Οι γκέι – σινγκλ – μπαμπάδες τα καταφέρνουν μια χαρά

09/11/2018
από

Με τα όρια της λεγόμενης “παραδοσιακής οικογένειας” να διευρύνονται ολοένα και περισσότερο, δεν είναι λίγοι οι (single) γκέι άνδρες που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά με τη βοήθεια της παρένθετης μητρότητας.

Ο Julius Ybañez Towers έκανε μια βόλτα στην περιοχή του Χάρλεμ Μιρ στο Σέντραλ Παρκ με τους (10-μηνών) δίδυμους γιους του και τα δύο σκυλιά του. Μια γυναίκα σταμάτησε να τον συγχαρεί που βοηθάει τη σύζυγο του να κάνει ένα διάλειμμα.

“Δεν υπάρχει σύζυγος,” απάντησε αυτός στην άγνωστη γυναίκα. “Είμαι ένας μόνος γκέι άνδρας που έγινα πατέρας με τη βοήθεια της παρένθετης μητρότητας.” Χαμογέλασε στο μπερδεμένο βλέμμα που σχημάτισε το πρόσωπό της.

Ο κύριος Towers, 40 χρονών, θεωρείται ακόμα κάτι σπάνιο, αλλά αποτελεί μέρος ενός συνεχώς αυξανόμενου ρεύματος. Οι υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας σε όλη τη χώρα αναφέρουν μια άνοδο ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια εκ μέρους ελεύθερων γκέι ανδρών.

Η Shelly Marsh, μια ομιλήτρια του Men Having Babies (Άνδρες Κάνουν Παιδιά), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθάει να καθοδηγηθούν οι γκέι άνδρες στην διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, λέει πως το αυξανόμενο ενδιαφέρον ελεύθερων ανδρών αποτελεί μέρος της γενικότερης αύξησης γκέι οικογενειών.

“Ο αριθμός μας έχει αυξηθεί ουσιωδώς τα τελευταία χρόνια,” λέει η Marsh. “Αλλά κυρίως, οι ελεύθεροι άνδρες μαθαίνουν πως δεν χρειάζονται κάποιον να τους πραγματοποιήσει το όνειρο τους να αποκτήσουν ένα βιολογικά δικό τους παιδί.”

Οι περισσότεροι γκέι άνδρες ακολουθούν την διαδικασία της παρένθετης κύησης: Εμφυτεύεται στην παρένθετη ένα γονιμοποιημένο έμβρυο το οποίο παίρνεται από μια ξεχωριστή δότρια ωαρίου. Η παρένθετη δεν συνδέεται γενετικά με το παιδί. Επίσης δεν της αναγνωρίζονται μητρικά δικαιώματα, οπότε οι προορισμένοι ως γονείς είναι νομικά προστατευμένοι, χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να κρατήσει εκείνη το μωρό.

Αλλά σχετικά με τη νομική ασφάλεια, η γέννα πρέπει να γίνεται σε μια πολιτεία στην οποία είναι νόμιμο να πληρώσεις μια παρένθετη και η οποία αναγνωρίζει αυτή τη συμφωνία. Το Νιου Τζέρσεϊ πρόσφατα επέτρεψε την αποζημίωση των παρένθετων. Η πολιτεία της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει την ίδια στάση τον Ιανουάριο. Η Νέα Υόρκη, μαζί με το Μίσιγκαν και τη Λουϊζιάνα, είναι οι μόνες πολιτείες στις οποίες είναι ακόμα παράνομο να πληρώσεις μια γυναίκα για να γίνει παρένθετη μητέρα.

Σε όσες πολιτείες είναι νόμιμο, το πλήρες ποσό της διαδικασίας- από την πληρωμή των πρακτορείων, της δότριας, των γιατρών, της παρένθετης και τη γέννα- μπορεί να είναι από 80.000$ έως 200.000$. Τίποτα από όλα αυτά δεν καλύπτεται από την ασφάλεια.

Αλλά για τον κύριο Towers, το να κάνει βιολογικά παιδιά ήταν ένα όνειρο, το οποίο είχε χρόνια και ήταν πρόθυμος να το κυνηγήσει.

Ο Julius Towers και οι δύο του γιοι, Galen and Asher.

