4 μήνες συμβίωναν με φορέα του AIDS – Άγνοια δηλώνει ο Δ/ντής των Δικαστικών Φυλακών!

09/09/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Καλά τόσο άσχετοι είναι με το πως μεταδίδεται ο ιός HIV;

Διαβάστε το άρθρο που βρήκα στα ΝΕΑ.

 

 

Άγνοια για τον κρατούμενο που είναι φορέας του ιού του AIDS, δήλωσε πριν από λίγο, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης και στην Ευτυχία Πενταράκη, ο Δ/ντής των φυλακών Γιαννης Κλαπάκης.

Το θέμα ανέδειξε η δημοσιογράφος Ευαγγελία Ξηρουχάκη, όταν πληροφορήθηκε από κρατούμενους ότι στη δικαστική φυκαλή Χανίων έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, αφού εργαζόμενοι και έγκλειστοι, επί 4 μήνες συμβίωναν με κρατούμενο ο οποίος είναι φορέας του AIDS και δεν το ήξερε κανείς.

Ο κ. Κλαπάκης, με τις δηλώσεις του ωστόσο, αναδεικνύει τις άγνωστες πτυχές ενός πολύ σοβαρού θέματος: Αυτό δηλαδή της υγιεινής και ασφάλειας των κρατουμένων, αλλά και των εργαζόμενων στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Σύμφωνα με τον Δ/ντή, ιατρικές εξετάσεις γίνονται μόνο σε περίπτωση που ο κρατούμενος πρόκειται να απασχοληθεί σε συγκεκριμένο τομέα (π.χ. μαγειρεία κ.λπ.). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε ο ίδιος ο κρατούμενος γνώριζε ότι είναι φορέας της μολυσματικής ασθένειας, αφού γνώριζε μόνο ότι πάσχει από ηπατικό νόσημα.

Ο κ. Κλαπάκης ανέφερε επίσης, ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος θα μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, στην επόμενη προγραμματισμένη μεταγωγή, ενώ παραδέχθηκε ότι κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι συγκρατούμενοί του!

Τα θέματα ωστόσο που μπαίνουν, είναι κρίσιμα:

  • Τί θα πράξει ο Δ/ντής του καταστήματος Γιάννης Κλαπάκης;
  • Θα ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης & Υγείας, την έκτακτη πραγματοποίηση προληπτικών ιατρικών εξετάσεων στο σύνολο των κρατουμένων
  • Θα γίνει άμεση ενημέρωση των συγγενών, των επισκεπτών τους, αλλά και των εργαζομένων;
  • Πόσο συχνά επισκέπτεται τις φυλακές γιατρός;
  • Πόσο συμβατή είναι η ελληνική νομοθεσία με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κοινωνικοί φορείς, βουλευτές, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία, έχουν πολλές φορές καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στο συγκεκριμένο σωφρονιστήριο.

Το ιστορικό της υπόθεσης…

Στα μέσα ενημέρωσης χρειάστηκε να απευθυνθούν κρατούμενοι των Δικαστικών Φυλακών Χανίων, προκειμένου να αναδειχθεί ένα θέμα που αφορούσε άμεσα την υγεία τους. Η ανησυχία των ανθρώπων είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού εργαζόμενοι και έγκλειστοι, επί 4 μήνες συμβίωναν με κρατούμενο ο οποίος είναι φορέας του AIDS και δεν το ήξερε κανείς.
Σύμφωνα με καταγγελίες κρατούμενου στη δημοσιογράφο της Νέας Τηλεόρασης Ευαγγελία Ξηρουχάκη: «Φοβόμαστε για την υγεία μας. Έχουμε πιει από τα ίδια ποτήρια, έχουμε κάνει ντους στον ίδιο χώρο, έχουμε οικογένεια και παιδία. Είμαι 16 μέρες εδώ και κανείς δεν μου έχει πάρει αίμα για ιατρικές εξετάσεις».

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, μαθεύτηκε τυχαία ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος είναι φορέας του AIDS όταν χρειάστηκε να του γίνουν εξετάσεις λόγω προβλήματος στο πόδι του, ενώ εντύπωση προκαλεί η μαρτυρία ότι δεν γίνονται στους κρατούμενους εξετάσεις κατά την εισαγωγή τους.

neatv.gr – Κατερίνα Πολύζου & Ευαγγελία Ξηρουχάκη

http://www.neatv.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=33823:-aids-q-q&catid=25:2010-03-23-18-38-04&Itemid=106

ΥΓ: Τελικά στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμα πάρα πολύ δουλειά. Η πλήρης άγνοια βασιλεύει παντού.




Δες και αυτό!