Μύθοι, γεγονότα και ερωτήματα

30/09/2018
από

Μια εβδομάδα μετά το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, το μόνο σίγουρο είναι πως η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που παρουσιάστηκε αρχικά από την πλειονότητα των ΜΜΕ και από την πρώτη, ψευδή -όπως αποδείχθηκε- δήλωση στις κάμερες του 73χρονου κοσμηματοπώλη.

«Νεκρός άντρας που αποπειράθηκε να ληστέψει κοσμηματοπωλείο στο κέντρο» ήταν ο αρχικός τίτλος με τη γεμάτη ανακρίβειες αφήγηση να κάνει λόγο για «ληστή» που μπήκε στο κατάστημα «κρατώντας μαχαίρι», στη συνέχεια «έσπασε τη βιτρίνα με τον πυροσβεστήρα».

Σε καμία περίπτωση δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο της ληστείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν υπήρχαν τα δύο πρώτα βίντεο, που αποκαλύπτουν το λιντσάρισμα του άτυχου νέου από τους δύο κατηγορούμενους, αλλά και το βίντεο που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», με το δεύτερο λιντσάρισμα του (ημιθανούς, αν όχι ήδη νεκρού) νεαρού από τους αστυνομικούς, η υπόθεση θα είχε αρχειοθετηθεί με τον τίτλο «Πρεζόνι ληστεύει κοσμηματοπωλείο και πεθαίνει».

Παραπληροφόρηση

Την προηγούμενη Τρίτη, πλήθος μέσων υποστήριζε ψευδώς ότι το ιατροδικαστικό συμπέρασμα αναφέρει ότι «δεν τον σκότωσαν τα χτυπήματα». Οι ιατροδικαστές συμφώνησαν μόνο στο ότι δεν εντοπίζεται διά γυμνού οφθαλμού ένα τραύμα ικανό να επιφέρει τον θάνατο.

Η θανατηφόρα κάκωση όμως δεν αποκλείεται, όπως εξήγησε αργότερα ο ιατροδικαστής Σ. Τσαντίρης, ενώ η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Αννυ Παπαρρούσου, υποστηρίζει ότι κατά την εξέταση «βρέθηκε εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο μένει να ερευνηθεί».

Σύμφωνα με όσα είπαν στην «Εφ.Συν.» (28/9/2018) ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και η διοικήτρια του «Ευαγγελισμού», ο Κωστόπουλος ήταν νεκρός όταν έφτασε το ασθενοφόρο.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η κατάθεση ενός περαστικού (News24/7): «Ο άνθρωπος αυτός δεν κουνιόταν πλέον όταν έφτασα εκεί, ενώ όσο τον έβλεπα μέσα από το τρόλεϊ είχε τις αισθήσεις του. Ηταν μπρούμυτα, στο κεφάλι είχε μια περασμένη γάζα, όπως και στο πόδι του, του έλειπε ένα παπούτσι» είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως «Είδα έναν άνθρωπο που προφανώς ήταν νεκρός. Το ΕΚΑΒ έφυγε χωρίς σειρήνα».

Το μαχαίρι

Στην κατάθεσή του ο κοσμηματοπώλης λέει «μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι, τον είδα κι εγώ ότι κράταγε μαχαίρι στο χέρι, το είχε σηκώσει και το είδα»(pressproject.gr). Ωστόσο η Αστυνομία δεν ταυτοποίησε τα αποτυπώματα πάνω στο μαχαίρι με αυτά του Ζακ.

Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους», το μαχαίρι είχε βρεθεί εκτός του καταστήματος και άγνωστο άτομο το πήρε και το πέταξε στο εσωτερικό του. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως στο ανατριχιαστικό βίντεο που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (27/9/2018), ένας αστυνομικός κρατά ένα μαχαίρι με γυμνά χέρια.

Εξάλλου ο αυτόπτης μάρτυρας που επιχείρησε να σταματήσει τον ξυλοδαρμό δήλωσε πως «το μαχαίρι δεν το είδα καθόλου όσο ήτανε μέσα, δεν το είδα καθόλου όταν μπουσούλαγε να βγει έξω».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι το περιβόητο μαχαίρι υπήρξε μέρος κάποιας συμπλοκής, ούτε γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του.

Μερικά από τα δεκάδες «θολά» σημεία

Γιατί η Αστυνομία δεν απέκλεισε το κατάστημα και δεν πραγματοποίησε άμεση έρευνα στο εσωτερικό του καταστήματος;

Πώς δικαιολογούνται οι δεκάδες παραλείψεις στην καταγραφή στοιχείων στη δικογραφία; Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο τακτικός ανακριτής είχε κάνει λόγο για «ελλιπή φάκελο» από την προηγούμενη Τρίτη.

Γιατί η Αστυνομία έχει εξασφαλίσει ελάχιστες καταθέσεις από τους –περισσότερους από 100– αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων;

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Πάκος και οι συνάδελφοί του γνωρίζουν το «μάνιουαλ» του κώδικα δεοντολογίας του αστυνομικού; «Οι αστυνομικοί οφείλουν να συμπεριφέρονται στον συλληφθέντα με προσήνεια, να μη μεταχειρίζονται εναντίον του, χωρίς ανάγκη, βία και να τον δεσμεύουν μόνο όταν αντιδρά βίαια ή είναι ύποπτος φυγής» (ΠΔ 141/1991, άρθρο 120).

Πώς είναι δυνατόν σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας να μην υπάρχει κάμερα βιντεοσκόπησης;

Ποιος/ποιοι έχουν βιντεοσκοπήσει τα δύο πρώτα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα; Ποιος είναι ο άνθρωπος με την επαγγελματική βιντεοκάμερα στο χέρι, ο οποίος φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσίασε η «Εφ.Συν.»;

Τι συνέβη πριν από την είσοδο του Ζακ στο κατάστημα;

πηγή: efsyn.gr




Δες και αυτό!