Κοινή Δήλωση LGBTQI+ οργανώσεων για τη δολοφονία του Ζακ

09/10/2018
από

Κοινό δελτίο τύπου LGBTQI οργανώσεων δημοσιεύτηκε με θέμα: «Κατάθεση Κοινής Δήλωσης – Υπομνήματος LGBTQI+ και Συμμαχικών Οργανώσεων για το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη» .

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ LGBTQI+ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Προς:

τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριο Νίκο Βούτση,
τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κύριο Μιχάλη Καλογήρου,
την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμη κυρία και κύριε Υπουργέ,

Από την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, που έγινε γνωστό μέσω οπτικοακουστικού υλικού το φρικιαστικό δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, κάθε δημοκρατικός πολίτης που αρνείται να συμβιβαστεί με την απάθεια μπροστά στο «πρόσωπο του τέρατος», αλλά και η κοινότητά μας που θρηνεί έναν υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει βρεθεί μπροστά σε αναπάντητα ερωτήματα και αξιώνει την απόδοση δικαιοσύνης χωρίς καμία συγκάλυψη. Ο Ζακ για χρόνια υπήρξε με γενναίο τρόπο, τόσο η φωνή των οροθετικών συμπολιτών μας απέναντι στο στίγμα και τις διακρίσεις, όσο και της LGBTQI+ κοινότητας αλλά και γενικότερα όλων των ανθρώπων που καταπατώνται τα θεμελιώδη τους δικαιώματα.

Από το υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα, βλέπουμε την εικόνα ενός εγκλωβισμένου και φανερά ανυπεράσπιστου ανθρώπου που λιντσάρεται και δέχεται επανειλημμένες κλωτσιές στο κεφάλι. Με τις κλωτσιές η βιτρίνα σπάει και τα γυαλιά πέφτουν στο πρόσωπο, τον λαιμό και το σώμα του, ενώ ακολουθούν ακόμη περισσότερες δολοφονικές κλωτσιές στο κεφάλι. Λίγες μέρες αργότερα, έπειτα από δημοσίευση ενός ακόμη βίντεο, η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη την παρέμβαση της αστυνομίας στο περιστατικό, με οκτώ περίπου αστυνομικούς να συνεχίζουν να τον κλωτσούν ενώ δεν προβάλει καμία αντίσταση, να τον σέρνουν αιμόφυρτο στο πλακόστρωτο, να τον χειροπεδούν ξεψυχισμένο και να τον βάζουν στο βαν του ΕΚΑΒ.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, ενώ από το πόρισμα της έρευνας για το περιβόητο μαχαίρι το οποίο βρέθηκε (άγνωστο τελικά πού, πότε ακριβώς και με ποιόν τρόπο) δεν προκύπτει ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων του θύματος και ενώ η δικηγόρος της οικογένειας δηλώνει δημοσίως ότι η δικογραφία -τουλάχιστον έως τη δημοσίευση του δεύτερου οπτικού υλικού-δεν περιείχε απολύτως τίποτε εκτός από το αρχικό βίντεο. Αυτά γεννούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν έγινε αποκλεισμός της περιοχής και ενδελεχής συλλογή στοιχείων – πειστηρίων, ενώ ταυτόχρονα πλανώνται ακόμη στην ατμόσφαιρα αμφιβολίες για το κατά πόσο έγκαιρη ήταν η συλλογή του οπτικού υλικού από κάμερες καταστημάτων, καθώς και για τη λήψη καταθέσεων από αυτόπτες μάρτυρες. Ταυτόχρονα, τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται μαρτυρίες που δεν συνάδουν με τα αρχικά σενάρια περί κλοπής.

Τα ερωτήματα αυτά γίνονται ακόμη πιο έντονα όταν από το δεύτερο βίντεο προκύπτει ότι η ομάδα των αστυνομικών, αντί να προστατέψει και να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε έναν ανυπεράσπιστο άνθρωπο που ήταν αιμόφυρτος και ψυχορραγούσε, συμμετείχε στο δεύτερο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου. Τα ερωτηματικά γίνονται όχι μόνο βουνό, αλλά δημιουργούν την έντονη αίσθηση συγκάλυψης, δεδομένης της συμμετοχής αστυνομικών αλλά και των ανατριχιαστικών δηλώσεων συνδικαλιστή της αστυνομίας ότι «όλα συνέβησαν καλώς».

