Τουλάχιστον 71 χώρες θα με τιμωρούσαν σήμερα απλά επειδή είμαι ομοφυλόφιλος

18/09/2018

Η Ινδία (πολύ) πρόσφατα αποποινικοποίησε το gay σεξ, με μια ιστορική απόφαση που έβαλε τέλος σε μια αδικία που μετρά περισσότερα από 150 χρόνια.

Πέρα από την Ινδία, η μοναδική άλλη χώρα όπου οι ομόφυλες σχέσεις δεν αποτελούν ποινικό αδίκημα είναι το Νεπάλ. Και σ΄αυτή την περίπτωση η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας διέταξε (το 2007) την κυβέρνηση να αναγνωρίσει και να διορθώσει όλους τους νόμους που διακρίνουν τα LGBT + άτομα (καθώς και να προχωρήσει τις νομικές διαδικασίες για την ισότητα στον γάμο).

Ακόμα όμως και μετά την ιστορική αυτή απόφαση της Ινδίας, αρκετές χώρες εξακολουθούν να θέτουν την ομοφυλοφιλία εκτός νόμου. 

Σύμφωνα με την ILGA, αυτή τη στιγμή 71 χώρες αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία ως ποινικό αδίκημα ενώ υπάρχουν και αυτές που κρύβουν τις ομοφοβικές τους νοοτροπίες πίσω από σαχλά νομοθετήματα.

Πάρτε για παράδειγμα τη Ρωσία και τη Λιθουανία, που αν και δεν ποινικοποιούν άμεσα την ομοφυλοφιλία, το κάνουν με πλάγιο τρόπο υιοθετώντας νομοθεσίες όπως αυτή της “ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας”, οποιαδήποτε δηλαδή δημόσιας προβολής της ομοφυλοφιλικής έκφρασης.

Πέρα από την Ινδία, ο Lucas Ramon Mendos, υπεύθυνος έρευνας της IGLA μας ενημερώνει ότι τόσο στο Τρινιντάντ όσο και στο Τομπάγκο έχουν κηρυχθεί αντισυνταγματικές οι παραβιάσεις των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, χωρίς όμως να έχει γίνει προς το παρόν κάποια αλλαγή στη νομοθεσία.

“Τα πράγματα εξελίσσονται επίσης στην Κόστα Ρίκα, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τον Αύγουστο ότι οι νόμοι που απαγορεύουν την ισότητα των γάμων στη χώρα είναι αντισυνταγματικοί και πρέπει να αλλάξουν μέσα σε 18 μήνες ενώ μια παρόμοια απόφαση πάρθηκε πρόσφατα στην Αυστρία”.

Το gay σεξ πάντως εξακολουθεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα σε πολλές χώρες της Καραϊβικής, όπως η Αντίγκουα και Βερμούδα, το Μπαρμπάντος, η Δομινίκα, η Γρενάδα, η Γουιάνα, η Τζαμάικα, το Σεντ Κιτς και Νέβις, η Αγία Λουκία και ο Άγιος Βικέντιος.

Μεγαλύτερη η αναλογία στην Αφρική: Αλγερία, Αγκόλα, Μποτσουάνα, Μπουρούντι, Καμερούν, Κομόρες, Αίγυπτος, Ερυθραία, Αιθιοπία, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα, Κένυα, Λιβερία, Μαυριτανία, Μαυρίκιος, Μαρόκο, Ναμίμπια, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Σουαζιλάνδη, Τανζανία, Τόγκο, Τυνησία, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Ο Mendos προσθέτει ότι η ποινικοποίηση της gay δραστηριότητας αμφισβητείται αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια της Κένυας και της Μποτσουάνα.

Το Μπαχρέιν, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Ιορδανία είναι οι μόνες χώρες στη Μέση Ανατολή που δεν απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία. Αν και το Ιράκ αποκήρυξε τεχνικά την ομοφυλοφιλία το 2003, η κατάρρευση της τάξης και η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους οδήγησαν στη γενικευμένη δίωξη και τιμωρία των ΛΟΑΤ.

Στην Ασία οι χώρες που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία είναι εξής: Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Μπρουνέι, Ινδονησία, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μυανμάρ, Πακιστάν, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Τουρκμενιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουζμπεκιστάν.

Το Κιριμπάτι, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Σαμόα, οι Νήσοι Σολομώντα, η Τόνγκα και το Τουβαλού έχουν επίσης αντι-γκέι νομοθεσίες.

Ορισμένες, μάλιστα, χώρες φτάνουν σε σημείο να τιμωρούν με θάνατο ή με βασανιστήρια την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει στο Αφγανιστάν, την Ινδονησία, το Πακιστάν, το Μπρουνέι και τη Μιανμάρ.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!