Ο Στήβεν Χόκινγκ προσπάθησε να αλλάξει την αντίληψή μας για τη ζωή

14/03/2018
από

O Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που οι θεωρίες του άλλαξαν τον τρόπο σκέψης και έμπνευσης του κόσμου, ο Στήβεν Χόκινγκ δεν είναι πια μαζί μας.

Ο Στήβεν Χόκινγκ άφησε την τελευταία του πνοή γαλήνια στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ την ώρα που κοιμόταν το βράδυ (Τετάρτη 14/03/18) σε ηλικία 76 ετών.

Τα παιδιά του Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ δήλωσαν:

Είμαστε βαθιά στεναχωρημένοι που ο πολυαγαπημένος μας πατέρας έφυγε σήμερα. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας κι ένας εκπληκτικός άνθρωπος, που το έργο κι η κληρονομιά του θα συνεχίσουν να ζουν για πολλά χρόνια ακόμη.

Ακόμη μίλησαν για το κουράγιο, την επιμονή, την εφυϊα και το χιούμορ του:

“Κάποτε είπε: “Τι να το κάνεις όλο το σύμπαν αν δεν είναι για ένα σπίτι με τους ανθρώπους που αγαπάς.” Θα μας λείπει για πάντα.

Ο Στήβεν Χόκινγκ έγινε διάσημος για το έργο του στις μελανές οπές και την κβαντική βαρύτητα, αλλά η ζωή του δεν είναι μοναδική μόνο από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, αλλά και για τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγυή.

Ο Στήβεν Χόκινγκ άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε την αναπηρία, ενώ ο ίδιος ήταν σύμμαχος των LGBTI δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Άλαν Τούρινγκ ο Στήβεν Χόκινγκ έγραψε μια επιστολή προς την Daily Telegraph εκφράζοντας την υποστήριξή του.

Άλαν Τούρινγκ

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι γνωστός ως πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, που βοήθησε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιο Πόλεμο. Βασανίστηκε από το κράτος, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, και τελικά έλάβε χάρη, σχεδόν 60 χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Στήβεν Χόκινγκ κάλεσε τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να «συγχωρήσει επίσημα» τον Τούρινγκ. Μία μάχη που τελικά κερδήθηκε όταν, τον Ιούλιο του 2013, όταν η κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο, χάρη σε αυτόν τον ήρωα του πολέμου.

Σε ηλικία 22, οι γιατροί του διέγνωσαν τον Στήβεν Χόκινγκ με μία σπάνια νευρολογικής φύσεως ασθένεια και του είπαν ότι έχει μόλις 2 χρόνια ζωής. Ο Στήβεν Χόκινγκ παίρνοντας ως δεδομένο ότι δεν θα ζήσει και πολύ, καταπιάστηκε με την επιστήμη του, και κατάφερε να έχει κάνει μία καριέρα για πάνω από 50 χρόνια, να αποκτήσει οικογένεια και παιδιά.

Κι όλα αυτά τα κατάφερε από την αναπηρική του πολυθρόνα, ενώ σε μεγάλο βαθμό δε μπορούσε να μιλήσει, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσε το διάσημο synthesizer φωνής.

Καλό ταξίδι!




Δες και αυτό!