Πρέπει να μιλήσουμε για την ενδοοικογενειακή βία και στις ομόφυλες σχέσεις

17/07/2018

Η εσωτερικευμένη ομοφοβία οδηγεί σε “ανησυχητικά υψηλά ποσοστά” ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ gay ζευγαριών, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκθεση American Journal of Men’s Health τον Ιούλιο και εξέτασε την εμπειρία 160 gay (ανδρικών) ζευγαριών με στόχο να αναλύσει την εμπειρία τους αναφορικά με το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αν και ορισμένοι παράγοντες που οφείλονται για το φαινόμενο αυτό, όπως η ανασφάλεια και η οικονομική δυσχέρεια, συναντώνται τόσο στα ομόφυλα όσο και στα ετερόφυλα ζευγάρια, η εσωτερικοποιημένη ομοφοβία σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες αποτελεί τον πλέον βασικό παράγοντα που οδηγεί σε καταχρηστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές.

Οι ερευνητές διέκριναν την κακοποίηση/βία αυτή σε 5 κατηγορίες: 

Σωματική και σεξουαλική – χτύπημα συντρόφου και βιασμός

Συναισθηματική – εκφοβισμός και κατακραυγή

Εγκλωβισμού – Παρεμπόδιση επικοινωνίας με οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον

Ελέγχου – Κατάργηση προσωπικού χώρου, έλεγχος μηνυμάτων κλπ.

Κατάσταση που σχετίζεται με τον HIV – σκόπιμη μετάδοση HIV

Σχεδόν τα μισά ζευγάρια (45,6%) δήλωσαν ότι έχουν βιώσει ή βιώνουν κάποια μορφή κακοποίησης. Η συναισθηματική βία αναφέρθηκε πιο συχνά (33,6%), ακολουθούμενη από αυτή του εγκλωβισμού. Η σωματική και σεξουαλική βία “απασχόλησε” το 9,7% των ερωτηθέντων ενώ η συμπεριφορά ελέγχου το 6,8%.

“Είμαστε κολλημένοι σε αυτή την ψυχική αναπαράσταση της ενδοοικογενειακής βίας ως το θηλυκό θύμα και τον αρσενικό δράστη. Υπάρχουν όμως πολλές μορφές ενδοοικογενειακής βίας σε όλους τους τύπους σχέσεων”, δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος, Rob Stephenson.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!