Ο Justin Trudeau έχει έναν ειδικό σύμβουλο για τα LGBT+ θέματα και εμείς μιλήσαμε μαζί του

05/06/2018

Ονομάζεται Randy Boissonnault και είναι ο (gay) άνδρας που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό του Καναδά σχετικά με τα LGBT+ ζητήματα.

Randy Boissonnault

Με τον Justin Trudeau να αποτελεί στις μέρες μας τον πιο δημοφιλή πολιτικό στην LGBT+ κοινότητα και με τον Καναδά να κάνει – τα τελευταία 3 χρόνια – σημαντικές κινήσεις για την προώθηση της διαφορετικότητας, δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι η συμβολή του Boissonnault είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Τον συναντήσαμε, λοιπόν, θέλοντας να αποδομήσουμε το μοντέλο μιας κυβέρνησης που ίσως αντιλαμβάνεται τα LGBT+ θέματα με έναν μη ευκαιριακό χαρακτήρα. 

Τι σημαίνει να ζεις ανοιχτά ως LGBT+ στον Καναδά, τα τελευταία τρία χρόνια;

Τα LGBTQ2 άτομα στον Καναδά μοιράζονται τις ίδιες προκλήσεις με τα LGBTQ2 άτομα παγκοσμίως. Η ομοφοβία, η τρανσφοβία και αμφιφοβία είναι σημαντικές προκλήσεις για αρκετά άτομα και η πρόσβαση σε υπηρεσίες που απευθύνονται σ΄αυτά και τα υποστηρίζουν δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Κάτω από την ηγεσία του πρωθυπουργού, προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές όπου μπορούμε, γνωρίζοντας ότι η κοινωνική αλλαγή δεν έρχεται μέσα σε μια μέρα. Η δημόσια ανταπόκριση στη “Επίσημη Συγγνώμη” που ζητήθηκε (από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση) στους LGBTQ2 Καναδούς ήταν ένα θετικό βήμα και είχε ένα πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Ενώ υπήρξε ένα πισωγύρισμα, πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν πληγεί από τις κυβερνήσεις μας, πρέπει να δουν την πραγματική αλλαγή για να μπορέσουν να μας εμπιστευθούν. Θα χρειαστεί, πάντως, χρόνος για να αλλάξουμε τις καρδιές και τα μυαλά εκείνων που αντιστέκονται στη διαφορετικότητα, αλλά πιστεύουμε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο.

Πόσο πιστεύετε ότι συνέβαλε η διακυβέρνηση του Τrudeau στην προώθηση των LGBT+ ζητημάτων;

Πιστεύω ότι το πιο δυναμικό ήταν ότι δείξαμε το πόσο σημαντικά είναι τα LGBTQ2 άτομα για την κοινωνία του Καναδά. Δείχνοντας ότι η κυβέρνησή μας εκτιμά και στηρίζει τα άτομα αυτά, κάνουμε ξεκάθαρο το πόσο αναγκαία είναι για εμάς. Η δουλειά μας με και για τις LGBTQ2 κοινότητες λαμβάνει σημαντική θέση στην κυβερνητική μας ατζέντα, ώστε να ακολουθήσουμε δημόσιες πολιτικές για όλους. Παίρνουμε αποφάσεις κοινής λογικής, που βασίζονται στην πεποίθηση για την εγγενή αξία όλων των Καναδών, ειδικά εκείνων που έχουν περιθωριοποιηθεί ιστορικά και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς όλους τους Καναδούς όσον αφορά στην ποικιλομορφία και την ένταξη. Είμαστε ισχυρότεροι εξαιτίας αυτού. Σήμερα και κάθε μέρας ο Καναδάς στέκεται με όλες τις LGBTQ2 κοινότητες. Καθώς η κυβέρνησή μας προσπαθεί να προωθήσει τις αξίες της ποικιλομορφίας και της ένταξης στη χώρα μας είναι λογικό να προωθούμε αυτές τις ίδιες αξίες και στην παγκόσμια σκηνή. Υποστηρίζοντας μια ισχυρότερη και πιο συμπεριληπτική κοινωνία θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε τον στόχο μας για μια ισχυρότερη μεσαία τάξη. Βλέπουμε επίσης τα LGBTQ2 θέματα ως ένα αναπόσπαστο μέρος της διπλωματίας και της φεμινιστικής πολιτικής μας με άλλες χώρες. Ο Καναδάς με υπερηφάνεια χρηματοδοτεί και υλοποιεί διεθνή LGBTQ2 έργα που υποστηρίζουν την πρόληψη της βίας, την ευαισθητοποίηση και την υπεράσπιση. Συνεργαζόμαστε επίσης με τη Χιλή στο Coalition Equal Rights, ένα δίκτυο 39 χωρών για διεθνή προώθηση και προστασία των LGBTQ2 δικαιωμάτων.

