Αυτοκτόνησε η λεσβία κόρη του. Σήμερα προειδοποιεί: “Μην αποτύχετε, όπως εγώ.”

07/08/2018
από

Η Patti Sue, ήταν λεσβία. Έβαλε τέλος στη ζωή της το 1995, σε ηλικία 23 ετών.

Έκτοτε ο πατέρας της, Nathan Mathis, κατεβαίνει με πλακάτ, όπου μαζεύετε κόσμος, και στέκεται με την φωτογραφία της, με σκοπό να προειδοποιήσει τους άλλους γονείς, να μην αποτύχουν ολοκληρωτικά, όπως ο ίδιος.

Πριν λίγο καιρό, κατέβηκε πάλι στους δρόμους και παρότρυνε τον κόσμο να μην ψηφίσει τον ομοφοβικό Roy Moore, που ήταν υποψήφιος στην Πολιτεία της Αλαμπάμα:

“Ο Roy Moore αποκάλεσε την κόρη μου, Patti Sue Mathis, διεστραμμένη, επειδή ήταν gay. Αυτός, που στα 32 του έβγαινε με κοριτσάκια 14 και 15 ετών. Σας παρακαλώ, μην τον ψηφίσετε.”

Το μήνυμα του Mathis είναι για τους γονείς και για τις γιαγιάδες και τους παππούδες, με σκοπό να σταθούν δίπλα στα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά τους:

“Εσείς που έχετε gay παιδιά και εγγόνια, μην τα κατηγορείτε, όπως έκανα εγώ. Αυτά τα παιδιά κι εγγόνια χόρευαν στο Pride στο Huntsville με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και καπέλα με υπερηφάνεια, εξακολουθώντας να διαχειριστούν πολύ πόνο.”

Για να αφυπνίσει τον κόσμο, διαβάζει σε γονείς το ποίημα, που του έγραψε η κόρη του, Patti Sue:

Απόδοση στα ελληνικά:

Η αληθινή καρδιά

Κάποιες φορές δύο υπάρξεις δε συνδυάζονται πάντα ως μία…
Ακόμη και μεταξύ πατέρα και παιδιού.
Οι προσδοκίες πηγαίνουν πέρα από την πραγματικότητα
και τα όνειρα μπορεί να γίνουν στάχτη.
Είσαι ο πατέρας μου, ένας άνδρας και ένας δημιουργός.
Χωρίς εσένα δε θα υπήρχα εδώ.
Και παρόλο που δεν είμαι αυτό που περίμενες
και ίσως ούτε τα όνειρα που είχες να μένα
είναι οι στόχοι μου –
Εξακολουθώ να είμαι η κόρη σου.
Και χρειάζομαι την αγάπη σου, τον σεβασμό σου και την πίστη σου.
Και σου υπόσχομαι μπαμπά, ανεξάρτητα από το πώς εσύ
σε βλέπεις, ή θεωρείς τον τρόπο ζωής μου
Είμαι κομμάτι σου.
Είμαι το κομμάτι που λέει να είσαι αληθινή, να είσαι δυνατή και
ποτέ να μην αρνηθεί την ευτυχία.
Μπορεί να μη σου λέω συχνά ότι σ’ αγαπώ, αλλά ισχύει.
και δεν είμαι έτσι, επειδή εσύ ή η μαμά
δεν είστε αρκετά καλοί γονείς
Είμαι εγώ, επειδή με διδάξατε να μην είμαι τίποτε άλλο,
παρά ο εαυτός μου.
Σ’ αγαπώ μπαμπά και αγάπη σημαίνει στήριγμα.
Κι εγώ βασίζομαι σε σένα.


Σήμερα, στην Αλαμπάμα, μαζί με άλλους straight γονείς, προσπαθούν πυρετωδώς για να διασφαλίσουν, ότι η επόμενη γενιά ΛΟΑΤΚΙ νεολαίας, θα επιβιώσει στην περιοχή. Εκεί, όπου είναι δύσκολο να βρεθεί ένας φιλικός γιατρός και που οι δάσκαλοι δε μπορούν να «προωθήσουν την ομοφυλοφιλία» στα μαθήματα αγωγής υγείας.

Ο ίδιος, επί τέσσερα χρόνια, έφτιαχνε μία τεχνητή λίμνη στην περιοχή, για να της δώσει το όνομα της κόρης του, Patti Sue. Για να μην αφαιρέσει τη ζωή του κανένα άλλο κορίτσι, επειδή οι γύρω του δεν αποδέχονται, ότι είναι λεσβία. Τα εγκαίνια της λίμνης έγιναν το 2015.

Ο Mathis, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, που τον συνάντησε στο σπίτι του, Tori Truscheit, δείχνει την αδυναμία του, αναγνωρίζει πια την ομοφοβία, την ανημποριά του απέναντι στο μοιραίο. Δεν κρύβει τίποτα, ούτε τις τύψεις, τη μεταμέλεια, ούτε τον βαθύ πόνο, τη θλίψη, το θυμό με τον εαυτό του.

Αυτό που συγκινεί στον Mathis δεν είναι, προφανώς, ότι ένας λευκός, cis, straight άνδρας, υπερασπίζεται τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, αλλά ότι μετέτρεψε τον πόνο του σε αλληλεγγύη, ως γονέας, ενός gay παιδιού. Κι ότι όσα χρόνια του απομένουν στη ζωή θα κατεβαίνει στην πρώτη γραμμή, για την ΛΟΑΤΚΙ νεολαία του τόπου του.




Δες και αυτό!