Γιατί οι ακτιβιστές στη Σερβία δε θέλουν την (ανοιχτά λεσβία) πρωθυπουργό στο Pride

16/09/2018
από

Ανεπιθύμητη στην ετήσια pride παρέλαση της χώρας φαίνεται να είναι η – πρώτη ανοιχτά λεσβία – πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, αφού αρκετά μέλη της LGBT+ κοινότητας προσπαθούν να “σαμποτάρουν” τη συμμετοχή της.

Όπως υποστηρίζουν -η δράση της γύρω από τα LGBT+ ζητήματα είναι “απογοητευτική”. 

Το πρόσωπο της Ana Brnabic βρίσκεται μαζί με άλλα στο στόχαστρο της “Says No” εκστρατείας, που τρέχει από το Gay Lesbian Info Center (GLIC).

Η εκστρατεία έχει ως στόχο να δείξει στους πολιτικούς, που δεν έκαναν τίποτα για την LGBT+ κοινότητα της Σερβίας, ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Pride.

H Brnabic έγραψε ιστορία το 2017, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα και ανοιχτά λεσβία πρωθυπουργός στη Σερβία. Αποτελεί επίσης, την πρώτη ανοιχτά LGBT ηγέτη των Βαλκανίων και την 5η στον κόσμο.

Παρά τον προοδευτικό της όμως χαρακτήρα, η δράση της φαίνεται να εξόργισε πολλά μέλη της κοινότητας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της στο προηγούμενο Pride, σχετικά με το ότι “τα δικαιώματα των LGBT θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα, αφού θα πρέπει να ασχοληθεί πρώτα με ζητήματα όπως οι συντάξεις, ο πληθωρισμός και το βιοτικό επίπεδο”.

Η Predrag Azdejkovic, επικεφαλής της GLIC, αποκάλεσε τη δήλωσή της «σκάνδαλο».

Στην Πρεσβεία του Βερολίνου το 2017, η Brnabic δήλωσε επίσης: «Ως εκπρόσωπος του κράτους, είμαι περήφανη που η χώρα μας έχει θεσπίσει νόμους κατά των διακρίσεων […] Το επίπεδο διακρίσεων στις μειονοτικές ομάδες και τα μέλη των εθνικών κοινοτήτων είναι σε παρακμή.

«Μετά από μια αναμφισβήτητη μείωση του αριθμού των φυσικών επιθέσεων σε άτομα που είναι διαφορετικά από την πλειοψηφία, είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσουμε να πλήττουμε τους εαυτούς μας με λόγια», πρόσθεσε.




Δες και αυτό!