Δικαίωμα εγγραφής παιδιού σε λεσβιακό ζευγάρι για πρώτη φορά στην Πολωνία

12/10/2018
από

Ένα ζευγάρι λεσβιών κέρδισε το δικαίωμα εγγραφής του παιδιού του στο μητρώο της Πολωνίας, σε μια πρωτοφανή απόφαση για τη χώρα.

Η απόφαση, που εκδόθηκε εχθές (11 Οκτωβρίου) από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, τερματίζει μια τριετή νομική μάχη που ξεκίνησε από μια γυναίκα από την Πολωνία όταν προσπάθησε να βγάλει ένα πιστοποιητικό γέννησης για τον γιο της που γεννήθηκε στο Λονδίνο.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η ίδια όσο και η σύντροφός της είχαν καταχωρηθεί ως κηδεμόνες του παιδιού στη Βρετανία, οι διοικητικοί υπάλληλοι στην Πολωνία δεν αναγνώρισαν την ιδιότητά τους αυτή.

Στην Πολωνία δεν επιτρέπεται στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν παιδιά, με τις παιδοθεσίες, τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης και παρένθετης μητρότητας να αποκλείονται από τον νόμο.

Η χώρα είναι μία από τις πολλές στην Ευρώπη που δεν έχει νομιμοποιήσει τους gay γάμους ομοφυλοφίλων ή τις πολιτικές ενώσεις.

Ο Pawel Knut, δικηγόρος της Πολωνικής Ομάδας LGBT + Δικαιωμάτων, δήλωσε: “Αυτή η απόφαση θα ανοίξει νέες νομικές δυνατότητες για τους LGBT+ γονείς”.




Δες και αυτό!