Μεγάλωσε σε αυτό που ονομάζει ο ίδιος “ένα ταπεινό σπίτι στο Παλμ Μπέι της Φλόριντα”, όπου όπως λέει, δεχόταν σχολικό εκφοβισμό στο σχολείο. “Μεγαλώνοντας ως γκέι σε μια ομοφοβική πόλη και σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, ήταν δύσκολο να φανταστώ πώς θα μπορούσα να έχω τα δικά μου παιδιά”, είπε.

Οι γονείς του τα έβγαζαν πέρα δουλεύοντας σε διάφορες δουλειές με χαμηλούς μισθούς και είναι ο πρώτος στην οικογένεια που απέκτησε ένα πτυχίο bachelor. Κατάφερε μόνος του να μπει στη νομική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Εργάστηκε ως δικηγόρος εταιρικού δικαίου στο Μανχάταν για 15 χρόνια και τώρα προσπαθεί να αποκτήσει ένα μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Σταδιακά, μετά το θάνατο της μητέρας του, μια αποτυχημένη σχέση και δύο υιοθεσίες σκυλιών, συνειδητοποίησε πως ήταν έτοιμος αναλάβει την πατρότητα, ακόμη και μόνος του.

“Ήθελα να αποκτήσω παιδιά περισσότερο από ότι ήθελα να αποκτήσω έναν σύντροφο”, είπε ο κος Towers. Βλέπει το να είναι μόνος του ως κάτι θετικό, καθώς θα είχε μόνος του τον έλεγχο των αποφάσεων σχετικά με την παρένθετη μητρότητα και την ανατροφή. Αλλά αυτός ο έλεγχος ήταν άλλη μια ψευδαίσθηση.

Επειδή είναι παράνομο να πληρώνεις μια παρένθετη στη Νέα Υόρκη, η αναζήτηση του Towers για να γίνει πατέρας ξεκίνησε σε ολόκληρη τη χώρα. Μέσω ενός γραφείου στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, στο Northwest Surrogacy Center, γνώρισε μια γυναίκα που ήταν πρόθυμη να κυοφορήσει το γονιμοποιημένο έμβρυο. Το έμβρυο δημιουργήθηκε από τα ωάρια μιας ανώνυμης δότριας, από ένα γραφείο που βρίσκεται στην Καλιφόρνια. Αυτά τα ωάρια (τα οποία, σύμφωνα με το γραφείο, προήλθαν από μια αστροφυσικό) γονιμοποιήθηκαν στο Oregon Reproductive Medicine, μια κλινική στο Πόρτλαντ. Έπειτα από μια αποτυχημένη μεταφορά ενός εμβρύου, ο κος Towers και η παρένθετη του αποφάσισαν να μεταφερθούν δύο έμβρυα, με την ελπίδα πως θα συνεχίσει τουλάχιστον το ένα. Γνώριζαν πως αυτό μπορεί να σήμαινε δίδυμα.

“Συνειδητοποίησα πως δεν μπορούσα να ελέγχω τα πάντα”, είπε ο Towers. “Σε εκείνο το σημείο εμπιστεύτηκα τη μοίρα.”

Εννέα μήνες μετά, ταξίδεψε στο Πόρτλαντ για την προγραμματισμένη καισαρική της παρένθετης και κράτησε τους γιους του, τον Asher και τον Galen, για πρώτη φορά. Ο Asher έμεινε για λίγο στην μονάδα εντατικής θεραπείας, οπότε ο κος Towers παρέμεινε στο Όρεγκον για τρεις βδομάδες ακόμα, έως ότου τα δίδυμα ήταν έτοιμα για την πολύωρη πτήση πίσω στο σπίτι στη Νέα Υόρκη.

Όσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι η ιατρική προοπτική της παρένθετης μητρότητας, κάποιοι γκέι άνδρες την προτιμούν από την πιθανότητα να συναντήσουν διακρίσεις στην υιοθεσία.

Ο Dennis Williams έκανε τον γιο του, Elan, με τη βοήθεια της παρένθετης μητρότητας, τέσσερα χρόνια πριν. Ο κος Williams, ο οποίος είναι 46 χρονών και έγχρωμος, είπε πως επέλεξε την παρένθετη μητρότητα, διότι η ιδέα να προσεγγίσει μια γυναίκα, ώστε να του επιτρέψει να υιοθετήσει, ήταν τρομακτική. “Ως ένας μόνος, γκέι μαύρος άνδρας,” είπε, “θεώρησα πως θα βρίσκομαι στον πάτο της λίστας για τις περισσότερες γυναίκες.”

