Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συναίνεση στο σεξ

27/09/2018
από

Μια νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει τι πιστεύουν οι πολίτες σχετικά με τη συναίνεση στο σεξ. Απ’ ότι φαίνεται από τα συμπεράσματα ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών δε θεωρεί τη συναίνεση απαραίτητη, σε μία σειρά καταστάσεων, όπως για παράδειγμα όταν το άλλο άτομο είναι ήδη γυμνό.

Η Ένωση Οικογενειακού Σχεδιασμού (Family Planning Association, FPA), φιλανθρωπική οργάνωση για τη σεξουαλική υγεία, πραγματοποίησε έρευνα με 2.003 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 24 ως και τις 29 Αυγούστου.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να τα διαβάσετε στα αγγλικά εδώ.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι το 47% των ατόμων προσπερνά το στάδιο της συγκατάθεσης για σεξ, όταν το άλλο άτομο είναι ήδη γυμνό.

Βέβαια, υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό 50% των ερωτηθέντων, που υπογραμμίζει ότι δε προσπερνά τη συγκατάθεση του άλλου ατόμου για σεξ σε καμία περίπτωση.

Ακόμη, το 9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι απαράδεκτο να μη λαμβάνεται υπόψιν η συγκατάθεσή του στις ακόλουθες περιπτώσεις: όταν έχει βγει για δείπνο ή για ποτό, όταν έχουν ήδη φιληθεί με το άλλο άτομο, όταν είναι σε υπνοδωμάτιο, ή όταν έχουν ήδη κάνει σεξ με αυτό το άτομο.

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, πώς κάποιοι έχουν διδαχθεί κι έχουν μάθει για το τι είναι η συναίνεση και κάποιοι άλλοι όχι.

Μια μεγάλη πλειοψηφία, ευτυχώς, το 86%, δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι σημαντικό τα σχολεία να διδάσκουν την συγκατάθεση, αλλά μόνο το 12% δήλωσαν ότι την διδάχθηκαν εκεί.

Το 11% των νέων ηλικίας 14-17 δήλωσαν ότι θα συζητούσαν σχετικά με τη συγκατάθεση με έναν δάσκαλο, ενώ το 56% δήλωσε ότι μαθαίνουν σχετικά μ’ αυτό από κάποιον γονέα ή φροντιστή.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την πολιτιστική αλλαγή στην κοινωνία σε σχέση με το παρελθόν, με τις προσκλήσεις για καλύτερη κατανόηση και σεβασμό της συγκατάθεσης» , δήλωσε η Natika Halil, γενική διευθύντρια της φιλανθρωπικής κοινότητας FPA για τη σεξουαλική υγεία:

«Αλλά είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός, ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, πιστεύουν ότι δεν είναι εντάξει να αποσύρουν τη συγκατάθεσή τους, σε μια σειρά από καταστάσεις. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πείτε “όχι” στη σεξουαλική δραστηριότητα, με την οποία δεν αισθάνεστε άνετα, ανεξάρτητα από την κατάσταση – και είναι εξίσου σημαντικό να ακούσετε και να σεβαστείτε τον σύντροφό σας, αν θέλει να σταματήσετε» .




Δες και αυτό!