Κάποιες κούκλες είναι gay, ξεπεράστε το!

20/09/2018

Μπορούν οι κούκλες να έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό; Ίσως αυτό το ερώτημα να μην σας είχε απασχολήσει μέχρι τώρα.

Σε συνέντευξή με το Queerty, πριν από λίγες ημέρες, ο επί χρόνια συγγραφέας του παιδικού σόου Sesame Street, Mark Saltzman, δήλωσε ότι οι χαρακτήρες Bert και Ernie  μοιράζονται μια συντροφική σχέση ως ζευγάρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιστορίες τους βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά ομόφυλων ζευγαριών, που ζούσαν μαζί (σ.σ. υπέροχο).

Δυστυχώς όμως, αντί να απολαύσουμε ένα υπέρoxo coming out στο κλειστό κόσμο της παιδικής τηλεόρασης, η εταιρεία πίσω από την εκπομπή έσπευσε να σχολιάσει στο Twitter, ότι δεν γίνεται οι κούκλες να έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μια γελοία δήλωση και για να είμαι ειλικρινής αρκετά ανακριβής. Γιατί τόσο στην περίπτωση του Sesame Street όσων και άλλων παιδικών εκπομπών που χρησιμοποιούν κούκλες (π.χ. The Muppet Show), συχνά χρησιμοποιούν τις συντροφικές σχέσεις των χαρακτήρων του για να βασίσουν τις ιστορίες τους. Δείτε την περίπτωση του Elmο (Sesame Street) και την ιστορία της οικογένειάς του ή την σχέση του Kermit με την Miss Piggy (Muppets Show). Πώς γίνεται δηλαδή οι χαρακτήρες να έχουν οικογένειες, συντρόφους αλλά όχι σεξουαλικό προσανατολισμό; Μάλλον η αλήθεια είναι ότι οι κούκλες δεν έχουν άλλο προσανατολισμό πέρα από αυτό που αναφέρεται στην ετεροκανονική κοινωνία.

Το queer στοιχείο παραλείπεται σχεδόν πάντα από οποιοδήποτε μέσο απευθύνεται στα παιδιά, αναπαράγοντας με τον πιο ύπουλο τρόπο την ομοφοβία και τα στερεότυπα γύρω από τις σεξουαλικές ταυτότητες ή αυτές που αναφέρονται στα φύλα. Τα LGBT+ παιδιά δεν μπορούν να βρουν LGBT+ χαρακτήρες για να ταυτιστούν, γιατί κάποιοι σ΄αυτό τον πλανήτη έχoυν τη ηλίθια αντίληψη ότι αυτοί οι χαρακτήρες θα κάνουν κακό στην ετεροκανονική τους νόρμα.

Η μη LGBT+ εκπροσώπηση στον παιδικό κόσμο συμβάλλει στην απομόνωση και στην περιθωριοποίηση, την οποία βιώνουν τα queer παιδιά από πολύ νωρίς και αυτό είναι τουλάχιστον εγκληματικό.

Σ΄αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε και κάποιες προσπάθειες που γίνονται προς σ΄αυτή την κατεύθυνση (φυσικά όχι στην Ελλάδα). Τα παιδικά Steven Universe, Legend of Korra, Voltron κ.α. πειραματίζονται με τη διαφορετικότητα δείχνοντας ότι ίσως να υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!