Είμαι gay και ομοφοβικός και τώρα καταλαβαίνω το γιατί

13/03/2018

Ένας νεαρός gay άνδρας που “υποφέρει” από εσωτερικευμένη ομοφοβία μοιράζεται την ιστορία του.

Ο Sean νιώθει εντελώς καλά με τη σεξουαλικότητά του, αλλά ήθελε να μάθει γιατί τόσα πολλά άτομα της LGBTI κοινότητας πρέπει να φέρονται – όπως λέει – “τόσο queer”.

Σε ένα επεισόδιο του #QueerAF podcast, ο Sean εξηγεί τη σκέψη του προσπαθώντας να εντοπίσει τα δικά του στερεότυπα.

“Ήμουν θυμωμένος με πολλούς gay άνδρες που τροφοδοτούσαν τα στερεότυπα. Και σκεφτόμουν ότι κάνει κακό στους υπόλοιπους. Προσπαθούσα να πείσω τους ανθρώπους ότι πρέπει να είναι έτσι όπως το είχα εγώ στο μυαλό μου…

Κάποια στιγμή ο Sean συνειδητοποίησε ότι όλο αυτό το σκεπτικό που είχε ήταν – τουλάχιστον – κουραστικό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις συνιστούν ομοφοβία, η οποία πηγάζει από τον τρόπο που αισθάνεται για τον ίδιο του τον εαυτό.

Αποφάσισε, μάλιστα, να γράψει και ένα βιβλίο στο οποίο εξερευνά την πορεία του αυτή.

“Όλα τα LGBTI άτομα μεγαλώνουμε σε έναν κόσμο που μας λέει ότι δεν είμαστε φυσιολογικά. Ή στις χειρότερες περιπτώσεις ότι αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη ύπαρξη. Όλος αυτός ο φόβος εσωτερικεύεται και συνδέεται με τα συναισθήματα μας, καθώς μεγαλώνουμε”, λέει χαρακτηριστικά.

Αλλά για τον Sean αλλά και για πολλούς άλλους, αυτός ο φόβος διοχετεύεται σε άλλα LGBTI άτομα.

“Υπάρχουν πλέον τόσα πολλά νέα queer άτομα που είναι out, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, που δεν αντιμετωπίζουν θέματα με την αποδοχή του εαυτού τους και την αυτοεκτίμηση. Και ίσως αυτό είναι που προκαλεί όλη αυτή την εσωτερικευμένη ομοφοβία μας, μιας και εμείς δε μεγαλώσαμε έτσι. Το να μεγαλώνεις αντιμετωπίζοντας μια κοινωνική κληρονομιά ντροπής επειδή είσαι gay είναι κάτι που σε επηρεάζει και σε κάνει να ζηλεύεις όταν βλέπεις άτομα να ζουν απαλλαγμένα από την κληρονομιά αυτή”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!