Ο Justin Trudeau είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην LGBT+ κοινότητα, παγκοσμίως. Υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για να επιτευχθεί αυτό;

Ο πρωθυπουργός είναι ειλικρινής στην επιθυμία του να δημιουργήσει αλλαγή και να βοηθήσει όλα τα άτομα, ώστε να είναι και να αισθάνονται ισότιμα μέλη της καναδικής κοινωνίας. Όποιος έχει συνεργαστεί μαζί του ή τον έχει δει να μιλάει με τα LGBTQ2 άτομα μπορεί να το επιβεβαιώσει. Πραγματοποιήσαμε μια δεξίωση μετά την Επίσημη Συγγνώμη, στην οποία ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με μερικούς από τους ανθρώπους που είχαν απολυθεί από τον στρατό. Μίλησε με το κάθε άτομο ξεχωριστά. Άκουσε τις ιστορίες τους, τους αγκάλιασε και έκλαψε μαζί τους. Είναι ένας αυθεντικός ηγέτης και αυτό έχει νόημα σε έναν κόσμο, στον οποίοι οι πολιτικοί συνήθως δεν είναι. Πραγματικά θέλει να ακούσει τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο ο ρόλος του Ειδικού Συμβούλου για θέματα LGBTQ2 όσο και η δημιουργία της Γραμματείας LGBTQ2 ήταν πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού.

Ας μιλήσουμε λίγο γι΄αυτή την “Επίσημη Συγγνώμη” του πρωθυπουργού για τις διακρίσεις που έχουν υποστεί τα LGBT+ άτομα στον Καναδά. Πόσο σημαντική ήταν αυτή η κίνηση;

Ως κυβέρνηση πιστεύουμε στην αποκατάσταση των αδικημάτων. Η συγγνώμη ήταν μια σημαντική στιγμή στην LGBTQ2 ιστορία του Καναδά. Η απολογία αυτή είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας συμφιλίωσης με τις LGBTQ2 κοινότητες και είναι ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής. Η δέσμευσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι μορφές διακρίσεων θα σταματήσουν και δεν θα ξανασυμβούν. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι η συγγνώμη πρέπει να ακολουθείται από δράση. Γι ‘αυτό ξεκινήσαμε να το κάνουμε όλο αυτό. Πριν ζητήσουμε την επίσημη συγγνώμη, είχαμε καταλήξει σε μια συμφωνία, κατ ‘αρχήν για μια συλλογική δράση για λογαριασμό των LGBTQ2 ατόμων που επλήγησαν από κυβερνητικές διακρίσεις και δηλώσαμε την πρόθεση μας να καταργήσουμε το ποινικό μητρώο όσων καταδικάστηκαν αδίκως. Νομίζω ότι αυτές οι ενέργειες έκαναν τη συγγνώμη … αληθινή.

https://www.facebook.com/Channel4News/videos/10155454262656939/

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την προστασία των LGBT+ ατόμων;

Έχουμε κοινότητες LGBTQ2 στον Καναδά που είναι ευημερούσες, δυναμικές και αφοσιωμένες και ανθεκτικές. Αυτό είναι κάτι που με κάνει τόσο υπερήφανο που είμαι Καναδός και συγκεκριμένα ένας gay στον Καναδά. Ωστόσο, οι κοινότητές μας εξακολουθούν να είναι ευάλωτες, ακόμα στόχοι για βία και διακρίσεις. Η κυβέρνησή μας πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην πρόληψη της βίας με βάση το φύλο και της έλλειψης στέγης, η οποία θα αντιμετωπίσει ορισμένες διαδεδομένες και σημαντικές προκλήσεις στις κοινότητες μας. Ίσως το πιο σημαντικό, ο τελευταίος ομοσπονδιακός προϋπολογισμός μάς ανακοίνωσε μια σημαντική επένδυση στη συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσει στην κάλυψη κρίσιμων κενών στα ασφαλιστικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά για τους Καναδούς LGBTQ2 λείπουν χωρίς τις πληροφορίες, είναι δύσκολο να αναπτυχθεί προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες LGBTQ2. Η οικονομική ασφάλεια είναι επίσης σημαντική και ο Καναδάς δεσμεύεται να πραγματοποιήσει το πρώτο LGBTQ2 Trade Mission στα τέλη του 2018.

Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με την προστασία των LGBT+ ατόμων. Ως ειδικός σύμβουλος για τα θέματα αυτά, τι συμβουλή θα δίνατε στον Έλληνα Πρωθυπουργό;

Τα LGBTQ2 άτομα είναι παντού. Είμαστε αδερφοί, αδερφές, γιοι, πατέρες, ανίψια, μητέρες, γείτονες και συνάδερφοι. Σε κάθε έκφανση της ζωής, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε κοινωνία. Θα του έλεγα αυτό που θα έλεγα και στον κάθε άνθρωπο: “Άνοιξε την καρδιά σου. Το κάθε άτομο αξίζει συμπόνια, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Μ΄αυτό τον τρόπο, όταν η μέρα τελειώσει οι κοινωνίες μας και και ο κόσμος θα είναι καλύτερος για όλους μας”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!