Αποκαλύψεις από επιζήσαντες της αντι-gay εξολόθρευσης της Τσετσενίας

04/04/2018
από

Δύο gay επιζήσαντες της επιχείρησης σκούπα της Τσετσενίας μιλούν στο BBC για το πώς γλίτωσαν και για όσα έζησαν εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ένας άνδρας 30 ετών που αναφέρεται ως Ρουσλάν και μια 20χρονη γυναίκα που ονομάζεται Μάρκο μίλησαν στο BBC για το πώς κατάφεραν να ξεφύγουν από την Τσετσενία εν μέσω της καταστολής των LGBT ανθρώπων.

Ο Ρουσλάν δήλωσε ότι η οικογένειά του ανακάλυψε ότι ήταν gay, όταν δάνεισε στη νύφη του ένα παλιό το κινητό του κι εκείνη βρήκε τα μηνύματα που είχε στείλει στον σύντροφό του. Ως αποτέλεσμα η οικογένειά του του πήρε το διαβατήριο, τα προσωπικά του έγγραφα και το τηλέφωνό του και τον έκλεισε στο δωμάτιό του για ένα μήνα.

Όταν κατάφερε να ξεφύγει από το σπίτι, δανείστηκε ένα τηλέφωνο από έναν περαστικό και επικοινώνησε με τον σύντροφό του, ο οποίος τον βοήθησε να πάει στη Μόσχα:

Στην Τσετσενία εκείνο το διάστημα υπήρχε μεγάλη δράση εξολόθρευσης των gay. Οι άνθρωποι που εργάζονται για τον Κάτιροφ εντόπιζαν ένα άτομο και μέσω του εκβιασμού και του ξυλοδαρμού το ανάγκαζαν να παραδώσει και τους άλλους.

Μερικοί πιάστηκαν, φυλακίστηκαν, χτυπήθηκαν βίαια, άλλοι δε βγήκαν ποτέ, οι συγγενείς τους μερικές φορές δεν τους αναζητούσαν ούτε τους έβλεπαν, γιατί ήθελαν να ξεπλύνουν τη ντροπή τους” .

Η Μάρκο αποκάλυψε ότι έκανε σκέψεις αυτοκτονίας από τότε που ήταν έφηβη, λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού. Η οικογένειά της της είπε ότι προερχόταν από δαίμονες και ότι ή θα πρέπει να πεθάνει ή θα πρέπει “να δεχτεί ότι ήταν ψυχικά άρρωστη” .

Η 20χρονη αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εξορκισμό και δήλωσε ότι έκανε ότι μιλά με διαφορετικές φωνές, ενώ έκανε ότι είχε σπασμούς για να ξεγελάσει την οικογένειά της.

Μου το είπαν ευθέως ή θα αλλάξεις ή θα σε σκοτώσουμε. Ακόμη και αν η οικογένειά μου δε θέλει να με σκοτώσει, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συγγενών που το θέλουν και δε θα σταματούσαν μέχρι να το κάνουν” .

Οι ειδήσεις έρχονται από την LGBT Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) που καλεί τον Πρόεδρο Donald Trump να μιλήσει κατά των εγκλημάτων που διαπράττονται εναντίον των LGBT ατόμων στην Τσετσενία.




Δες και αυτό!