Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “ξέχασε” τα ίντερσεξ άτομα

20/06/2018

“Η αφαίρεση της τρανς ταυτότητας από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών αποτελεί μια ιστορική νίκη του τρανς κινήματος… ο ενθουσιασμός μας για την αποπαθολογικοποίηση αυτή, όμως, δε θα μπορούσε να μην επισκιαστεί από το γεγονός ότι τα ίντερσεξ άτομα συνεχίζουν να παθολογικοποιούνται…”

Με μεγάλη χαρά η παγκόσμια LGBTQ+ κοινότητα υποδέχθηκε την αποπαθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ). Να θυμίσουμε ότι ο Π.Ο.Υ. δημοσίευσε προχθές την ηλεκτρονική έκδοση της ενδέκατης έκδοσης της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-11), στην οποία η τρανς ταυτότητα έχει αφαιρεθεί από την κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

O Π.Ο.Υ αφαίρεσε την τρανς κατάσταση από τη λίστα με τις ψυχικές διαταραχές

Αν και η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ιστορικό βήμα που θα συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του στίγματος των τρανς ατόμων, αφήνει πίσω του τα ίντερσεξ άτομα, τα οποία συνεχίζουν να παθολογικοποιούνται. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων, “παρά τις συνεχείς πιέσεις ίντερσεξ ακτιβιστών και ειδικών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε στο ICD-11 τη διάγνωση της “Διαταραχης Ανάπτυξης του Φύλου”, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως στιγματιστική και επικίνδυνη από τα ιντερσεξ άτομα. Η παθολογικοποίηση των ιντερσεξ ατόμων αποτελεί τη βάση για μια σειρά από καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πολλά ίντερσεξ βρέφη και παιδιά, αλλά και έφηβα και ενήλικα ιντερσεξ άτομα υποβάλλονται, χωρίς τη συγκατάθεση τους, σε μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές θεραπείες “κανονικοποίησης”.”

Μια ιστορική νίκη, λοιπόν, αλλά και μια χαμένη ευκαιρία! 

κ

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!