Ο πλανήτης αποχαιρετά τον ηγέτη της Marvel Σταν Λι

13/11/2018
από

Έφυγε από τη ζωή χθες, 12 Νοεμβρίου, σε ηλικία 95 ετών, ο συγγραφέας, εκδότης και ηγέτης της MarvelΣταν Λι, που ξεκίνησε την καριέρα του στη δημιουργία των κόμικς το 1939 και έμελλε, από τη δεκαετία του ’60 και μετά, να λατρευτεί περισσότερο για τους φανταστικούς κόσμους των Spider-Man, Fantastic Four, X-Men, Incredible Hulk, Daredevil, Thor και Iron Man.

“Έχεις προσπαθήσει…να μην είσαι μεταλλαγμένος;” 

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του το 2015 στην Deirdre Kaye για το sheknows, είχε εξηγήσει γιατί δε δημιούργησε ο ίδιος ποτέ έναν gay σούπερ-ήρωα: “Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει κάθε τύπος ανθρώπου στις ιστορίες” και πρόσθεσε ακόμη: “Μπορώ να γράψω για πράγματα που γνωρίζω” χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απέκλεισε το γεγονός να το κάνει: “Αν ξαφνικά εμφανιστεί η έντονη επιθυμία από τον κόσμο για έναν gay ήρωα, τότε πιθανόν να προσπαθήσω να φτιάξω έναν, αλλά μέχρι και τώρα που με ρωτάτε, δε μου έχει συμβεί αυτό.” 

Μάλιστα, πολλοί κριτικοί έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι X-Men που είχε δημιουργήσει ο Λι ήδη από το 1963, ήταν μία παραβολή του gay κινήματος. Αυτό αποτυπώνεται στις πρώτες ταινίες των X-Men, σε σκηνοθεσία Μπράιαν Σίνγκερ, μέσα από έμμεσες αναφορές, όπως για παράδειγμα, στην ατάκα: “Έχεις προσπαθήσει…. να μην είσαι μεταλλαγμένος;” 

Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών

Ο Σταν Λι, που στις 17 Νοεμβρίου του 2008 τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας, απεικόνιζε την καθημερινότητα των ηρώων του, τις αδυναμίες τους και τις ευάλωτες στιγμές τους κι αυτός ήταν ο λόγος, που οι ιστορίες του αγαπήθηκαν τόσο πολύ από το κοινό. Το 1972 ολοκλήρωσε το συγγραφικό του έργο, ωστόσο, παρέμεινε στον χώρο, ως εκδότης της Marvel.

Σ’ ευχαριστούμε!

Σταν Λι, σ’ ευχαριστούμε για τα κόμικς, τις ταινίες, τις σειρές, τα video games, για το ταξίδι στη φαντασία, στο ανέφικτο και στη δύναμη της παιδικής αθωότητας.

Η Μarvel ανέφερε για τον θάνατό του: «Σήμερα, σταματάμε να κάνουμε οτιδήποτε και απλά εκφράζουμε τη μεγάλη λύπη μας για τον χαμό του Σταν Λι.» .

Η DC Comics, έγραψε: «Άλλαξε τον τρόπο που βλέπαμε τους υπερήρωες και τα σύγχρονα κόμικς πάντα θα έχουν τη σφραγίδα του. Ο κολλητικός ενθουσιασμός του πάντα μας υπενθύμιζε γιατί αγαπάμε αυτές τις ιστορίες. Excelsior, Σταν» .




Δες και αυτό!