Απλοί τρόποι πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού

25/10/2018
από

Η βασική αρχή πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι ο προληπτικός έλεγχος, καθώς αυτή η μορφή καρκίνου είναι ιάσιμη, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως.

Η έντονη ομοφοβία και τρανσφοβία, συχνά θέτει την υγεία των LBTI ατόμων σε κίνδυνο ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν, γεγονός που οδηγεί τα LBTI άτομα να εξετάζονται λιγότερο συχνά, από τα στρέιτ, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται με καθυστέρηση.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, η Πολιτεία έχει μία καλή αφορμή να σκεφτεί τις ανάγκες φροντίδας υγείας των LGBTI ατόμων, που δε διαφέρουν μεν από τον γενικό πληθυσμό, ωστόσο η μη ορατότητά τους αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, που έχουν ανάγκη και φυσικά μειώνει τη ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν. Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι ο εντοπισμός του Καρκίνου του Μαστού είναι κρίσιμος για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Δεν είναι μόνο “γυναικεία” υπόθεση

Ο Καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα εμφανίζεται με περίπου 6.000 νέες περιπτώσεις τον χρόνο. Ταυτόχρονα, 1 στους 1000 άνδρες πρόκειται να προσβληθεί από τη νόσο, όποτε δεν αποτελεί μόνο “γυναικεία” υπόθεση, όπως συχνά λέγεται.

Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός πως η μαστογραφία μπορεί να διαγνώσει τον Καρκίνο του Μαστού ενάμισι έως δύο χρόνια νωρίτερα. Η μαστογραφία χρειάζεται να ξεκινά να γίνεται από την ηλικία των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και πάντα με τις υποδείξεις του γιατρού μας. Μέχρι τότε, μπορούμε να ψηλαφίζουμε το στήθος μας, είναι εύκολο και μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό, όταν το κάνουμε μαζί με τη/τον σύντροφό μας.

Η Κλινική νοσηλεύτρια, εξειδικευμένη σε θέματα φροντίδας Καρκίνου του Μαστού, Grete Brauten-Smith από την Αγγλία, αναφέρει ότι: “Το να ξεκινήσουμε να αγγίζουμε και να παρατηρούμε το στήθος μας είναι ένας τρόπος για να αισθανθούμε αυτοπεποίθηση. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να το κάνουμε αυτό – έχει να κάνει με το να φαίνεται και να είναι υγιές το στήθος μας, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στο μέλλον, μπορεί να γίνει αντιληπτή πολύ γρήγορα.” 

Όταν έχεις εικόνα και αίσθηση του υγιούς στήθους σου, τότε μπορείς πιο εύκολα να εντοπίσεις πιθανές αλλαγές κατά την ψηλάφηση και την αίσθησή του.

Η έγκυρη πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού βοηθά στην καλύτερη θεραπεία του.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να τσεκάρουμε το στήθος μας τακτικά και να αναφέρουμε στο γιατρό μας πιθανές ασυνήθιστες αλλαγές.

Εδώ έχουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές έγκυρης πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, όπου, αν παρατηρήσουμε πιθανές ασυνήθιστες αλλαγές, χρειάζεται να το αναφέρουμε στον γιατρό μας:

  1. Τσεκάρετε το στήθος μία φορά το μήνα. Χαρτογραφήστε το στήθος σας στην υγιή του κατάσταση, ώστε να μπορέσετε στο μέλλον να εντοπίσετε εύκολα οποιαδήποτε αλλαγή του. Για να το κάνετε πιο ευχάριστο ως διαδικασία, κάντε το μαζί με την/τον σύντροφό σας. Μπορείτε να τσεκάρετε το στήθος σας στο μπάνιο ή απλά ξαπλώνοντας στο κρεββάτι.
  2. Ψάξτε για πιθανά συμπτώματα:
    – Αδικαιολόγητη αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του.
    – Μία μάζα, ή περιοχή, που την αισθάνεστε πιο σκληρή από το υπόλοιπο στήθος και δεν μετακινείται.
    – Αλλαγή στην υφή της επιδερμίδας (σαν πορτοκάλι) και σχηματισμός ραβδώσεων ή/και η παρουσία από κάποιο γρομπαλάκι.
    – Κοκκινίλες ή εξανθήματα στο δέρμα και/ή γύρω από τις θηλές.
    – Οι θηλές σας φαίνονται διαφορετικές ως προς τη θέση ή το σχήμα τους.
    – Τρέχει υγρό από τις θηλές σας.
    – Αισθάνεστε πόνο στο στήθος, ή στην περιοχή της μασχάλης.
    – Η περιοχή γύρω από τη μασχάλη σας είναι πρησμένη.
  3. Αν εντοπίσετε κάτι από τα παραπάνω χρειάζεται να προχωρήσετε σε περαιτέρω έλεγχο, οπότε συμβουλευτείτε αμέσως την/τον γιατρό σας, που θα σας κατευθύνει κατάλληλα.

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!