Το περιοδικό DIVA απαντά στις αντι-τρανς λεσβίες ακτιβίστριες του Λονδίνου

18/07/2018
από

Η Carrie Lyell, συντάκτρια του περιοδικού DIVA, απαντά στις αντι-τρανς λεσβίες ακτιβίστριες του Λονδίνου επικά.

Γράφει λοιπόν τα εξής:

“Ένα άρθρο στους Times, που δημοσιεύθηκε σήμερα (17/07/18), ανακοινώνει: “λεσβιακή μανία στη Stonewall για την “τρανς ατζέντα” , λες και οι 135 λεσβίες, που υπέγραψαν μία ανοικτή επιστολή, μιλάνε για κάθε λεσβία ανά τον κόσμο.

Συγγνώμη, αλλά είστε λάθος.

Pride Γλασκώβης, Ιούλιος 2018, Photo: David Hudson

Δεδομένης της κατηγορηματικής στάσης του DIVA σε τρανς θέματα, είμαι βέβαιη ότι είναι αυτονόητο, αλλά για τον οποιονδήποτε δεν είναι σίγουρος: οι 135 υπογράφουσες δε μιλούν για εμάς, ή για την πλειοψηφία των cisgender λεσβιών.

Η επιστολή, από μια οργάνωση που ονομάζεται “Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Λεσβιών” (Lesbian Rights Alliance – LRA), κατηγορεί την Stonewall ότι διαγράφει τις λεσβίες και αναφέρει: «Stonewall σπάνια εκπροσώπησες τα συμφέροντά μας. Τώρα, με την εσκεμμένη πολιτική προώθησης της τρανς ιδεολογικής ατζέντας, όχι μόνο αποτυγχάνεις να μας εκπροσωπήσεις, αλλά στην πραγματικότητα προωθείς τη λεσβιακή μη-ορατότητα – και τη λεσβιακή διαγραφή» .

Carrie Lyell

Συμφωνώ, ότι οι λεσβίες υποεκπροσωπούνται στην LGBT κοινότητα. Αλλά είναι πολύ χειρότερο για τα bi άτομα, κι ακόμη περισσότερο, για τα τρανς άτομα, που είναι και λεσβίες ή bi. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει ένα περιοδικό, όπως το DIVA, και ότι ένας οργανισμός, όπως η Stonewall, ηγείται από γυναίκες και προάγει την ορατότητα των bi και των τρανς ατόμων. Είναι τα likes του DIVA και της Stonewall που μας κάνουν πιο ορατές.

Στην πραγματικότητα, θα το πάω και λίγο παρακάτω. Δεν είναι η Stonewall – ή οποιαδήποτε άλλη LGBT οργάνωση – που διαγράφει τις λεσβιακές ταυτότητες, αλλά αυτές οι αποκαλούμενες φεμινίστριες, οι οποίες, προωθούν μία τρανσφοβική ρητορική μίσους, κάνοντας ανθρώπους σαν κι εμένα να μη θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “λεσβία” για να περιγράψουν τον εαυτό τους, επειδή δε θέλουν να συσχετίζονται με τις απόψεις τους. Τι λυπηρή κατάσταση.

Η επιστολή τους δε, συνεχίζει, ως εξής: “Σας καλούμε να σταματήσετε να ισχυρίζεστε ότι μας αντιπροσωπεύετε και να αφήσετε το L απ’ έξω.” 

Αντι-τρανς λεσβίες ακτιβίστριες (TERF) μπλοκάρουν το Pride του Λονδίνου, 2018 | Photo: Jamie Tabberer

Μείνετε στις δικές σας συμβουλές, ως LRA, και σταματήστε να ισχυρίζεστε ότι αντιπροσωπεύετε τις λεσβίες γενικά. Δε μιλάς για μένα, για το DIVA, ή για την πλειοψηφία της κοινότητάς μας.

Όπως έχω πει παλιότερα, και θα το πω ξανά, οι τρανς γυναίκες δε διαγράφουν τις λεσβίες. Πιστεύω, ότι είμαστε εμπλουτισμένες από τρανς φίλες και συντρόφους, γονείς, παιδιά, συναδέλφους και αδέλφια.

