Άγρια ομοφοβική επίθεση συγκλονίζει ολόκληρη τη Γαλλία

01/11/2018
από

Η φρικτή ομοφοβική επίθεση σε βάρος gay άνδρα στη Γαλλία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν.

Τόσο ο ίδιος, όσο κι η κυβέρνησή του, δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση των, όλο και αυξανόμενων, ποσοστών εγκληματικότητας κατά της LGBT κοινότητας της χώρας.

Το περιστατικό

Ένας 34χρονος άνδρας, που ο γαλλικός τύπος ονομάζει Romain, για να προστατευτεί η ταυτότητά του, χωρίς να είναι το πραγματικό του όνομα, δέχτηκε επίθεση το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου. Οι λεπτομέρειες της επίθεσης έχουν συγκλονίσει ολόκληρη τη Γαλλία.

Ο Romain δήλωσε στο τυπικό LGBT+ μέσο GayViking ότι είχε βγει το βράδυ σε ένα club στην πόλη Ρουέν, με μία παρέα από άλλους gay φίλους του. Αρχικά, βγήκε ο ίδιος κι ένας φίλος του, αλλά στο club γνώρισαν δύο άλλους, οπότε, όταν έφυγε ο φίλος του, εκείνος έμεινε με την καινούργια παρέα και συνέχισε να διασκεδάζει.

Αργότερα, οι δύο άνδρες του πρότειναν να συνεχίσουν τη βραδιά στο σπίτι του ενός κι ο Romain δέχτηκε, αλλά, όταν μπήκε στο αυτοκίνητό τους, παγιδεύτηκε. Τότε, ο άνδρας, που καθόταν στη θέση του συνοδηγού, πέρασε στο πίσω κάθισμα, που βρισκόταν ο Romain κι άρχισε να τον χτυπά βάναυσα.

Μπουνιές στο πρόσωπο, στο σώμα, παντού. Η δύναμη ήταν τέτοια, που το κεφάλι μου χτυπούσε στο παράθυρο σα να ήταν μπάλα. Ήμουν τρομοκρατημένος, δεν είχα καταλάβει τι γινόταν, νόμιζα ότι θα πέθαινα , δήλωσε ο Romain.

Ανήμπορος, καθώς ήταν, να αποδράσει από το αυτοκίνητο, ο Romain βασανίστηκε στα χέρια τους για δύο ώρες, όπου συνέχιζαν να τον βρίζουν με ομοφοβικές φράσεις και να του ασκούν σωματική βία.

Ο Romain είπε ακόμη στο GayViking, ότι φοβήθηκε πως θα γίνει ένας από τους ανθρώπους που διαβάζει στις εφημερίδες: “Νεαρός άνδρας δολοφονήθηκε εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του.” 

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το πορτοφόλι του Romain έπεσε από την τσέπη του κι οι δύο άνδρες απαίτησαν από τον ίδιο να πάει στο ΑΤΜ και να σηκώσει χρήματα για να τους τα δώσει. Δεν τους έφτασε αυτό, όμως, του ζήτησαν ακόμη να πάρει 1.500 ευρώ σε μετρητά από την τράπεζα, που είχε, εντωμεταξύ, ανοίξει. Ο υπάλληλος της τράπεζας αρνήθηκε το αίτημα και τότε οι δύο άνδρες εκνευρισμένοι βγήκαν από την τράπεζα, οπότε ο Romain βρήκε ευκαιρία να ζητήσει βοήθεια.

Οι γιατροί του είπαν να παραμείνει στο σπίτι για 10 μέρες, να ξεκουραστεί από τα πολλαπλά τραύματά του και να γίνει καλά. Όταν αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία του δημόσια, οι φωτογραφίες, με τα σημάδια πάνω στο σώμα του και στο πρόσωπό του, κατέκλυσαν τα μέσα στην τηλεόραση και στον τύπο της Γαλλίας, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει διαστάσεις, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση του Προέδρου της χώρας.

Η Κυβέρνηση

“Η ομοφοβική βία πρέπει να προκαλεί την ανησυχία για ολόκληρη την κοινωνία μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάξιοι για τη Γαλλία. Θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα, αν και δε μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρωπιά και την ανοχή που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτισμού μας” , δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν μέσα από τα social media στις 29 Οκτωβρίου.

Photo credit should read GONZALO FUENTES/AFP/Getty Images

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, η Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέτ κι η Υπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά συναντήθηκαν με την ένωση SOS Homophobie στις 30 Οκτωβρίου για να συζητήσουν σχετικά με το ζήτημα.

Οι Οργανώσεις

Οι LGBTQI+ οργανώσεις κάνουν έκκληση για την εισαγωγή πολιτικών, όπως εθνικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης σχετικές με την ομοφοβία, την τρανσφοβία και την αμφιφοβία, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα κατά των διακρίσεων σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και υπαλλήλους άλλων επίσημων αρχών.

Σύμφωνα με την SOS Homophobie, έχει σημειωθεί αύξηση 15% σε αναφορές που σχετίζονται με αντί-LGBT σωματικές επιθέσεις από το 2017 μέχρι το 2018 – με τρεις, τουλάχιστον, ομοφοβικές επιθέσεις να έχουν πραγματοποιηθεί μόνο μέσα στον Οκτώβριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της φιλανθρωπικής LGBT οργάνωσης Urgence Homophobie, Γκυγιάμ Μέλανι, έπεσε θύμα επίθεσης κοντά σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι. Μία εβδομάδα πριν από αυτό, δέχτηκε σφοδρή επίθεση από αγνώστους ανώνυμο gay ζευγάρι, επίθεση, η οποία είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με εκείνη που δέχτηκε ο κωμικός ηθοποιός Arnaud Gagnoud κι ο σύντροφός του τον Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος της SOS Homophobie Joël Deumier μιλώντας στο PinkNews υπογράμμισε ότι από τον Ιούνιο έχει ξεκινήσει μία σειρά από ομοφιβικές επιθέσεις που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα.

Η Amandine Giraud κι η σύζυγός της Laurene Corral με τα παιδιά τους Makenzy και Leandre, κατά τη διάρκεια συνέντευξής τους από το Reuters στο Παρίσι, Γαλλία, 25 Σεπτεβρίου, 2018. REUTERS/Christian Hartmann.

Ο δημόσιος διάλογος σχετικά με τη δήλωση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής της Γαλλίας που αναφέρει, ότι η ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χρειάζεται να είναι διαθέσιμη για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και η στήριξη Μακρόν, έχει εντείνει τον ομοφοβικό και τρανσφοβικό δημόσιο λόγο.

Σύμφωνα με τον Joël Deumier:

“Ο ομοφοβικός λόγος κατά των ομόφυλων ζευγαριών και των LGBT ατόμων από την εκκλησία, από το Συμβούλιο της Επισκοπής της Γαλλίας, από την οργάνωση “La Manif pour Tous” [οργάνωση που προωθεί καμπάνιες κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών], όλα αυτά προκαλούν πραγματικές συνέπειες για την κοινωνία, νομιμοποιείται η ομοφοβία και ενθαρρύνονται άνθρωποι να κάνουν τις λέξεις πράξεις.” 




Δες και αυτό!