Οι queer ταινίες στις φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας»

18/09/2018
από

Όπως κάθε Σεπτέμβριο, έφτασε η στιγμή που όλοι οι κινηματογραφόφιλοι της Αθήνας περιμένουν: οι Νύχτες Πρεμιέρας!

Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φέτος 114 μεγάλου μήκους ταινίες και 67 μικρού μήκους. Εκτός από τα γνωστά τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ, και Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους) το φετινό πρόγραμμα φιλοξενεί και τα εξής αφιερώματα: Spotlight στον μεγάλο Πολωνό Paweł Pawlikowski, Διαμάντια του Πολωνικού Σινεμά, Bergman 100, Το Μέλλον Είναι Γυναίκα: Σινεμά και Ισότητα, Festival Darlings, After Hours Προβολές.

Όπως σχεδόν κάθε χρόνο οι Νύχτες Πρεμιέρας θα περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους αρκετές ταινίες queer περιεχομένου. Ξεψαχνίσαμε το πρόγραμμα και σας τις παρουσιάζουμε!

The Miseducation Οf Cameron Post (Η Διαπαιδαγώγηση Της Κάμερον Ποστ)

Σκηνοθεσία: Desiree Akhavan
Πρωταγωνιστούν: Chloë Grace Moretz, Sasha Lane, Quinn Shephard
Ο ετήσιος χορός του σχολείου ολοκληρώνεται με τον χειρότερο τρόπο για την Cameron Post όταν το αγόρι της, την πιάνει στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου να ερωτοτροπεί με ένα κορίτσι. Η επόμενη μέρα βρίσκει τη νεαρή κοπέλα έγκλειστη σε ένα κέντρο «θεραπείας» το οποίο εξειδικεύεται σε έφηβους που νιώθουν ερωτική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου. Σε ένα εντελώς αυταρχικό και πιεστικό περιβάλλον η Cameron έρχεται αντιμέτωπη με συνθήκες πρωτόγνωρης ψυχολογικής βίας, την ίδια ώρα που καταφέρνει να συνδεθεί για πρώτη φορά με γκέι συνομήλικούς της, δημιουργώντας μια νέα οικογένεια. Η Desiree Akhavan του «Appropriate Behaviour» μεταφέρει με συναισθηματική ακρίβεια το ομώνυμο μυθιστόρημα της Emily M. Danforth στην μεγάλη οθόνη, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς για ένα τρυφερό, συμπονετικό κι αισιόδοξο στην καρδιά του, φιλμ ενηλικίωσης.

Παίζεται: 20/09 – 22.00 – ΑΣΤΟΡ / 30/09 – 20.00 – ΑΣΤΟΡ

Sorry Angel (Οι Χτύποι Της Καρδιάς Μου)

ΣκηνοθεσίαChristophe Honoré
Πρωταγωνιστούν: Vincent Lacoste, Pierre Deladonchamps, Denis Podalydès
1993. Ο Jacques, ένας 35χρονος συγγραφέας από το Παρίσι, γνωρίζει μια νύχτα, σε μια άλλη πόλη, τον ενθουσιώδη 22χρονο Arthur. Η έλξη είναι αμοιβαία και η απόσταση που τους χωρίζει δεν μοιάζει αξεπέραστη. Το χάσμα που οι δυο εραστές καλούνται να γεφυρώσουν, ωστόσο, δεν έχει να κάνει ούτε με την απόσταση, ούτε με την ηλικία, αλλά με την παραδοχή ενός χρόνου που μετρά αντίστροφα για τον έναν από τους ήρωες. Προσπερνώντας την ευκαιρία ενός ακόμη παραδοσιακού love story, ο Ονορέ διηγείται την περίπτωση δυο ανθρώπων τους οποίους ενώνει ο έρωτας, χωρίζει όμως ο απροσδόκητος παράγοντας που ονομάζεται ζωή. Μουσικές, βιβλία, ταινίες, παρέες, φλερτ και ερωτικές συντροφιές της μιας βραδιάς συμπληρώνουν το παζλ μιας εποχής τόσο ζωηρής, μα και τόσο θλιμμένης, την οποία ο Christophe Honoré αναπαριστά καταθέτοντας σινεμά σφύζουσας ζωντάνιας και συναισθήματος.

Παίζεται: 24/09 – 19.45 – ΙΝΤΕΑΛ

1985

Σκηνοθεσία: Yen Tan
ΠρωταγωνιστούνCory Michael Smith, Virginia Madsen, Jamie Chung
Ο Adrian επιστρέφει στο πατρικό του, στο Texas, για τα Χριστούγεννα. Στον μικρό αδερφό του έχει να διηγηθεί συναρπαστικές στιγμές από τη ζωή στη New York και στους συντηρητικούς γονείς του το πόσο καλά τα καταφέρνει στη δουλειά. Όμως πίσω από το πλατύ χαμόγελο κρύβεται μετά βίας ένα οδυνηρό μυστικό. Και ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά προκειμένου να το μοιραστεί με τους δικούς του. Ο εγκατεστημένος στο Τέξας Μαλαισιανός σκηνοθέτης Yen Tan αντλεί δικαιωματικά τη συγκίνηση, μέσα από τις διαστάσεις ενός δεξιοτεχνικά ανεπτυγμένου και βαθιά ανθρώπινου οικογενειακού δράματος. Στο επίκεντρο αυτού λάμπει ο Cory Michael Smith, υποδυόμενος έναν νεαρό γκέι ο οποίος διεκδικεί, έστω και την ύστατη ώρα, την αλήθεια του απέναντι σε εκείνους που έχουν σημασία.