Επιπλέον, οι ανακοινώσεις της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών, καθόλου δεν καθησυχάζουν την αίσθηση συγκάλυψης, καθώς οι ΕΔΕ αυτές δεν γίνονται από ανεξάρτητο όργανο σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) όπως αυτά έχουν διατυπωθεί σε σχετική γνωμοδότηση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ με τίτλο: «Ανεξάρτητη και Αποτελεσματική Εξακρίβωση των Καταγγελιών Κατά της Αστυνομίας». Είναι περιττό να αναφέρουμε η διαδικασία των ΕΔΕ έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για τη συγκάλυψη παραβατικών συμπεριφορών αστυνομικών οργάνων.

Πέραν όλων αυτών, ασφαλώς θα πρέπει να αναφερθούμε στον τρόπο που μεταδόθηκε η είδηση και το ρεπορτάζ από πολλά μέσα ενημέρωσης, που χωρίς να έχει τελεσφορήσει καμία έρευνα έβγαζαν και κάποια εξακολουθούν να βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα δίχως πραγματικά στοιχεία, να διασύρουν τη μνήμη του θύματος, έως και στις τηλεοπτικές εκπομπές που έθεταν με ανατριχιαστικό και ανήκουστο τρόπο στο κοινό «γκάλοπ» σχετικά με το αν «σωστά λιντσαρίστηκε» ένας συνάνθρωπός μας, σαν ύαινες πάνω από το θύμα.

Δεδομένων όλων των ανωτέρω, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και κάθε δημοκρατικός πολίτης δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Τουναντίον όσο η είδηση για το φρικιαστικό έως θανάτου λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου υποχωρεί από τις κεφαλίδες των ρεπορτάζ και τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν, οφείλουν να παρακολουθούν, να εστιάζουν και να επιμένουν στη πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς καμία συγκάλυψη και στην απόδοση δικαιοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, οι LGBTQI οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και οι σύμμαχοί τους απαιτούν:

• Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την σε βάθος έρευνα από τις αρμόδιες αρχές για όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στο θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου και την πλήρη απόδοση δικαιοσύνης.

• Την πλήρη διερεύνηση, χωρίς καμία συγκάλυψη ευθυνών των αστυνομικών, καθώς και του προσωπικού του ΕΚΑΒ που συμμετείχε στα γεγονότα, δεδομένης και της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που αναφέρει ό,τι «η διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», συνιστά χωρίς αμφιβολία «περιύβριση νεκρού».

• Τη διερεύνηση πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στις πράξεις των υπό διερεύνηση θυτών, καθώς και των αστυνομικών που συμμετείχαν στα γεγονότα.

• Να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το θύμα υπήρξε υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διερευνηθεί εάν αυτή ήταν παράμετρος για τις πράξεις των θυτών και να εφαρμοστούν τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένων προτύπων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε νομοθετικό επίπεδο:

• Τη δημιουργία αξιόπιστης και αποτελεσματικής Ανεξάρτητης Αρχής για τη διερεύνηση καταγγελιών παράνομων πράξεων ή αυθαιρεσιών της αστυνομίας σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα όπως έχει τονίσει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

• Την τροποποίηση του Άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα με τη προσθήκη της έκφρασης φύλου, και κυρίως των προσώπων λόγω «νομιζομένων χαρακτηριστικών» (σε συνάφεια με την παράγραφο 2στ. του Άρθρου 2 του ν. 4443/2016) καθώς και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Την τροποποίηση του Π.Δ.7/2017 για την Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να βρίσκεται σε συμφωνία με το Άρθρο 81Α του Π.Κ. (συμπερίληψη των χαρακτηριστικών φύλου στο Άρθρο 7, παρ. δ, και στο στοιχείο αα. του σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου).

• Την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ελληνική νομοθεσία.

Για όλα τα παραπάνω οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών θα βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο, τόσο για την αποτελεσματική και πλήρη απόδοση δικαιοσύνης χωρίς καμία συγκάλυψη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, όσο και για τη διεκδίκηση θεσμικών και νομοθετικών μέτρων ώστε η κοινωνία μας να είναι στον βέλτιστο βαθμό πιο θωρακισμένη απέναντι στα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, την θηριώδη βία και τον ρατσισμό.

ΔΕΝ ΣΙΩΠΟΥΜΕ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ:

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
ΟΛΚΕ
Athens Pride
Πολύχρωμο Σχολείο
Proud Seniors Greece (ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ 50+)
Υπερήφανοι Γονείς
Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης
Κέντρο Ζωής
Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»
Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες
Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα
ΔΥΥΑΔ – Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!