Το gay πορνό έχει τη δική του ιστορία και εμείς σας την μαθαίνουμε

27/02/2018

Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς, ότι το gay πορνό είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Ωστόσο, η γοητεία της παρακολούθησης ανδρών που κάνουν σεξ μεταξύ τους δεν είναι κάτι νέο. Στην πραγματικότητα, υπήρχε εκεί από τους προϊστορικούς χρόνους.Το gay πορνό βρισκόταν, επίσης, στην πρώτη γραμμή πολλών τεχνολογικών εξελίξεων. Λίγο μετά την εφεύρεση των φωτογραφικών πλακών το 1800, οι άνθρωποι άρχισαν να τραβούν γυμνές φωτογραφίες. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το VHS “απογειώθηκε” στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ήταν επειδή έφερε την ευχαρίστηση των “πορνογραφικών θεάτρων” στο σπίτι.

Ας ρίξουμε όμως μια σύντομη ματιά στην ιστορία του gay πορνό…

Αρχαία εποχή

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήταν από τους πρώτους που αποτύπωναν ερωτικές εικόνες σε κεραμικά. Ορισμένες από αυτές απεικόνιζαν gay σχέσεις και τα προσόντα της ανδρικής ομορφιάς. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ιδανικό, το μικρό λεπτό – χωρίς περιτομή – πέος. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η αναφορά του Αριστοφάνη, σχετικά με την επιτομή της ανδρικής ομορφιάς: “Λαμπερό στήθος, φωτεινό δέρμα, μεγάλη ώμοι, μικροσκοπική γλώσσα, δυνατοί γλουτοί και ένα μικρό πέος».

Αυτή η ιδέα της καταγραφής της ανδρικής ομορφιάς συνεχίστηκε και στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Ένα αξιοσημείωτο τεχνούργημα είναι το Warren Cup, το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Περιλαμβάνει δύο χαρακτικά αρσενικών μορφών που ασχολούνται με το πρωκτικό σεξ.

Warren Cup

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι δεν ήταν φυσικά μόνοι τους σε αυτό. Η τέχνη Shunga ήταν μια συγκεκριμένη μορφή τέχνης ξύλου που άνθισε από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα στην Ιαπωνία. Συχνά οι καλλιτέχνες απεικόνιζαν σεξουαλικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και συζυγών του ίδιου φύλου. Παρακάτω ένα έργο με τον γοητευτικό τίτλο “Client lubricating a prostitute” από τον Kitagawa Utamaro.

“Client lubricating a prostitute” από τον Kitagawa Utamaro

Η “εκτύπωση” έφτασε στην Ευρώπη, στα μέσα του 15ου αιώνα, με τις εικόνες του σεξ να εμφανίζονται σχετικά άμεσα. Μερικοί μελετητές εντοπίζουν την αρχή της έντυπης πορνογραφίας σε ένα ανώνυμο, εικονογραφημένο γαλλικό βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 1655, με τίτλο L’Ecole des Filles.

Η γέννηση της φωτογραφίας

Οι πρώτες φωτογραφίες έφθασαν τη δεκαετία του 1830 στη Γαλλία. Λίγο αργότερα, οι πρώτοι φωτογράφοι αρχίζουν να παράγουν εικόνες γυμνών σωμάτων ως βοηθήματα για τους ζωγράφους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιοι άνθρωποι παίρνουν στα χέρια τους ρεαλιστικές απεικονίσεις γυμνού σώματος.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, ξεκίνησε ένα παράνομο εμπόριο καρτ-ποστάλ που απεικόνιζε γυμνά μοντέλα – μερικές φορές αναφέρονται ως «γαλλικές κάρτες». Ορισμένα από αυτά συμπεριλάμβαναν περιπτύξεις ατόμων του ίδιου φύλου (όπως αυτή παρακάτω).

Το πρώτο περιοδικό ερωτικού περιεχομένου κυκλοφόρησε στα τέλη του 1800. Στην αρχή φιλοξενούσε χαρακτήρες χορευτριών. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να υιοθετήσουν την “επιτρεπόμενη αξιοπρέπεια” της εποχής, στράφηκαν στην απεικόνιση γυμνών ανδικών σωμάτων.