Ομάδες, όπως η LRA, πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι “αυτές, εναντίον μας”. Δεν είναι έτσι. Είμαστε εμείς. Είμαστε ένα και το αυτό, και δε μπορούμε να αφήσουμε τον διχασμό, το μίσος, και τους ανθρώπους που κάνουν λάθος, να οδηγούν μια έχθρα μεταξύ μας.

Linda Riley

Η εκδότρια του DIVA, Linda Riley, συμφωνεί μαζί μου. Αναφέρει: “Μου φαίνεται ειρωνικό ότι διαμαρτύρονται για την έλλειψη της λεσβιακής ορατότητας, ενώ, συγχρόνως, ζητούν να απομακρυνθεί το L από το ακρωνύμιο LGBT.” 

Είμαστε ισχυρότερες ως κοινότητα, κι οι 135 λεσβίες δεν πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν για το τι πιστεύει μια ολόκληρη κοινότητα.

Όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν ομάδες στην κοινότητα των LGBT ατόμων, που έχουν διωχθεί στο περιθώριο, ιδιαίτερα τρανς και non-binary άτομα. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να προωθήσουμε τις φωνές, που, για πολύ καιρό, έχουν σιγήσει, ή τις έχουν πνίξει. Αυτό που δε μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει είναι αυτές, οι υποεκπροσωπούμενες ομάδες, να κατηγορούνται σήμερα, για τη διαγραφή κάποιου άλλου, απλώς και μόνο, επειδή τους δόθηκε τελικά μια πλατφόρμα, για να ακουστούν. Η ιστορία έχει δείξει ότι η επέκταση της ισότητας σε μια ομάδα δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες ομάδες· στην πραγματικότητα, ενισχύει την ισότητα όλων.” 

Το DIVA και η Stonewall δεν είναι τα μόνα, που βλέπουν αυτήν την παραπλανητική ρητορική ως τέτοια. Έχουμε δει πρόσφατα, μια ευπρόσδεκτη αναζωπύρωση υποστήριξης για την τρανς ισότητα, ιδιαίτερα από cis λεσβίες, gay και bi άτομα.

Ένα κίνημα λεσβιών έχει εμφανιστεί, τώρα τελευταία, με το hashtag #LwiththeT και με σκοπό να απορρίψει τις απόψεις μιας μικρής μεν, αλλά δυνατής μειονότητας, που είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει διαίρεση.

Αυτό που δείχνει αυτό το #LwiththeT κίνημα είναι η δύναμη της αλληλεγγύης και το γιατί είναι τόσο σημαντικό να αντισταθούμε στο μίσος. Ενθαρρύνουμε τα άτομα από όλη την κοινότητα, και πέρα από την κοινότητα, να είναι ισχυρές/οί σύμμαχοι. Ακόμη, ενθαρρύνουμε όλες/όλους να συμπληρώσουν τη δημόσια διαβούλευση της κυβέρνησης σχετικά με το νόμο για την αναγνώριση της ταυτότητα φύλου, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε την αποδοχή, χωρίς καμία εξαίρεση.

Έχουμε την ευθύνη να εξυψώνουμε η μία την άλλη, κι ο ένας τον άλλον, και να είμαστε ενωμένες/οι. Μαζί είμαστε ισχυρότερες/οι.

@Seej.” 


Η Carrie Lyell είναι “Professional gay” και συντάκτρια του περιοδικού DIVA από το 2013. Έχει δηλώσει ότι η συνεργασία της με το DIVA είναι η δουλειά των ονείρων της. Πριν το DIVA αρθρογραφούσε για τον The Guardian, το Curve και το Lesbilicious. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Νάπιερ του Εδιμβούργου. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο της στα αγγλικά στο DIVA.

 

Η οργανωτική επιτροπή του Pride του Λονδίνου ζήτησε συγγνώμη




Δες και αυτό!