Αυτά είναι τα sos του φετινού Outview Film Festival

17/04/2018

Με κεντρικό σύνθημα το “Της μάνα σου… καμάρι” και με τραγούδι το “Lost in the night” του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου, το Outview Film Festival επιστρέφει δυναμικά αυτόν το Απρίλιο (19-25) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αγκαλιάζοντας και παρουσιάζοντας τα (σχετικά) κινηματογραφικά κινήματα, οποία δημιουργήθηκαν από τα μέσα της δεκαετία του ’80. Κινήματα όπως το Queercore και η σκηνή του Voguing. Με τις queer ταινίες, τους επίσημους καλεσμένους και τα θεματικά πάνελ να είναι περισσότερα από ποτέ, εμείς σας παρουσιάζουμε κάποια από τα sos του φεστιβάλ, για να πάτε καλά προετοιμασμένοι.

Το Outview συναντά το TranScreen Amsterdam Transgender Film Festival

To Outview Film Festival 2018 φιλοξενεί το TranScreen Film Festival, ένα πολυήμερο συλλογικό φεστιβάλ ταινιών παγκόσμιου βεληνεκούς, επικεντρωμένου στην τρανς πραγματικότητα. Ο στόχος του TranScreen είναι να διεκδικήσει τον χώρο για την κοινωνική αποδοχή όλου του φάσματος των φύλων και να προωθήσει την ενδυνάμωση τους, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα δείγμα από το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους του. Παράλληλα, στα πλαίσια του Outview θα δημιουργηθεί και ένα πάνελ με τίτλο «My body,My home» και με στόχο την προώθηση της ποικιλομορφία του ανθρώπινου σώματος και της καλλιέργειας της έννοιας της αυτοαποδοχής, η οποία μοιραία βάλλεται από τα μη-ρεαλιστικά στερεότυπα ομορφιάς. Μη χάσετε και την προβολή του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Bixa Travesty”, για τη ζωή της τρανς βραζιλιάνας τραγουδίστριας Linn da Quebrada (Βραβείο Teddy Awards 2018).

Voguing – Kiki Film

Από τις αίθουσες χορού του Χάρλεμ και από τα σπλάχνα της μαύρης gay και drag κουλτούρας ξεπήδησε το Voguing που έγινε γνωστό από την θρυλική ταινία Paris is Burning και έγινε ακόμα πιο διάσημο από το τραγούδι Vogue της Madonna. Η συνέχεια έρχεται φέτος στο Outview με το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ ΚΙΚΙ (η ιστορία επτά νέων μέσα από τις προετοιμασίες και τις θεαματικές τους εκτελέσεις στο Voguing, σε ένα διαγωνισμό γνωστό ως Kiki Ball) και μαζί του έρχεται η βασική του πρωταγωνίστρια για να συμμετέχουν σε ένα ζωντανό Voguing διαγωνισμό στην Αθήνα το Σάββατο 21 Απριλίου στο μπαρ Be Queer.

Το Outview για την ισότητα φύλου στην κινηματογραφική βιομηχανία

Το Outview Film Festival 2018 διοργανώνει το Panel Discussion: Empowering Women In The Film Industry, με σκοπό να συμβάλλει στον αγώνα για την ισότητα φύλου στην κινηματογραφική βιομηχανία, το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα δυναμικότερα πάνελ της Ελλάδας με άξονα την ισότητα των γυναικών στον χώρο. Αφουγκραζόμενο το κίνημα που έχει αναπτυχθεί για την ισότητα των γυναικών σε όλες τις κοινωνικές δράσεις και χώρους (#MeToo, Time’s Up), καθώς και το γνωστό πλέον σε όλους κίνημα των γυναικών στον κινηματογράφο του Χόλυγουντ, το φεστιβάλ ξεκινά μια συζήτηση σχετικά με την προώθηση των γυναικών παραγωγών στο σινεμά, ενώ παράλληλα η φετινή καμπάνια του βασίζεται στον όρο του “reclaiming”, χρησιμοποιώντας ως κεντρικό σλόγκαν μια προσβλητική έκφραση προς τις γυναίκες (και δη τις μητέρες), αποδομώντας την και μετατρέποντάς τη σε θετική. Στο πάνελ συμμετέχουν οι Fawzia Mirza, Susanne Sachße, Limor Shmila & Andria Wilson (21/4).