Παίζεται: 25/09 – 20.15 – ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 / 27/09 – 20.00 – ΑΣΤΟΡ

Hard Paint (Σκληρή Μπογιά)

ΣκηνοθεσίαFilipe Matzembacher & Marcio Reolon
ΠρωταγωνιστούνShico Menegat, Bruno Fernandes, Guega Peixoto
Στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, ο Pedro ζει διπλή ζωή. Το πρωί είναι ένας αντικοινωνικός νεαρός, το βράδυ παραδίδει, έναντι αμοιβής, τολμηρά ερωτικά σόου μπροστά στην web κάμερα, χρωματίζοντας μεταξύ άλλων το γυμνό του σώμα με φωσφορίζουσα μπογιά. Όταν ο δρόμος του διασταυρωθεί με έναν άλλο νεαρό performer, ο οποίος μιμείται το ίδιο ακριβώς σόου, η αρχική αντιζηλία μεταξύ των δυο αγοριών μεταμορφώνεται σε ένα αντισυμβατικό ειδύλλιο. Με τη δεύτερη μόλις ταινία τους, οι δυο σκηνοθέτες του «Σκληρή Μπογιά» φανερώνουν αξιέπαινη ωριμότητα ξεκινώντας από μια ιστορία αντίξοης ενηλικίωσης προκειμένου να χωρέσουν σε αυτήν ένα φορτισμένο ρομάντζο, αλλά και την πορεία αυτογνωσίας ενός εύθραυστου ψυχολογικά ήρωα που αναζητά την πιθανότητα επικοινωνίας, κατανόησης και λίγης ανακούφισης σε ένα σκληρό κόσμο. Δύο βραβεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και άλλες πέντε φεστιβαλικές διακρίσεις για την queer δημιουργία της χρονιάς.

Παίζεται: 21/09 – 22.30 – ΙΝΤΕΑΛ / 23/09 – 22.00 – ΑΣΤΟΡ / 26/09 – 21.15 – ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 2

Knife + Heart (Λεπίδα Στην Καρδιά)

ΣκηνοθεσίαYann Gonzalez
Πρωταγωνιστούν: Vanessa Paradis, Nicolas Maury, Kate Moran
H Anne, διάσημη παραγωγός gay πορνό, έχει παραδοθεί στις καταχρήσεις εξαιτίας του χωρισμού της με την Loïs, μοντέζ των ταινιών της. Όταν ένας κατά συρροή δολοφόνος αρχίζει να αποδεκατίζει τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στα γυρίσματα, η Anne εμπνέεται από τα περιστατικά των αληθινών εγκλημάτων για να εμπλουτίσει θεματικά τα φιλμ της, την ίδια στιγμή που ελπίζει να μην είναι το επόμενο θύμα. Ο Yann Gonzalez, αδελφός του Anthony Gonzalez των Μ83 (που υπογράφουν τη μουσική της ταινίας), μετά το «You and the Night» απευθύνει ερωτική επιστολή στο σινεμά δημιουργών όπως ο Ντάριο Αρτζέντο, ο Μπράιαν Ντε Πάλμα και ο Κένεθ Άνγκερ, ισορροπώντας μεταξύ slasher, παρωδίας και λεσβιακού μελοδράματος σε ένα εξόχως απολαυστικό φιλμ το οποίο τηρεί όλες τις προδιαγραφές μιας καλτ δημιουργίας.

Παίζεται: 28/09 – 23.30 – ΔΑΝΑΟΣ 1

The Heiresses (Οι Κληρονόμοι)

ΣκηνοθεσίαMarcelo Martinessi
ΠρωταγωνιστούνAna Brun, Margarita Irún, Ana Ivanova
Όταν η Chiquita οδηγείται στη φυλακή για χρέη προς την τράπεζα – κάτι που οι Αρχές της Παραγουάης βαφτίζουν «απάτη» – η Chela θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μετέωρη πραγματικότητα, ούσα αναγκασμένη να σηκώσει το βάρος του σπιτιού και να αναλάβει πρωτοβουλίες που μέχρι πρότινος βάραιναν τη σύντροφό της. Παράλληλα, αρχίζει να μπαίνει σε πειρασμό από τη γνωριμία της με μια γοητευτική σαραντάρα. O 45χρονος Marcelo Martinessi πραγματοποιεί ένα πολιτικά φορτισμένο ντεμπούτο, θέτοντας ένα μονοιασμένο ζευγάρι που διάγει τα δεύτερα -ήντα υπό την πίεση μιας έντονης ανισορροπίας. Οι Margarita Irún και Ana Brun ξεχωρίζουν, προσφέροντας τις φιγούρες τους ως καμβά για μία σπουδή πάνω στην εξέλιξη και την ανθεκτικότητα μιας αγάπης απέναντι στη φθορά του χρόνου και τους εκάστοτε αστάθμητους παράγοντες.

