Επιτέλους η κινηματογραφική βιομηχανία αποφάσισε να ασχοληθεί με τον φρικιαστικό κόσμο των “θεραπειών” της ομοφυλοφιλίας

20/07/2018

Έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση αφαίρεσε επισήμως την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο ψυχικών ασθενειών, αλλά αρκετές συντηρητικές (εγκληματικές) ομάδες -ιδίως εκείνες με θρησκευτικές διαθέσεις- συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι «θεραπεύουν» τη διαφορετικότητα.

Ενώ αρκετές από τις αδικίες που αντιμετωπίζει η κοινότητα των LGBTQ αρχίζουν να λαμβάνουν κάποια αναγνώριση, οι φρικαλεότητες αυτής της υποτιθέμενης θεραπείας (gay conversion therapy) εξακολουθούν να υποτιμώνται.

Τους ερχόμενους μήνες, δύο νέες ταινίες – το Boy Erased του Joel Edgerton και το The Miseducation of Cameron Post από την Desiree Akhavan, θα ρίξουν ένα πολύ σημαντικό προβολέα στη βίαιη αυτή πρακτική.

Το πρώτο τρέιλερ για το Boy Erased, το οποίο διαθέτει ένα λαμπερό cast με την Nicole Kidman, τον Russell Crowe και τον ανερχόμενο αστέρι Lucas Hedges, κυκλοφόρησε online αυτή την εβδομάδα. Βασισμένη στα απομνημονεύματα του Garrard Conley η ταινία αναμένεται να είναι μια σοβαρή υποψηφιότητα για τα όσκαρ που αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους ακτιβιστές που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την άσχημη πραγματικότητα αυτών των “gay cures”.

Στο Miseducation of Cameron Post συμμετέχει η Chloë Grace Moretz ως έφηβη κοπέλα που αναγκάζεται από τη θεία της να πάει σε ένα στρατόπεδο που υπόσχεται ότι θεραπεύει τη ομοφυλοφιλία. Η ταινία έλαβε ιδιαιτέρως θετικά σχόλια, όταν έκανε το ντεμπούτο της στο Sundance Film Festival στις αρχές του έτους.

Ενώ η κινηματογραφική βιομηχανία βελτιώνεται σε σχέση με τη διαχείριση των LGBT+ ιστοριών, αυτός ο φρικιαστικός κόσμος του “gay conversion therapy” αντιμετωπίζεται σπάνια. Γι΄αυτό και οι ταινίες αυτές αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!