναι πια μια γιατρός, αλλά μία “λεσβία γιατρός”. Κανένας δεν σκέφτεται τον ετεροφυλόφιλο δικηγόρο ως “o straight δικηγόρος”. Το ότι είναι queer δεν είναι η μόνη πτυχή της ζωής τους. Έχουν ακόμα όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που είχαν πριν το coming out.

Να μην ανακατεύεται με τη σεξουαλική τους ζωή

Το queer σεξ μπορεί να φαίνεται περίεργο και συναρπαστικό. Πολύ συχνά κανείς χρησιμοποιεί άκομψα την πρόσβαση που έχει σε πληροφορίες γι’ αυτό. Η υπερ-σεξουαλικοποίηση των LGBT+ ατόμων οδηγεί πολλά straight άτομα σε ερωτήσεις χωρίς όρια για το τι κάνουν όταν είναι γυμνοί.

Το να είσαι queer δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ. Επίσης, οι προσωπικές ερωτήσεις γι’ αυτό είναι αδιάκριτες. Οι queer ζωές δεν είναι περίεργη, kinky Wikipedia για να αναζητούνται πληροφορίες. Φυσικά, η συζήτηση για σεξ σε ένα περιβάλλον όπου όλοι μοιράζονται και μαθαίνουν είναι μια χαρά, αλλά μην μετατρέψεις ποτέ κάποιον σε θέαμα απλά επειδή κάνει διαφορετικά σεξ από εσένα. Παρόλα αυτά, αφού το έφερε η κουβέντα, είναι εντάξει να ζητάς συμβουλές. Τα queer άτομα ξέρουν.

Να κάνει τη δική του έρευνα

Κάποιες φορές, οι ερωτήσεις ξεφεύγουν. Αντί να μαθαίνεις τα πάντα από φίλους ή αγαπημένους, καλύτερα να χρησιμοποιείς την ευλογία που ονομάζεται Google. Ο θησαυρός πληροφοριών του διαδικτύου μπορεί να απελευθερώσει από ένα σωρό άβολες, ακόμα και επίπονες ερωτήσεις. Μια δική σου έρευνα μπορεί επίσης να αποτελέσει έναρξη για συζητήσεις.

Μια διαδικασία αναθεώρησης

Τα αγαπημένα πρόσωπα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν σκηνικά για να δείξουμε ότι είμαστε “απελευθερωμένοι”. Είναι άνθρωποι και ζουν μια ζωή. Το να είμαστε σύμμαχοι δεν οδηγεί – και δεν πρέπει να οδηγεί – σε συγχαρητήρια. Είναι απλά κάτι που πρέπει να γίνεται.

Κωνσταντίνος Καραΐσκος 




Δες και αυτό!