Ομοφοβική επίθεση σε εργασιακό περιβάλλον της Αθήνας καταγγέλλει η Οµάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης

16/03/2018
από

Για άγρια ομοφοβική επίθεση σε εργασιακό περιβάλλον της Αθήνας κάνει λόγο η Οµάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης (LGBTQI+ Employment Support Group)

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:

Στις 25/02/2018 έλαβε χώρα ένα περιστατικό άγριας οµοφοβικής επίθεσης σε εργασιακό περιβάλλον στην Αθήνα.

Ο Κ. (ο οποίος δεν επιθυµεί να δηµοσιοποιηθούν τα στοιχεία του) επικοινώνησε µε τη Διαχειριστική Οµάδα της Οµάδας της ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης ∗ την ίδια µέρα που σηµειώθηκε το περιστατικό της οµοφοβικής επίθεσης εις βάρος του στον εργασιακό του χώρο. Στη µαρτυρία του, που δηµοσιοποιούµε µε τη συναίνεσή του, µας επικοινώνησε χαρακτηριστικά τα κάτωθι:

«Δέχθηκα σεξιστική-οµοφοβική επίθεση στις 25/02/2018 ενώ εργαζόµουν στον χώρο εργασίας µου, σε ιδιωτική επιχείρηση στην Αθήνα.

Συγκεκριµένα, ένας συνάδελφος µου άνοιξε το κεφάλι κοπανώντας την πόρτα πάνω µου επειδή µετέφρασε ένα άγγιγµα στον ώµο ως σεξουαλική παρενόχληση ή τουλάχιστον έτσι υπερασπίστηκε τον εαυτό του µετά. Ενώ εγώ απλά τον ακούµπησα για να περάσω µιας και ο διάδροµος είναι στενός και είµαστε εκεί µέσα πολλοί νοµαταίοι.

Ο συνάδελφος µου αυτός έχει εκφράσει στο παρελθόν σε εµένα τον ίδιο µατσό συµπεριφορές, µε φωνές, κλωτσιές στις πόρτες, ή χτυπήµατα χεριού στο τραπέζι στις περιπτώσεις που δεν του άρεσε κάτι.

Η συµπεριφορά του ήταν γενικώς έτσι απέναντι και στ@ς υπόλοιπ@ συναδέλφ@ γεγονότα τα οποία δε θέλω να αναφέρω γιατί εγώ γράφω την καταγγελία και όχι οι συναδελφ@ µου.

Την εποµένη της επίθεσης, στο facebook αντί για συγγνώµη µου είπε ‘ελπίζω να έγινα κατανοητός’. Όπως επίσης συγκεκριµένα πρόσθεσε συνεχίζοντας: «Καραγκιόζη που το παίζεις και θύµα!! Αϊ σιχτιρ», «Θα σε πάρει ο διάολος και θα σε σηκώσει καραγκιόζη». Μετά το συµβάν η εργοδοσία σε αντίθεση µε το προσωπικό, κράτησε ουδέτερη στάση, και απλά και µόνο µας είπε πως αν δε µου ζητήσει συγγνώµη ή αν ξαναδηµιουργήσει κάποιο πρόβληµα τότε θα τον απολύσει.

Συγγνώµη φυσικά και δε µου ζήτησε. Απεναντίας, µια εβδοµάδα αργότερα, όταν µίλησα µε τον εν λόγω άνθρωπο και του ζήτησα να διασφαλίσει την σωµατική και ψυχική µου ακεραιότητα στον χώρο της εργασίας µου, αυτός όχι µόνο δε µε διαβεβαίωσε για κάτι τέτοιο αλλά µου είπε πως νιώθει γενικά «πέσιµο» από εµένα όλο το διάστηµα που δουλεύουµε µαζί, πράγµα συκοφαντικό για µένα, µιας και µε το συγκεκριµένο άτοµο κρατούσα τεράστιες αποστάσεις. Θα έλεγα επίσης πως ο ίδιος επιβεβαιώνει την οµοφοβία του µε τις πράξεις του και µε τα λεγόµενά του»

Η οµάδα µας ανέλαβε αµέσως την βήµα-βήµα υποστήριξη της υπόθεσης του Κ. µε προσωπική επαφή και καθοδήγηση για τα επόµενα βήµατα κι επιτυχώς σήµερα Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 κατέθεσε στο τµήµα αντιµετώπισης ρατσιστικής βίας της ΓΑΔΑ (του οποίου και την εξαιρετική συνεργασία συγχαίρουµε) και θα ακολουθήσουν οι έννοµες συνέπειες για όσα µέρη διαπιστωθούν ως ένοχα για όσα αδικήµατα έγιναν εις βάρος του θύµατος.

Από την πρώτη µας επαφή από κοντά, το σηµάδι στο κεφάλι του ήταν πολύ εµφανές και το ψυχολογικό σοκ που υπέστη πρόδηλο. Το περιστατικό ήταν µε ξεκάθαρο οµοφοβικό κίνητρο – ο Κ. άλλωστε δε θέλησε ποτέ να καταπιεστεί αποκρύπτοντας τον σεξουαλικό του προσανατολισµό ως γκέι άνδρας στον χώρο εργασίας του.