Παίζεται: 22/09 – 19.45 – ΑΣΤΟΡ / 23/09 – 17.30 – ΑΣΤΟΡ

My Summer Of Love (Το Καλοκαίρι Του Ερωτά Μου)

Σκηνοθεσία: Paweł Pawlikowski
Πρωταγωνιστούν: Emily Blunt, Natalie Press, Dean Andrews
Προσπαθώντας να βρει φως στο αδιέξοδο τούνελ του μέλλοντός της, μεγαλωμένη σε μια μικρή πόλη που τίποτα δε φαίνεται να συμβαίνει και πλάι σε έναν μεγάλο αδερφό που έχει δικά του προβλήματα να λύσει, η νεαρή Mona συναρπάζεται από τη μαγνητική και πρωτόγνωρη παρουσία μιας συνομήλικής της, που φτάνει εκεί για διακοπές. Χάρη στην πρώιμη λάμψη της, άγνωστης τότε, Emily Blunt, την υπέροχη, υπνωτιστική electropop των Goldfrapp και μια ντελιριακή αφήγηση που περιλαμβάνει κλασική μουσική, χορό, σκιές και σιλουέτες με φόντο τη Μητέρα Φύση, ο Pawlikowski παραδίδει μια ωδή στον νεανικό έρωτα, που μπορεί να είναι εποχιακός και εφήμερος όμως παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Μαζί και την κάμερα του σκηνοθέτη, που μοιάζει να αφήνει πίσω του το νατουραλιστικό σινεμά και να εξερευνά καινούρια αφηγηματικά μονοπάτια.

Παίζεται: 21/09 – 18.00 – ΔΑΝΑΟΣ 1

Mckellen: Playing The Part (Ίαν Μακ Κέλεν: Ρόλος Ζωής)

Σκηνοθεσία: Joe Stephenson
Έχετε απέναντί σας έναν κορυφαίο ηθοποιό και μπορείτε να τον ρωτήσετε οτιδήποτε. Θα ρωτούσατε για την εκπληκτική καριέρα που τον οδήγησε από το θέατρο στη μεγάλη οθόνη και από τον Σαίξπηρ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»; Ή θα σκαλίζατε άγνωστες οικογενειακές αναμνήσεις, ιδιωτικές στιγμές και χαριτωμένα κουτσομπολιά; Για όσους αποζήτησαν μια τέτοια εμπειρία, ο σκηνοθέτης του συναρπαστικού αυτού ντοκιμα- ντέρ έπεισε τον Sir Ian McKellen να του παραχωρήσει μια εξομολογητική, εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη. Από τις 14 ώρες, που διήρκεσε η «ανάκριση», προέκυψε ένα βαθιά συναισθηματικό masterclass πάνω στο πώς να γίνεις καλύτερος καλλιτέχνης και άνθρωπος. Πλημμυρισμένο από διηγήσεις και οπτικοακουστικούς θησαυρούς, που ο ηθοποιός παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο, το φιλμ είναι ένα σπάνιο, γενναιόδωρο ταξίδι σε μια σπουδαία σταδιοδρομία και μια θαρραλέα ζωή.

Παίζεται: 23/09 – 19.30 – ΙΝΤΕΑΛ

McQueen

ΣκηνοθεσίαIan Bonhôte & Peter Ettedgui
Enfant terrible και γνήσιος οραματιστής της μόδας, αναρχικός προβοκάτορας της πασαρέλας, ένα δειλό παιδί από εργατική οικογένεια του Λονδίνου που κατάφερε να πυρπολήσει τον κόσμο της υψηλής ραπτικής με τις φλογερές δημιουργίες του, τραγικός αυτόχειρας. Αν υπήρχε τρόπος να συνοψίσει κανείς έστω και ελάχιστο από το δαιμόνιο ταλέντο, τον άγρια όμορφο κόσμο και τη μετεωρική πορεία ζωής, τέχνης και θανάτου που πρόλαβε να χαράξει ο Alexander McQueen στον σύντομο βίο του, τον εφευρίσκει αυτό το ντοκιμαντέρ. Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τα φαντασμαγορικά σόου του σχεδιαστή, μια πλειάδα επωνύμων, συνεργατών και φίλων που μιλούν αποκαλυπτικά για εκείνον, αισθητική αντίληψη που αντλεί από τις γκραν γκινιόλ εξτρα- βαγκάνζες του και η θεσπέσια μουσική του Michael Nyman γίνονται τα πολύτιμα συστατικά μιας ταινίας που συνεπαίρνει το βλέμμα, ενώ δουλεύει υπογείως ώστε να σου ραγίσει την καρδιά.
Παίζεται: 21/09 – 20.00 – ΙΝΤΕΑΛ

Καλές Προβολές & Καλό Φεστιβάλ!

από τον Δημήτρη Βαρέλα




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!