Ο 20ος αιώνας: το 1920

Η πρώτη ταινία που πιστεύεται ότι περιλαμβάνει σκληρές gay και bisexual σεξουαλικές σκηνές είναι μια σιωπηλή γαλλική ταινία με τίτλο Le ménage moderne de Madame Butterfly. O παραγωγός και διευθυντής της ταινίας, Bernard Natan, συνεχίζει να διατηρεί το μεγαλύτερο στούντιο ταινιών στη Γαλλία: Pathé.

Τα Pin-up περιοδικά καταφθάνουν στα μέσα του 20ού αιώνα, χαρακτηρίζοντας τους οπαδούς της Marilyn Monroe. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, οποιαδήποτε απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας ήταν ταμπού. Αντ ‘αυτού, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έπρεπε να περιοριστούν στις εικόνες στα περιοδικά γυμναστικής. Ορισμένες από αυτές ήταν εσκεμμένα τραβηγμένες για τα μάτια και την απόλαυση του gay κοινού.

Η δεκεατία του 40

Ο Αμερικανός φωτογράφος Bob Mizer αρχίζει να πουλάει τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες νεαρών ανδρών με παραγγελία, μέσω ταχυδρομείου. Το 1945 ιδρύει το σωματείο Athletic Model Guild και εγκαινιάζει το Physique Pictorial, το οποίο δημοσιεύει χιλιάδες εικόνες γυμνασμένων νεαρών ανδρών σε διακριτικές θήκες.

Το 1947, οι αρχές κατηγόρησαν τον Mizer για διανομή άσεμνου υλικού και ο ίδιος φυλακίστηκε για εννέα μήνες. Μετά την απελευθέρωσή του, επέστρεψε στη φωτογραφία προσέχοντας να κρατήσει το έργο του ακριβώς στη σωστή πλευρά του νόμου.

Ο Mizer πέθανε το 1992, αλλά το Physique Pictorial επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ίδρυμα Bob Mizer.

Η δεκαετία του 50

Η εταιρεία “MANUAL Enterprises” με έδρα την Ουάσινγκτον, που ιδρύθηκε από τον Herman Lynn Womack, προχωρά στην κυκλοφορία μια σειράς Physique περιοδικών. Οι τίτλοι του περιλαμβάνουν το Fizeek, το Grecian Guild Pictorial, το Manorama, το MANUAL και το Trim.

Το όνομα του Womack γίνεται γνωστό, μετά από μια μεγάλη δίκη που φτάνει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι φωτογραφίες ημίγυμων ή γυμνών ανδρών δεν είναι απαραιτήτως άσεμνες και μπορούν να αποσταλούν μέσω ταχυδρομικής υπηρεσίας. Αυτό οδήγησε στη διάδοση των λεγόμενων “Beefcake” περιοδικών στη δεκαετία του 1960.

Φυσικά πράγματα δεν γινόντουσαν μόνο στις ΗΠΑ.

Ο Φινλανδός καλλιτέχνης Touko Valio Laaksonen γεννήθηκε το 1920, αλλά έγινε γνωστός στους gay άντρες σε όλο τον κόσμο ως Tom of Finland. Ο ίδιος παράγει στυλιζαρισμένα, όμορφα σχέδια ανδρών σε δερμάτινες στολές, συχνά με υπερβολικούς μύες. Ο τρόπος με τον οποίο αποτύπωνε στα σχέδιά του τη σεξουαλική απόλαυση στα πρόσωπα των ανδρων, εντυπωσίασε την gay κοινότητα.

Το έργο του έφθασε για πρώτη φορά σε ένα ευρύτερο κοινό, όταν εμφανίστηκε – το 1957 -στο Physique Pictorial. Η πορεία του συνεχίστηκε και τις επόμενες δεκαετίες. Ο Laaksonen πέθανε το 1991.

Η δεκαετία του 60

Οι στάσεις απέναντι στη σεξουαλική έκφραση άλλαξαν ριζικά στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Η σεξουαλική απελευθέρωση και η «ελεύθερη αγάπη» προκάλεσαν μια σεισμική μετατόπιση στη σκέψη.

Τα περιοδικά τύπου “Physique” άρχισαν να εξελίσσονται περισσότερο σε αυτό που θεωρούμε σήμερα πορνογραφία. Ο Clark Polak (1937-1980) ήταν ο εκδότης του Drum, το οποίο κυκλοφόρησε το 1965. Το 1965 κυκλοφόρησε και το πρώτο full-frontal αρσενικό γυμνό σε ένα αμερικανικό περιοδικό.

