Πάνω από τα μισά LGBT+ άτομα εθνικών μειονοτήτων αντιμετωπίζουν ρατσισμό

09/07/2018

Με φώναξαν “Πάκι” και μου είπαν να “γυρίσω πίσω στο σπίτι μου” μέρα μεσημέρι σε μια ΛΟΑΤΚΙ περιοχή στην πόλη μου, επειδή αρνήθηκα ευγενικά μία ανεπιθύμητη ερωτική πρόσκληση.

Πριν από λίγες μέρες, το Stonewall δημοσίευσε μια έρευνα, η οποία δείχνει την κλίμακα ρατσισμού που υπάρχει μέσα στην ΛΟΑΤ κοινότητα στη Βρετανία. Πάνω από το μισό των Μαύρων, Ασιατών και εθνικών μειονοτήτων ΛΟΑΤ ατόμων (51%) καταγγέλλουν πως έχουν βιώσει διακρίσεις ή άσχημη συμπεριφορά μέσα στο τοπικό τους ΛΟΑΤ δίκτυο εξαιτίας της εθνικότητας τους. Ο αριθμός αυξάνεται σε 3 στα 5 στα μη λευκά ΛΟΑΤ άτομα (61%).

Παρ’ ότι το “Black Pride” στο Ηνωμένο Βασίλειο- μια ομάδα υποστήριξης για Αφρικανικής, Ασιατικής, Αραβικής και Καραϊβικής κληρονομιάς ΛΟΑΤ άτομα- αναγνωρίζει το γεγονός πως αυτές οι εμπειρίες είναι η σκληρή και απαράδεκτη πραγματικότητα πολλών μη λευκών ΛΟΑΤ ατόμων, η κλίμακα του προβλήματος του καθημερινού ρατσισμού που αποκαλύφθηκε στην έρευνα είναι πολύ σοκαριστικό. Είναι μέρος της πολύπλοκης εικόνας σου αν συμβαίνει να είσαι ΛΟΑΤ αλλά και μαύρος ή Ασιάτης. Η προκατειλημμένη συμπεριφορά εμφανίζεται τόσο μέσα σε κοινότητες μαύρων και Ασιατών όσο και σε ΛΟΑΤ κοινότητες. Για παράδειγμα, το 2010, τα επίπεδα αποδοχής της ομοφυλοφιλίας μέσα στον γενικό μη λευκό πληθυσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονταν στο 42%, σε σύγκριση με το 88% αποδοχής μέσα στους λευκούς ερωτηθέντες. Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματικότητα αυτή καλύτερα από τα μη λευκά ΛΟΑΤ άτομα.

Όμως, αν και γίνεται μια συζήτηση σχετικά με το πώς η κοινωνία χρειάζεται να απομακρυνθεί από την ομοφοβία, η συχνότητα ρατσιστικών συμπεριφορών μέσα στις γκέι υποκουλτούρες συχνά αγνοείται. Για παράδειγμα, πριν μερικές εβδομάδες με αποκάλεσαν “Πάκι” και μου είπαν να “γυρίσω σπίτι μου”. Αυτή η κακοποίηση έλαβε μέρος σε έναν δρόμο μέρα μεσημέρι σε μια ΛΟΑΤ περιοχή μέσα στην πόλη μου. Ήταν η απάντηση στην ευγενική απόρριψη μου προς έναν γκέι λευκό άνδρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο δράστης ένιωσε πως δικαιούται κάποια εξουσία πάνω στο σώμα και τη σεξουαλικότητα μου. Ήταν μία από τις τρεις ρατσιστικές εμπειρίες που βίωσα εκείνη την ημέρα.

Δίνοντας ένα άλλο παράδειγμα, ενώ χρησιμοποιούσα μία γκέι εφαρμογή γνωριμιών- προσπερνώντας το θέμα του κλασικού “όχι Μαύροι, όχι Ασιάτες” ρατσισμού σε κάποια προφίλ- με προσέγγισε ένας άνδρας, ο οποίος μου είπε πως “δεν γίνεται να είμαι Ασιάτης, επειδή”, υποστήριξε, ήμουν “πολύ χαριτωμένος για να είμαι Ασιάτης”. Η υπεροψία του άνδρα σήμαινε πως αποτύγχανε να καταλάβει πόσο προσβλητικό ήταν το σχόλιο του, αλλά η επιμονή του δεν σταμάτησε εκεί. Ακόμη και όταν τόνισα πως το προφίλ μου ξεκάθαρα δηλώνει πως είμαι Ασιάτης, επειδή “είναι αυτό που είμαι”, επέμενε να μου εξηγεί πως πρέπει να είμαι “Λατίνος ή μιγάς” και πως “θα έπρεπε να το ψάξω”. Για το μόνο πράγμα που ήμουν προετοιμασμένος ήταν το κουμπί του “μπλοκ”. Υπάρχουν αμέτρητα περιστατικά σαν αυτό, και ακόμη χειρότερα, που μη λευκά ΛΟΑΤ άτομα μπορούν να μοιραστούν για τις αρνητικές τους εμπειρίες μέσα στην ΛΟΑΤ κοινότητα. Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα σχετικά με τη ζωή ακόμα και μέσα σε έγχρωμες κοινότητες.

Το να είσαι από παντού εκτεθειμένος σε τέτοιες προκαταλήψεις είναι εξουθενωτικό και αφήνει πολλά μη λευκά ΛΟΑΤ άτομα να αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλείς χώρους που μπορούν να είναι οι εαυτοί τους. Χωρίς να τους κρίνουν καθημερινά ή να βιώνουν μικρο-επιθέσεις. Σε ένα μη-λευκό ΛΟΑΤ άτομο μπορεί να φανεί πως μέσα στο ΛΟΑΤ κίνημα, έχουμε χάσει κάποια ευγένεια και αλληλεγγύη, που χαρακτήριζαν το αρχικό Pride κίνημα. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να την επαναφέρουμε λίγο λίγο.

Αυτός είναι ο λόγος που το Black Pride του Ηνωμένου Βασιλείου προβάλλει ένα σημαντικό αίτημα προς την ΛΟΑΤ κοινότητα: όπως η ΛΟΑΤ μειονότητα πάλεψε σκληρά για την ενσωμάτωση της στην ευρύτερη κοινωνία, έτσι η ΛΟΑΤ κοινότητα πρέπει τώρα να πάρει την ευθύνη για να βοηθήσει να ενσωματωθεί και να εκτιμηθεί μια άλλη μειονότητα – τα μη λευκά και ΛΟΑΤ άτομα- για την πλήρη απελευθέρωση που βασίζεται στην σεξουαλικότητα κάποιου. Ήρθε η ώρα να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Έλα μαζί μας και δώσε μια υπόσχεση να σταθείς ως ενεργός σύμμαχος όλων μέσα στη δική μας κοινότητα της διαφορετικότητας.

πηγή: huffingtonpost.co.uk
μετάφραση: Χριστίνα Μουστακάκη




Δες και αυτό!