Εντολή LGBTI οργανώσειων: Άρση του αποκλεισμού των οροθετικών στρατιωτικών

20/07/2018
από

Οι LGBTI οργανώσεις των ΗΠΑ γίνουν εντολή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο να σταματήσει την εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των οροθετικών στρατιωτικών από το σώμα του στρατού.

Η Lambda Legal και η OutServe-SLDN κατέθεσαν προκαταρκτική εντολή στο δικαστήριο να διακόψει την πολιτική που εισήχθη το Φεβρουάριο, και απαλλάσσει από τα καθήκοντά τους όλα τα μέλη των υπηρεσιών του στρατού που δε έχουν πάει σε αποστολή για 12 συνεχείς μήνες. Είναι επίσης γνωστή ως η πολιτική “Deploy or Get Out” (DOGO).

Εκ προοιμίου όμως, οι στρατιωτικοί θεωρούν ότι τα μέλη των σωμάτων του στρατού, που είναι θετικά στον ιό του HIV, δε μπορούν να συμμετέχουν σε αποστολές.

Όπως εξηγεί η εντολή, ο στρατός «είχε κανονισμούς που περιορίζουν την υπηρεσία των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του HIV και ισχύουν από πολύ πριν την εμφάνιση αποτελεσματικής θεραπείας» .

Με αυτήν την πιο πρόσφατη πολιτική, υπάρχει σήμερα μια «de facto απαγόρευση σε βάρος των οροθετικών ατόμων” .

Ο ενάγων στην υπόθεσης είναι ο Νίκολας Χάρισον, ο οποίος έχει υπηρετήσει από το 2000. Πήγε σε αποστολή δύο φορές, πρώτα το 2006 στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια το 2011 στο Κουβέιτ. Το 2012 έλαβε τη διάγνωση για τον ιό του HIV.

Μετά από αυτό, πέτυχε την εξέταση του νόμου της Οκλαχόμα, μετακόμισε στο DC και του προσφέρθηκε μια θέση στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (JAG) στην Εθνική Φρουρά της DC. Αυτό σήμαινε, ωστόσο, ότι έπρεπε να τον προάγουν σε αξιωματικό – και τα άτομα με τον ιό του HIV δεν μπορούν να είναι αξιωματικοί.

Ο Χάρισον υπέβαλε αίτηση για ιατρική απαλλαγή, αλλά του την αρνήθηκαν.

«Όλο αυτό αφορά κάθε άτομο που ζει με τον ιό του HIV, γνωρίζοντας ότι μπορεί να ασκήσει οποιαδήποτε εργασία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας στο στρατό» , δήλωσε ο Χάρισον.

«Μαζί, πρέπει να σταματήσουμε το Πεντάγωνο, όταν κλείνει τις πόρτες του σε επιτυχημένα και ταλαντούχα μέλη της υπηρεσίας. Ανυπομονώ για την ημέρα, που θα μπορώ να υπηρετήσω τη χώρα μου στο πλήρες εύρος των δυνατοτήτων μου, με βάση την απόδοσή μου και χωρίς να είμαι εκτεθειμένος σε αβάσιμους φόβους και λανθασμένες αντιλήψεις για τον ιό του HIV» .

Η Lambda Legal και OutServe-SLDN περιγράφουν αρκετά επιχειρήματα για το γιατί το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψιν του την εντολή και να την εκτελέσει:

  • Πρώτον, δηλώνουν ότι η πολιτική παραβιάζει την προστασία της ισότητας, που εγγυάται το Σύνταγμα.
  • Δεύτερον, σε επίπεδο εργασίας, αυτός ο αυξημένος έλεγχος ξεχωρίζει τους ανθρώπους και διαιωνίζει το στίγμα σε βάρος των οροθετικών ανθρώπων.
  • Τρίτο και τελευταίο, η ύπαρξη του ιού του HIV στη ζωή των οροθετικών ατόμων δεν έχει αντίκτυπο στη στρατιωτική τους αποτελεσματικότητα.



Δες και αυτό!