Μια ανασκόπηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

08/03/2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, για την επέτειο από τη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας του 1857 στη Νέα Υόρκη, κάναμε μία ανασκόπηση στη χρονιά που πέρασε, εντοπίζοντας τις κατακτήσεις και τα επιτεύματα γυναικών.

Πρωτιές

Τον Ιούνιο του 2017 εξελέγη η πρώτη γυναίκα και ανοιχτά λεσβία πρωθυπουργός της Σερβίας.

Για την ταυτότητα της μίλησε και η Dalia Al-Faghal ως η πρώτη γυναίκα στην Αίγυπτο που «τόλμησε» να κάνει coming out ως λεσβία.

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Βαρκελώνης κάνει coming out στην τηλεόραση.

Κυκλοφορεί στην Αυστραλία το πρώτο περιοδικό γάμου μόνο για λεσβίες.

Her, always ❤ Captured by @aylinabaudis_photography

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Modern Lesbian Weddings (@dancingwithher) στις

Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ εκλέχθηκε η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα σε θέση νομοθέτη και στη Μινεσότα η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα σε δημόσιο αξίωμα στην Αμερική!

Η Anastasia Biefang είναι η 1η τρανς γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα αντισυνταγματάρχη του τάγματος του γερμανικού στρατού.

Η 29χρονη Joyita Mondal Mahi, κοινωνική λειτουργός, έγινε η 1η τρανς γυναίκα δικαστής Lok Adalat της Ινδίας.


Coming out

Η Sue Bird παίχτρια της γυναικείας ομάδας του NBA των ΗΠΑ (WNBA)κάνει coming out και μιλά για τη σχέση της με την Megan Rapinoe.

Το διεθνούς φήμης μοντέλο Teddy Quinlivan κάνει coming out ωςτρανς γυναίκα.

Μέσα από ένα μήνυμα στο instragram, η 18χρονη Etta Ngκόρη του Τζάκι Τσαν αποφάσισε να «μιλήσει» για τη σεξουαλικότητά της, λέγοντας ότι είναι λεσβία.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @stolenmilktea στις

Το ιδρυτικό μέλος της μπάντας LCD Soundsystem Gavin Russom έκανε coming out ως τρανς γυναίκα στις αρχές Ιουλίου.

Η ηθοποιός από το «Shameless» Diora Baird έκανε coming out ως λεσβία στο The Advocate τον Μάιο και μίλησε για την σχέση της με την κωμικό Mav Viola.

Το Φεβρουάριο ηηθοποιός Kristen Stewart αποκάλεσε τον εαυτό της «τόσο gay» παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2016 είχε σχέση με την Alicia Cargile. Μάλιστα, τον Μάρτιο σε συνέντευξή της στην The Guardian για την ρευστότητα της σεξουαλικότητας και πώς εκείνη με το να είναι αμφί δεν αισθάνεται καθόλου μπερδεμένη.


Γάμος

Αυστραλία επιτέλους ψηφίζει τοννόμο που αναγνωρίζει του gay γάμους. Ο 1ος γάμος που τελέστηκε ήταν ενός ζευγαριού λεσβιών.

Τα Χανιά επέλεξε ένα ζευγάρι γυναικών απ΄τη Μεγάλη Βρετανία για να τελέσει τον γάμο του, τον περασμένο Μάιο.


Διεκδικήσεις

#Metoo: Ξεκίνησε ως ένα αυτοδημιούργητο κίνημα ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση από μία μόλις γυναίκα και προκάλεσε μία ραγδαία αλυσιδωτή αντίδραση, κατά την οποία γυναίκες από όλο τον κόσμο παρακινήθηκαν και βρήκαν το θάρρος να δηλώσουν δημόσια πως έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ή πως έχουν βιώσει παρενόχληση.

#MeToo women’s march, Los Angeles, USA – 12 Nov 2017, Mandatory Credit: Photo by MediaPunch/REX/Shutterstock (9219416e) Atmosphere

Στην πορεία των γυναικών κατά της βίας στην Τουρκία συμμετείχαν δυναμικά ΛΟΑΤ ακτιβίστριες.

 

https://avmag.gr/73519/de-thelo-louloudia-ke-sokolates-thelo-isotita-ke-agona/

 

 




Δες και αυτό!