Ως Οµάδα θέλουµε να σηµειώσουµε πως τα άτοµα που διαπράττουν αυτά τα αδικήµατα στους χώρους εργασίας µας, στα σχολεία µας, στην οικογένειά µας και σε όλη την κοινωνία εκφοβίζοντάς µας κι αναγκάζοντάς µας να υποχωρούµε δε θα γίνονται πλέον ανεκτά. Αυτά τα άτοµα είναι γεννήµατα της πατριαρχικής κι ετεροκανονικής κουλτούρας και κοινωνίας κι όχι ‘προβληµατικές εξαιρέσεις’, όπως παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ, τα δελτία τύπου της αστυνοµίας αλλά και τις διάφορες σχετικές επίσηµες πολιτικές διακηρύξεις.

Η εργοδοσία της εν λόγω επιχείρησης, δε, που έχει οπτικό υλικό της επίθεσης κι επέλεξε να διατηρήσει ‘’ίσες αποστάσεις’’, θα µας βρει απέναντι. Σε αυτήν την προσπάθεια κανονικοποίησης των συµπεριφορών αυτού του είδους στο χώρο εργασίας (και οπουδήποτε αλλού) εµείς θα συσπειρωνόµαστε ώστε τέτοια φαινόµενα να πατάσσονται. Τα «σιγά µωρέ τί έγινε;», «χµ, µήπως προκάλεσες και εσύ λίγο;» δε θα γίνονται ανεκτά. Την ώρα που αυτή η νοοτροπία ενθαρρύνει συνθήκες πρόσληψης τέτοιων τραµπούκων, εµείς θα χρησιµοποιήσουµε όλη µας τη δύναµη ώστε αυτό το σύστηµα καταπίεσης, περιθωριοποίησης και κανονικοποίησης της κακοποίησης να λάβει τέλος.

Η κουλτούρα του τσαµπουκά, του σεξισµού, της βίας, της οµο-αµφι-τρανσφοβίας είναι δυστυχώς παντού. Καθηµερινοί αιωρούµενοι χλευασµοί και ατάκες εξευτελισµού, είτε κατάµουτρες λεκτικές, ψυχολογικές και σωµατικές επιθέσεις µε δέκτες κυρίως λοατκι φεµ υποκείµενα µας κάνουν να αισθανόµαστε πως δεν ανήκουµε εδώ, πως δεν µας αξίζει να δουλεύουµε εδώ, να ερωτευόµαστε εδώ, να συναλλασσόµαστε εδώ, να σπουδάζουµε εδώ, να κάνουµε οικογένεια εδώ.

Για δεκαετίες τώρα, η κοινωνική αυτή τοξικότητα της βίας και της επιθετικότητας σε ευάλωτες κοινωνικές οµάδες γινόταν κατά κύριο λόγο ανεκτή.

Ήρθε όµως ο καιρός να πούµε ΩΣ ΕΔΩ. Δε θα ανεχτούµε άλλο τους τραµπουκισµούς, την κουλτούρα της κοινωνικής βίας και του τσαµπουκά, τα σεξιστικά σας αστεία, τα πειράγµατα που τόσο εύκολα γίνονται πράξεις βίας. Δε θα ανεχτούµε άλλο να κρυβόµαστε και να µας ελέγχουν ως προς το τι φοράµε και το πώς συµπεριφερόµαστε. Δε θα ανεχτούµε άλλο να δικαιολογούνται οι κακοποιητές µας και θα πιέσουµε να υπάρχουν άµεσες ενέργειες αποκλεισµού τους.

Στου χώρους εργασίας µας φωνάζουµε επίσης ΩΣ ΕΔΩ. Δε θα ανεχτούµε άλλο την βία ενός συστήµατος που µας θέλει να αποκρύπτουµε της πραγµατική µας εαυτή στην εργασία µας.

Θα είµαστε εδώ για να φωνάξουµε ότι πλέον θα απαιτούµε τον αποκλεισµό κάθε οµο- αµφι-τρανσφοβικού κάφρου, κάθε ρατσιστή, κάθε φασιστοειδούς από κάθε επαγγελµατικό και κοινωνικό χώρο.

Δε σιωπούµε.

Δεν ανεχόµαστε.

Ζητάµε την αλληλεγγύη του κόσµου.

Ζητάµε επικοινωνία αυτών των υποθέσεων σε κάθε χώρο. Ζητάµε από τα θύµατα να καταγγέλλουν στην κοινωνία των πολιτών και στις αρµόδιες αρχές τα περιστατικά οµο-αµφι-τρανσφοβικών και ρατσιστικών αποκλεισµών, διακρίσεων και βίας άµεσα.

Ζητάµε από τις διοικήσεις να πάρουν ανοιχτά θέση ενάντια στις οµο-αµφι- τρανσφοβικές επιθέσεις και να λάβουν ξεκάθαρες πολιτικές ΛΟΑΤΚΙ+ συµπερίληψης και αποκλεισµού της βίας τόσο κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης υποψηφίων και των προσλήψεων όσο και στις ενδοεργασιακές σχέσεις.

Ζητάµε τέλος από κάθε σωµατείο και από κάθε συνδικαλιστικό φορέα να βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή αναφορικά µε αυτά τα περιστατικά, και να απαιτεί την άµεση αποµάκρυνση των ενόχων από τους εργασιακούς χώρους. Ο καιρός τους τέλειωσε!


E-mail: [email protected]
Facebook group & Facebook page




Δες και αυτό!