Το ελληνικό queer σινεμά

Το φεστιβάλ περισυλλέγει στο πρόγραμμά του μια πληθώρα Ελληνικών ταινιών LGBTQ (15 μικρού και μεγάλου μήκους Ελληνικές ταινίες) με σκοπό την προώθηση του Queer Cinema στην Ελλάδα. Η απόφαση του Φεστιβάλ για την πλήρη αποδοχή όλων των συμμετοχών των Ελληνικών ταινιών δίνει βήμα στην εγχώρια lgbtqi παραγωγή ταινιών. Για φέτος το φεστιβάλ έχει την τιμή φέτος να φιλοξενεί δύο «αγγέλους»: τον κινηματογραφικό Άγγελο Μιχάλη Μανιάτη, πρωταγωνιστή της ομότιτλης ταινίας του Γιώργου Κατακουζηνού (1982) καθώς και τον πραγματικό Άγγελο, Χρήστο Ρούσσο, πάνω στην ιστορία του οποίου βασίζεται το σενάριο της ταινίας και μαζί τους σε ένα στρογγυλό τραπέζι να παραβρεθούν καινούργιοι και παλαιοί δημιουργοί του Ελληνικού Queer Cinema για να ανταλλαχθούν απόψεις, να δημιουργηθούν μνήμες και συνειδήσεις.

Βeyond Porn

Ο Colby αφού “έκανε” την Αμερική, αποφάσισε να κάνει και την Αθήνα! Το φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος τον διάσημο βετεράνο της πορνό βιομηχανίας με αφορμή την προβολή του νέου του συνεργατικού project “Colby Does America”, που βασίζεται στη μαγνητοσκόπηση των ερωτικών περιπετειών του σε 50 πολιτείες των Η.Π.Α. H προβολή θα γίνει την Κυριακή 22 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 21.00. Μετά την προβολή θα γίνει και ένα σπέσιαλ event στην Alexander Sauna. Στην ίδια θεματική και η προβολή του Τhe Performativity of a Pussy: It is so Quiet, στο οποίο η Μαρία Κατσικαδάκου (aka Μαρία Cyber), σε ένα οκτάλεπτο βίντεο, σκιαγραφεί την επιτελεστικότητα του αιδίου. Τη μουσική γράφει η υπέροχη Nalyssa Green, εμπνευσμένη από και για αυτό το εγχείρημα.

Hospice Care

Το Οutview Film Festival με αφορμή της προβολής της ταινίας Other People, ξεκινά μια συζήτηση γύρω από το Hospice Care, ή αλλιώς την Ανακουφιστική Φροντίδα σε ασθενείς σε τερματικές ασθένειες και χρόνιες νόσους. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως κάθε χρόνο περισσότεροι από 61 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κάποια σοβαρή κατάσταση υγείας (Lancet Commissions 2017). Στην Ευρώπη πεθαίνουν ετησίως 1,6 εκατομμύρια άτομα από καρκίνο και περίπου 5,7 εκατ. άτομα από άλλα χρόνια νοσήματα. Το βάρος της φροντίδας των ασθενών κυρίως πέφτει στην οικογένεια και η υποστήριξη που χρειάζεται ο ασθενής πολλές φορές δεν υφίσταται. Με αφορμή βραβευμένες ταινίες που θα προβληθούν στο Outview θα δημιουργηθεί ένα πάνελ συζήτησης για την καταλυτική σημασία του Palliative Care, του Hospice Care αλλά και για το ποιες Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας υπάρχουν στην χώρα μας. ( 21/4 )

Home Sweet(?) Home

Η Αθήνα του Airbnb και του Gentrification (ή αλλιώς η αγγλική απόδοση του όρου εξευγενισμός) πλέον αντανακλά την ιστορία που περιγράφει στο τελευταίο της ντοκιμαντέρ Gut Renovation η πρωτοπόρος του avant-garde σινεμά, Su Friedrich. Ένα κοικωνικοοικονομικό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται από την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών και καταστημάτων σε υποβαθμισμένες αστικές γειτονιές, η οποία με τη πάροδο του χρόνου οδηγεί στην αναβάθμιση της συνοικίας και στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και των ενοικίων. Οι κοινωνικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης εκτοπίζουν τους πιο οικονομικά αδύναμους και τους αποβάλλει στα κατώτερα στρώματα του οικιστικού συγκροτήματος, όπου ήδη βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκείνοι που η διαδικασία ανάπτυξης αφήνει στο περιθώριό της. Με την ενσωμάτωση της “προβληματικής” περιοχής στην παραγωγική ζώνη της πόλης ενισχύεται η διχοτομία της πόλης σε “καλές” αστικές ζώνες κατοικίας/εργασίας και “κακές”. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει ένα panel για τα υπέρ και τα κατά του εξευγενισμού και της αναβάθμισης των περιοχών της πόλης μας με εκπρόσωπους άπω το FairBnB, δημοσιογράφους, καθηγητές του ΕΜΠ αλλά και κατοίκους της πόλης μας από το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity (24/4.)


extras
Εισιτήρια
Προβολή: 5 ευρώ
Ημερήσιο: 10 ευρώ / Φοιτητικό: 8 ευρώ
Διαρκείας: 50 ευρώ
Στους ανέργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!