Το 1967, ο Polak κατηγορήθηκε για δημοσίευση και διανομή άσεμνου υλικού. Σε αντάλλαγμα για την αποφυγή της ποινής φυλάκισης, συμφώνησε να σταματήσει τη δημοσίευση του περιοδικού.

Το επόμενο περιοδικό που αξίζει να αναφέρουμε είναι το Drummer, το οποίο δεν σχετίζεται με το Drum. Αυτό συγκεντρώθηκε περισσότερο στην gay σκηνή και κυκλοφόρησε από το 1975 έως το 1999.

Το Colt ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην πορνογραφία στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης το 1967.

Bara & Brits

Στον υπόλοιπο κόσμο, το arty fetish περιοδικό Fuzokukitan κυκλοφορεί στην Ιαπωνία (1960-1974) με έντονο gay περιεχόμενο στις σελίδες του. Περιλαμβάνει έργα του Tom of Finland αλλά και πολλών αναδυόμενων – bara – καλλιτεχνών. Το Bara είναι ένα είδος manga που ειδικεύεται στην gay erotica και το πορνό. Άλλα ιαπωνικά περιοδικά αργότερα εμφανίστηκαν για να καλύψουν τους καλλιτέχνες αυτούς και τους οπαδούς τους.

Από την Αγγλία (που γεννήθηκε το 1924), ο πρώην βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας Peter De Rome μετεγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1950. Εκεί έκανε την πρώτη του “Super 8” ταινία.

Ο ίδιος χρησιμοποιούσε συχνά φίλους ή άντρες που έβρισκε στο δρόμο. Οι ταινίες του προβάλλονταν μόνο σε ιδιωτικά πάρτυ και πορνογραφικούς κινηματογράφους.

Η δεκαετία του 70

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ένας μικρός αριθμός κινηματογράφων ενηλίκων εμφανίστηκε στη δυτική και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με τη σεξουαλική επανάσταση που σάρωσε μεγάλο μέρος του κόσμου, οι ταινίες άρχισαν να εξαπλώνονται γρήγορα στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής πορνό.

Ο Peter Berlin γεννήθηκε στην Πολωνία το 1942 και μεγάλωσε στο Βερολίνο της Γερμανίας. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και έγινε ένας γκέι πορνό σούπερ σταρ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι ταινίες του “Nights in Black Leather” (1973) και “That Boy” (1974) παίζονται σε σχετικούς κινηματογράφους μέχρι και σήμερα.

Μετά την σεξουαλική απελευθέρωση, αλλά πριν από το AIDS

Ο Wakefield Poole, πρώην χορευτής και χορογράφος του Μπρόντγουεϊ κέρδισε την αναγνωρισιμότητά του η δεκαετία του ’70 για τις πορνογραφικές του ταινίες “Boys In The Sand”, “Bijou” και “Moving”!

Όπως και άλλοι, χαρακτήρισε τον ερωτισμό της εποχής. Αυτοί οι άνδρες ήταν συχνά πρωτοπόροι. Είχαν επηρεαστεί από τη μικρού μήκους ταινία του Andy Warhol, τον Blow Job και τον Pier Paolo Pasolini από την Ιταλία, όπως και από την εμπορική επιτυχία του blockbuster (ετερο)πορνό, Deep Throat.

Ο Poole Εγκατέλειψε τις πορνογραφικές ταινίες στη δεκαετία του 1980, λέγοντας «έχασα το fanbase μου για το AIDS». O ίδιος δεν μπορούσε να κάνει πλέον σεξ σε μια εποχή που ο ιός HIV σάρωνε τους φίλους και τους γνωστούς του.

Άλλες αξιοσημείωτες πορνογραφικές ταινίες της δεκαετίας είναι αυτή του Jack Deveau του 1974. Το “Drive” ήταν η μεγαλύτερη πορνογραφική παραγωγή της εποχής.

Ο Βρετανός φωτογράφος Mike Arlen ξεκινάει τη φωτογράφηση γυμνών ανδρών τη δεκαετία του 1970 και δημοσίευσε τα δικά του περιοδικά, “Mike Arlen’s Guys” και “Manpower”.

