Οι πρώτοι παντρεμένοι gay άνδρες στη Ρωσία ζουν σήμερα ως πρόσφυγες στο Άμστερνταμ

29/08/2018
από

O Yevgeny Voitsekhovsky και ο Pavel Stotsko έγιναν το πρώτο παντρεμένο gay ζευγάρι στη Ρωσία, όταν τον περασμένο Ιανουάριο ένας κυβερνητικός υπάλληλος “αναγνώρισε” τον γάμο τους. Η τύχη τους όμως τελείωσε γρήγορα, αφού λίγες μέρες μετά αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να σωθούν. Έκτοτε το ζευγάρι ζει σε μια μικρή πόλη στην Ολλανδία.

Αν και οι gay γάμοι είναι παράνομοι στη Ρωσία, το ζευγάρι εκμεταλλεύτηκε ένα παραθυράκι στο νομικό σύστημα και θέλει τη χώρα να αναγνωρίζει τους γάμους που τελούνται στο εξωτερικό.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι δυο τους ταξίδεψαν στη Δανία για να παντρευτούν, εφτά χρόνια μετά το πρώτο τους ραντεβού. Κατά την επιστροφή τους στη Ρωσία πήγαν να θεωρήσουν τα καινούρια τους διαβατήρια τους στην αρμόδια υπηρεσία.

Προς έκπληξή τους η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

“Πήραν απλά το πιστοποιητικό γάμου και θεώρησαν τα βιβλιάριά μας”, λέει ο Pavel Stotsko στο Vice News. “Εκείνη τη στιγμή η γυναίκα είδε πως είχε μπροστά της δύο άνδρες, αλλά δεν αντέδρασε καθόλου. Έκανε ό,τι έλεγε ο νόμος σχετικά με τους γάμους που τελούνται στο εξωτερικό”. 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγες μέρες αργότερα, όταν τους συνέλαβε η αστυνομία και τους ανάγκασε να παραδώσουν τα διαβατήρια.

Μετά από παρότρυνση των δικηγόρων τους – και με την οικονομική υποστήριξη των LGBT ακτιβιστών – ο Voitsekhovsky και ο Stotsko πέταξαν μέχρι το Άμστερνταμ, χωρίς να αποχαιρετήσουν κανέναν. Υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ολλανδία και έκτοτε ζουν εκεί ως πρόσφυγες.

Την περασμένη εβδομάδα και έξι μήνες μετά από μια καθημερινότητα γεμάτη φόβο, ανασφάλεια και γραφειοκρατία, παρέλαβαν τις κάρτες που θα τους επιτρέψουν να μείνουν μόνιμα στη χώρα.

“Πήγαμε στο Pride στο Άμστερνταμ και εκεί μπορέσαμε να κρατηθούμε χέρι χέρι δημόσια για πρώτη φορά”, δήλωσε ο Voitsekhovsky. “Κανείς δεν μας πείραξε ή είπε κάτι πίσω από την πλάτη μας. Κανείς δεν μας επιτέθηκε. Ξέρουμε τώρα ότι ζούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον”.




Δες και αυτό!