Τρανσφυλοφοβική βία από την αστυνομία κατά τρανς γυναίκας στα Τίρανα

20/08/2011
από
antivirus magazine διαφήμιση

Μετάφραση του δελτίου τύπου της Αλβανικής οργάνωσης Pink Embassy, όπως είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Transgender Europe από το transs.gr

Έκκληση για επείγουσα έρευνα τελευταίου κρούσματος τρανσφυλοφοβικής βίας από την αστυνομία κατά τρανς γυναίκας στα Τίρανα.

Τίρανα, 15 Αυγούστου 2011.

Η Pink Embassy / LGBT Pro, οργάνωση που δραστηριοποιείται για την προστασία των λοαδ δικαιωμάτων στην Αλβανία, εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για την τελευταία περίπτωση τρανσφυλοφοβικής βίας κατά διαφυλικής γυναίκας στα Τϊρανα.

Στις 14 Αυγούστου του 2011, περίπου στις 16.00 μέλη της Αστυνομίας, που συνοδεύονταν από έναν ιδιώτη πολίτη, ερευνούσαν την κλοπή ενός περιδεραίου στο πάρκο που βρίσκεται κοντά στο Αλβανικό Κοινοβούλιο. Ανάμεσα στα άτομα που η αστυνομία έθεσε ερωτήματα στο πλαίσιο της έρευνας για την κλοπή, ήταν ένας νεαρός άντρας που είναι φίλος μιας διαφυλικής γυναίκας που ζει κοντά σε αυτό το πάρκο. Όταν η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον άντρα αυτό, αντιμετώπισε την αντίσταση μίας διαφυλικής γυναίκας, με το όνομα Paloma.

Η αντίδραση τότε της αστυνομίας κατά της Paloma, υπήρξε εξαιρετικά βίαιη, ξεπερνώντας όλα τα όρια της νομιμόμητας. Τότε μία ομάδα έξι αστυνομικών, εκ των οποίων μία ήταν γυναίκα, χρησιμοποίησαν απόλυτα αδικαιολόγητη βία, σε πλήρη αντίθεση των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα κατά της βίας, βία που θα μπορούσε να ταξινομηθεί στις περιπτώσεις της εξευτελιστικής τιμωρίας και των βασανισμών.

Εν συνεχεία, η Paloma συνελήφθη και τέθηκε σε κράτηση στο αστυνομικό τμήμα των Τιράνων, όπου εκεί συνεχίστηκε η βία εναντίον της, μέχρι που γέμισε με αίματα και τελικώς λιποθύμησε. Κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού της, για να αποφευχθούν οι εκδορές στο πρόσωπο της φόρεσαν κράνος, όσο την κτυπούσαν βίαια και την κλωτσούσαν σε όλο της το κορμί.

Η Pink Embassy / LGBT Pro βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής φωτογραφιών που αποδεικνύουν τις εκδορές και τα σημάδια σε όλο της το σώμα, αποδείξεις της αστυνομικής βίας που υπέστη πριν και κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Στη συνέχεια η αστυνομία την μετέφερε στο νοσοκομείο Mother Terresa (Εθνικό Νοσοκομείο των Τιράνων), όπου έλαβε άμεσε βοήθεια υπό την επιτήρηση της αστυνομίας και την μετέφεραν ξανά στο τμήμα.

Κατά τη διάρκεια της κράτησης, δεν επετράπη στην Paloma, να έχει καμμία επαφή με κάποιον δικηγόρο και της ζητήθηκε να υπογράψει έγγραφα χωρίς την έγκρισή της (η Paloma, δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση).

Η Pink Embassy, καλεί τον Υπουργό των Εσωτερικών να διατάξει την άμεση διενέργεια έρευνας για την περίπτωση αυτή με σκοπό να έρθουν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη όλοι αυτοί/ές οι ένστολοι που ενεπλάκησαν στον εξευτελισμό και τα βασανιστήρια που υπέστη η Paloma για ώρες στο αστυνομικό τμήμα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή της.

Για πολλά χρόνια, η κοινότητα των διεμφυλικών αντιμετωπίζει την εξαθλίωση, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπλέον η τρανς κοινότητα αντιμετωπίζει την πλήρη έλλειψη της προστασίας από τις δημοτικές και τις κεντρικές αρχές της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Pink Embassy / LGBT Pro καταγγέλλει δημόσια περιστατικό ανηλεούς αστυνομικής τρανσφυλοφοβικής βίας. Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει μία βελτίωση της συμπεριφοράς της αστυνομίας απέναντι στην τρανς κοινότητα, όμως το τελευταίο περιστατικό καταδεικνύει με προφανή τρόπο ότι πρέπει να υπάρξουν επιπλέον προσπάθειες ώστε η αστυνομία να δεικνύει περισσότερο επαγγελματισμό και ανθρώπινη συμπεριφορά.

πηγή: TRANSS.GR
PINK EMBASSY
http://www.pinkempassy.al

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!