Σεξιστικός και ομοφοβικός λόγος από τον Jean-Claude Van Damme

03/07/2018
από

Ο πρωταγωνιστής ταινιών δράσης Jean-Claude Van Damme επικρίθηκε αυστηρά και δικαίως από την Γαλλίδα Υπουργό Ισότητας των Φύλων Marlène Schiappa, όταν έβαλε στην ίδια πρόταση στις ΛΟΑΤ οργανώσεις, τους σκύλους και τον θεσμό του γάμου.

Ο Βέλγος ηθοποιός εμφανίστηκε στη γαλλική τηλεόραση, το βράδυ του Σαββάτου, ως καλεσμένος στο talk show “On n’est pas couch” όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε στο πάνελ κι η Υπουργός Marlène Schiappa, με σκοπό τη συζήτηση μίας σειράς θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του φεμινισμού.

Ο Jean-Claude Van Damme συγκρούστηκε αρχικά με την Υπουργό, διακόπτοντας την με άσχημο τρόπο, ενώ εκείνη μιλούσε για τη γυναικεία ταυτότητα. Μάλιστα, σφύριξε και είπε: «Θεέ μου!» ως σχόλιο στα λεγόμενα περί ισότητας της Υπουργού, ενώ ακολούθως ρώτησε ποιος θα φρόντιζε τα παιδιά, αν όλες οι γυναίκες είχαν δουλειά;

Η Schiappa χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Jean-Claude Van Damme “mansplaining” , δίνοντας και τον ορισμό του όρου στο γαλλικό κοινό.

Αργότερα, ο Jean-Claude Van Damme επέστρεψε στο θέμα της φροντίδας των παιδιών, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν προνόμιο μιας γυναίκας, ενώ ο ρόλος του συζύγου είναι να εργάζεται και να φροντίζει την οικογένειά του.

Αυτή τη φορά, η Marlène Schiappa τον ρώτησε για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν στη Γαλλία από το 2013:

Σύμφωνα με τη θεωρία σας, εάν ένας άντρας παντρεύεται έναν άλλο άνδρα, ή μια γυναίκα παντρεύεται μια γυναίκα, πώς λειτουργεί αυτό;” τον ρώτησε.

«Οι άνδρες παντρεύονται άλλους άνδρες;» απάντησε ο Jean-Claude Van Damme, που έδειχνε σύγχυση. “Οι άνδρες παντρεύονται, οι γυναίκες παντρεύονται, τα σκυλιά παντρεύονται … Όλοι παντρεύονται και όλοι χωρίζουν” , πρόσθεσε, προσπαθώντας να το γυρίσει στην πλάκα.

Καθώς το κοινό γέλασε, η Marlène Schiappa έκανε προσεχτικό τον ηθοποιό για τις κωφικές παρατηρήσεις του, υπενθυμίζοντάς του την παρέλαση του Pride, που μόλις λίγες ώρες πριν είχε γεμίσει στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας – παρά τις ομοφοβικές πράξεις βανδαλισμού που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες.

Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν είναι αστείο. Αυτή είναι η ημέρα της παρέλασης του Pride, όπου οι άνθρωποι συμμετέχουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους» , σχολίασε η Υπουργός.

«Το βρίσκω σοκαριστικό» , συνέχισε η ίδια, “Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ξυλοκοπήσει και προσβληθεί, επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, πρέπει να τους υποστηρίξουμε, αντί να τους χλευάζουμε λέγοντας ότι είναι σκυλιά” .

Ο Jean-Claude Van Damme τότε προσπάθησε να αμυνθεί χρησιμοποιώντας την γνωστή φράση: “Έχω πολλούς φίλους που είναι γκέι” και συνέχισε ως εξής:

Αν θέλουν να παντρευτούν, αυτό είναι οκ, αλλά το ερώτημα είναι, αν όλοι οι άνδρες παντρευτούν ο ένας τον άλλο και όλες οι γυναίκες παντρεύονται η μία την άλλη, πώς θα έχουμε παιδιά;” προσπαθώντας και πάλι να χρησιμοποιήσει το χιούμορ, αποζητώντας το γέλιο και το χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Στα μέσα κοινωνικης δικτύωσης, οι θεατές της εκπομπής μοιράστηκαν τις απόψεις της Marlène Schiappa και το σοκ τους για τις ομοφοβικές παρατηρήσεις του Jean-Claude Van Damme. Ο γαλλικός οργανισμός για την καταπολέμηση των διακρίσεων “Stop Homophobie” αναφέρθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή μέσω της ιστοσελίδα του και δήλωσε ότι έγινε αναφορά στο Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (το αντίστοιχο ΕΣΡ της Γαλλίας).

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων LCI.fr, το αρμόδιο συμβούλιο έλαβε περισσότερες από 20 καταγγελίες σχετικά με τη μετάδοση της συγκεκριμένης εκπομπής και θα ερευνηθεί, εάν παραβιάστηκαν τα πρότυπα που ορίζονται.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!