“Σταματάει μπροστά μας ένας ιερέας και μας λέει: ‘δυστυχώς εδώ δεν έχουμε την ελευθερία να εκφραστούμε'”

19/03/2018
από

Ακόμη και ιερέας ευχαρίστησε τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής για την προσπάθεια να καταδικαστεί ο Αμβρόσιος για το ομοφοβικό άρθρο, όπως αποκάλυψε ο εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής Βαγγέλης Μάλλιος “Στο Κόκκινο” και την Ευγενία Λουπάκη.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει και θα φτάσει αν χρειαστεί ως το Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την μήνυση «την είχαμε υποβάλει στην Αθήνα, αλλά λόγω αρμοδιότητας πήγε στον τόπο κατοικίας του κατηγορούμενου … το εντυπωσιακό βήμα είναι ότι όταν παραπέμφθηκε από την Ευελπίδων στα δικαστήρια του Αιγίου, η εισαγγελέας τον παρέπεμψε στο ακροατήριο … αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη» , είπε ο κ. Μάλλιος.

Για το επιχείρημα που ακούστηκε «περί ελευθερίας της έκφρασης» , σημείωσε ότι «προφανώς έχει δικαίωμα να πει ότι είναι «αμαρτία» ή ότι κατά την Εκκλησία «δεν είναι φυσικό» επειδή υπάρχει ο Αδάμ και η Εύα, αλλά από εκεί και πέρα, πρέπει να ξεχωρίσουμε πρώτον ότι μιλάει για την Εκκλησία, δεν μπορεί να λέει ότι είναι «υπάνθρωποι» ή «δεν έχουν αξιοπρέπεια» , δεύτερον και πολύ μεγάλο ότι ξεπέρασε κάθε όριο λέγοντας «φτύστε τους, μαυρίστε τους όπου τους βρείτε, μην τους αφήσετε να σηκώσουν κεφάλι, είναι επικίνδυνοι» .

Ο κ. Μάλλιος διευκρίνισε ότι η παραπομπή έγινε τόσο με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο όσο και με βάση το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, που λέει ότι ένας θρησκευτικός λειτουργός δεν μπορεί με την ιδιότητά του να διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά άλλων πολιτών, αδίκημα για το οποίο προβλέπεται φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Το ενδιαφέρον με τον Αμβρόσιο είναι το γεγονός «ότι τα λέει, λέει ότι πιστεύει. Δεν συγκρατείται, τα λέει ανοιχτά, προφανώς» επειδή αισθάνεται απολύτως ασφαλής, «λέει πράγματα που θέλουν να πουν και άλλοι, όχι μόνο ιερείς. Το είπε ευθέως ότι το “φτύστε τους” ήταν το λιγότερο, “αν είχα ένα όπλο θα το χρησιμοποιούσα εναντίον τους» , συνέχισε ο ίδιος.

«Δε θα σταματήσουμε εδώ» , τόνισε ο κ. Μάλλιος, μπορεί «θα δούμε τι θα κάνουμε στην ελληνική επικράτεια, πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο» και θύμισε ότι «δικαιωθήκαμε με τα ζευγάρια του ιδίου φύλου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, θεωρούμε ότι και τώρα θα δικαιωθούμε» .

Αναφέρθηκε εξάλλου σε ένα συμβάν χαρακτηριστικό της στάσης και των απλών ιερωμένων απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα και θέσεις, όπως αυτές για τις οποίες δικάστηκε ο Αμβρόσιος.

«Μπαίνοντας το αυτοκίνητο για να επιστρέψουμε στην Αθήνα, σταματάει μπροστά μας ένας ιερέας. Μας κόβει, δε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Μας λέει “μη φοβάστε”, κατεβάζουμε το τζάμι. Ήταν βουρκωμένος. Μας λέει “σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ήμουν από την αρχή μέσα στο δικαστήριο (υπήρχαν πάρα πολλοί ιερείς στην αίθουσα) … δυστυχώς εδώ δεν έχουμε την ελευθερία να εκφραστούμε … αυτά που ακούστηκαν ήταν πολύ λανθασμένα, δεν έπρεπε να ακουστούν από έναν δεσπότη τέτοια λόγια. Ευχαριστούμε που εσείς ήσασταν εδώ και είπατε αυτά τα πράγματα“.

Μας έδωσε κουράγιο, ακόμη και με την ήττα» , είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: ΑΜΠΕ




Δες και αυτό!