Ο κος Williams και ο πρώην σύντροφος του είχαν μια αποτυχημένη δωρεά ωαρίου από μια γυναίκα που γνώρισαν μέσω ενός φίλου. Αφού αυτός και ο σύντροφος του χώρισαν, ο κος Williams επιθυμούσε ακόμα να γίνει πατέρας. Η δότρια, μια μαύρη λεσβία που δεν σκόπευε να αποκτήσει παιδιά, συμφώνησε να ξαναπροσπαθήσει για τον κύριο Williams.

Μόλις έγινε πατέρας, είπε ο κος Williams, ένιωσε πως επιτέλους ταίριαξε στην μεγάλη του οικογένεια στο Κάνσας, όπου μεγάλωσε. “Δεν ήμουν πια μια ανωμαλία για αυτούς”, είπε. “Μόλις έκανα έναν γιο, οδηγήθηκα πιο κοντά στην φυλή.”

Για τον κύριο Towers, η καταγωγή των δύο γιων του ήταν πιο δύσκολο να προκαθοριστεί. Και οι δύο γονείς του είναι μιγάδες: η μητέρα του είναι μισή Φιλιππινέζα και ο πατέρας του ένα μέρος Γηγενής Αμερικανός. Ήλπιζε να βρει μία πολυφυλετική δωρήτρια ωαρίου, αλλά οι περισσότερες, διαπίστωσε, ήταν λευκές.

“Κάποιοι με κατηγόρησαν πως ‘λεύκαινα’ τα παιδιά μου”, είπε ο κος Towers. “Στο τέλος, δεν με ενδιαφέρει το χρώμα του δέρματος. Απλά θα πρέπει να προσπαθήσω πιο σκληρά, ώστε να τους κάνω να κατανοήσουν τις πολυφυλετικές τους ρίζες.”

Ο ένας γιος, ο Asher, έχει τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια της δότριας, ενώ ο άλλος, ο Galen, έχει τα σκούρα καστανά μαλλιά και την επιδερμίδα του πατέρα του.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της παρένθετης, ο κος Towers παρακολούθησε ένα μάθημα για δίδυμα, εγγράφηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης για νέους μπαμπάδες και συμμετείχε σε μια τάξη διδασκαλίας με σκοπό την γνωριμία σκυλιού και μωρού. Παρ’ ότι έχει μια νταντά εφτά μέρες την εβδομάδα, είναι μόνος του τα βράδια και τα πρωινά. Όπως κάθε άλλος γονιός που έχει δίδυμα, ορισμένες φορές νιώθει καταβεβλημένος.

“Δεν μου αρέσει το συναίσθημα πως δεν μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου, αλλά κάποιες φορές χρειάζομαι βοήθεια, ακόμα και με την νταντά,” είπε. “Επειδή θέλησα να γίνω ένας μόνος πατέρας διδύμων, κάποιοι άνθρωποι μου λένε πως δεν μπορώ να παραπονιέμαι. Αυτό ενισχύει το συναίσθημα πως είμαι τελείως μόνος παλεύοντας με την άγρια φύση.”

Αυτό που τον βοηθάει να προχωράει είναι οι μικρές στιγμές.

Μετά τον περίπατο γύρω από το Χάρλεμ Μιρ, ο κος Towers, με τη βοήθεια της νταντάς, επέστρεψε στο σπίτι και έβαλε τα αγόρια στις κούνιες τους.

Πλησίασε για να δώσει ένα φιλί στο μέτωπο κάθε γιου του. “Ο μπαμπάς σας αγαπάει,” ψιθύρισε.

Ενώ τα αγόρια αποκοιμόντουσαν, εξέπνευσε και έμεινε να τα κοιτάει. Ανέφερε πως ανανέωσε για ακόμα έναν χρόνο την αποθήκευση των υπόλοιπων κατεψυγμένων εμβρύων. Μέσω μιας εξέτασης γενετικού ελέγχου, γνωρίζει πως το ένα έμβρυο είναι θηλυκό.

“Ποιος ξέρει;” είπε. “Κάποια μέρα, όταν τα αγόρια αποχωριστούν τις πάνες, μπορεί να αποκτήσω ένα μικρό κοριτσάκι.”


πηγή: nytimes.com
απόδοση: Χριστίνα Μουστακάκη




Δες και αυτό!