Η δεκαετία του 80

Όλα άλλαξαν για την gay πορνογραφία τη δεκαετία του ’80 για δύο λόγους: Πρώτον, η έλευση του βίντεο στο σπίτι οδήγησε στο κλείσιμο πολλών κινηματογραφικών αιθουσών για ενήλικες και στη διάδοση των παραγωγών βίντεο πορνό. Δεύτερον η επιδημία του AIDS / HIV, είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ορισμένων σεξουαλικών συλλόγων και λουτρών. Είναι η εποχή που βλέπουμε την άφιξη των προφυλακτικών στο πορνογραφικό υλικό. Το ασφαλέστερο σεξ μπήκε και έγινε κεντρικό θέμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που εμφανίστηκαν αυτή την εποχή ήταν αυτό των Falcon Studios. Ο Charles ‘Chuck’ Holmes δημιούργησε τη Falcon το 1971.

Στην αρχή, όπως και άλλοι πορνογράφοι, η παραγωγή αποστέλλεται κυρίως μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας, αλλά ήταν από τους πρώτους που πραγματοποίησαν τη μετάβαση στη βιντεοκασέτα – διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της εταιρείας και καθιστώντας την αναμφισβήτητα την πιο επιτυχημένη εταιρεία gay πορνό στον κόσμο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Ο Holmes έδωσε το μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε HIV / AIDS οργανώσεις και στο κέντρο LGBT του Σαν Φρανσίσκο. Η Falcon οδήγησε, επίσης, στη δημιουργία αρκετών μικρότερων στούντιο, συμπεριλαμβανομένων των Mustang και Jocks.

Chi Chi LaRue

Στους μεγάλους σκηνοθέτες της “Falcon” περιλαμβάνεται και η drag Queen Chi Chi LaRue. Η LaRue άρχισε να εργάζεται ως βοηθός στο Catalina Video (που ιδρύθηκε το 1978), πριν σκηνοθετήσει εκατοντάδες ταινίες για τη Falcon από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Αξιοσημείωτες κυκλοφορίες στη δεκαετία του ’80 είναι το “Powertool” (1986) και το “The Other Side”.

Η έκρηξη της πορνογραφικής παραγωγής για την κάλυψη της αγοράς βίντεο στο σπίτι παρουσίασε επίσης αύξηση της ποικιλομορφίας. Οι ταινίες εμφανίστηκαν για έναν αυξανόμενο αριθμό εξειδικευμένων αγορών και φετίχ. Αυτές περιλαμβάνουν την εθνοτική ποικιλομορφία, τους “μπαμπάδες” και τις “αρκούδες.”

Μεγάλα ονόματα του gay πορνό εμφανίζονται αυτή τη δεκαετία, όπως αυτό του Joey Stefano και του Jeff Stryker (ένα από τα πρώτα αστέρια πορνό που πούλησε με επιτυχία έναν δονητή – αντίγραφο του πέος του).

Η επιτυχία του Stefano ήταν μικρότερη. Πέθανε από υπερβολική δόση φαρμάκων το 1994, ηλικίας 26 ετών. Οποιαδήποτε ιστορία σχετικά με το gay πορνό θα ήταν ατελής χωρίς να σημειωθούν οι πολλές απώλειες. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους από AIDS ή εθισμό.

Η δεκαετία του 90

Το DVD αρχίζει να αντικαθιστά το βίντεο. Ανάμεσα στα επιτυχημένα στούντιο gay πορνό που εμφανίζονται αυτή τη δεκαετία είναι και αυτό του BelAmi. Η εταιρεία ειδικεύεται στο πορνό, χρησιμοποιώντας άνδρες από την Ανατολική Ευρώπη, σε πόλεις όπως η Πράγα και η Βουδαπέστη. Αξιοσημείωτοι “ερμηνευτές” είναι ο Johan Paulik και ο Lukas Ridgeston.

Λίγο πιο δυτικά, η Cazzo ξεκίνησε στο Βερολίνο της Γερμανίας το 1996. Οι σκηνοθέτες της περιλαμβάνουν τον ιδρυτή Jorg Andreas και τον γνωστό φωτογράφο – αρθρογράφο Bruce LaBruce. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Triga (που ξεκίνησε το 1997) σκαρφάλωσε στην κορυφή, χρησιμοποιώντας, skinheads, ποδοσφαιριστές, χούλικαν και εργαζόμενους Βρετανούς.

Μια από τις πιο επιτυχημένες αμερικανικές πορνογραφικές εταιρείες που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 ήταν το Raging Stallion. Ξεκίνησε από τον Chris Ward και τον JD Slater. Αργότερα συγχωνεύθηκε με τη Falcon.


(Για το 2000 μέχρι και σήμερα θα υπάρξει ξεχωριστό αφιέρωμα)

πηγές: gaystarnews, wikipedia, butt, theguardian

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!