Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στην Ινδονησία

19/02/2018

Ο αυξανόμενος ηθικός και πολιτικός πανικός της Ινδονησίας σχετικά με τη σεξουαλικότητα έχει πλέον δημιουργήσει νομοσχέδια που ποινικοποιούν το σεξ εκτός γάμου και τις ομόφυλες σχέσεις.

Τα πράγματα όμως μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα. Ένας νομοθέτης ζήτησε τη θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Άλλοι προσπάθησαν κυνικά να απεικονίσουν την ποινικοποίηση ως μέσο προστασίας της LGBΤ+ κοινότητας από την αυξανόμενη βία.

https://avmag.gr/84746/indonisia-pinikopii-tis-sexoualikes-schesis-omofylofilon-ke-ektos-gamou/

Τίποτα από αυτά δεν είναι καλό για μια χώρα που διακηρύσσει ένα μήνυμα «ενότητας στην ποικιλομορφία» στη διεθνή σκηνή, που επιδιώκει να προσελκύσει ξένους επενδυτές και αντλεί εκατομμύρια τουρίστες προωθώντας τον εαυτό της ως ένα χαλαρό προορισμό διακοπών στην παραλία.

Είναι επίσης βαθιά ανησυχητικό για τους LGBT+ ανθρώπους, που πριν το 2016 ζούσαν ειρηνικά ακόμη και ισότιμα μεταξύ των πλουραλιστών γειτόνων τους.

Οι ρίζες της αυξανόμενης μισαλλοδοξίας της Ινδονησίας έγκεινται στην αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις παρενοχλήσεις, τις απειλές και τη βία από ισλαμιστές εναντίον θρησκευτικών, εθνοτικών και σεξουαλικών μειονοτήτων – μια τάση που παρατηρείται σε όλη την Ασία.

Οι 12 τρανς γυναίκες που βασανίστηκαν στην Ινδονησία μιλούν για τη δοκιμασία τους για 1η φορά

Οι βουλευτές του Συνδέσμου των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε κοινή δήλωση στις 7 Φεβρουαρίου. Ο Teddy Baguilat, νομοθέτης των Φιλιππίνων, κάλεσε τους προτεινόμενους νόμους “μια καταφανή παραβίαση του δικαιώματος της Ινδονησίας στην ιδιωτική ζωή και στις θεμελιώδεις ελευθερίες”.

Η περίοδος ανησυχίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 όταν ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ινδονησίας, Mohammed Nasir, έγραψε στο Twitter ότι ήθελε να απαγορεύσει όλες τις ομάδες LGBT+ φοιτητών από τις πανεπιστημιουπόλεις. Μέσα σε δύο μήνες, δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι συνέβαλαν στην προώθηση μιας αντί-LGBT συμπεριφοράς.

Σε ένα σεμινάριο για τη μητρική υγεία, ένας δήμαρχος προειδοποίησε τις νεαρές μητέρες ότι η θρεπτική μαγειρική θα αποτρέψει τα παιδιά τους από το να γίνουν γκέι. Ο υπουργός Άμυνας Ryamizard Ryacudu χαρακτήρισε τον ακτιβισμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ως έναν πόλεμο στο έθνος από το εξωτερικό, ενώ σχολίασε ότι είναι πιο επικίνδυνος και από τον πυρηνικό πόλεμο.

Ισχυρά θεσμικά όργανα υποστήριξαν το περιστατικό. Η ινδονησιακή επιτροπή προστασίας των παιδιών εξέδωσε διάταγμα κατά της “ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας”. Η Ινδονησιακή Ψυχιατρική Εταιρεία διακήρυξε την ομοφυλοφιλία και τις τρανς ταυτότητες ως «ψυχικές ασθένειες». Και ο Nahdlatul Ulama, ο μεγαλύτερος μουσουλμανικός οργανισμός της Ινδονησίας με περίπου 80 εκατομμύρια μέλη, ζήτησε την ποινικοποίηση του LGBT+ ακτιβισμού.

Οι σεξουαλικές μειονότητες στην Ινδονησία έχουν περάσεις ακρετές περιόδους εχθρότητας, αλλά οι ανοιχτές κοινωνικές συμπεριφορές παρείχαν μια ασπίδα, που συνήθως εμπόδισε τη βία. Η κυβέρνηση ποτέ δεν ποινικοποίησε την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, αν και η έλλειψη νομικής προστασίας για τους LGBT+ ανθρώπους τους άφηνε ευάλωτους.

Αυτόν τον καιρό υπάρχει μια έξαρση ρητορικής μίσους. Για παράδειγμα, ο νόμος περί πορνογραφίας του 2008 της Ινδονησίας χαρακτήρισε την gay συμπεριφορά ως αποκλίνουσα. Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου πριν οι αρχές αρχίζουν να το χρησιμοποιούν ως μέσο καταστολής.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν το 2017 για “αποκλίνουσα συμπεριφορά”. Τον Μάρτιο του 2017, άγνωστοι αστυνομικοί εισέβαλαν βίαια σε ένα διαμέρισμα στην επαρχία Aceh, συλλαμβάνοντας δύο άντρες για ομοφυλοφιλία. Οι άνδρες μαστιγώθηκαν δημόσια για πρώτη φορά στην ιστορία της Ινδονησίας.

Δημόσιο μαστίγωμα κι εξευτελισμός σε gay ζευγάρι στην Ινδονησία (βίντεο)

Τον Μάιο, η αστυνομία εισέβαλε στο γυμναστήριο και τη σάουνα Atlantis στην Τζακάρτα, ένα γνωστό gay μέρος. Τον Σεπτέμβριο, η αστυνομία στην επαρχία της Δυτικής Ιάβας εισήλθε στην ιδιωτική κατοικία δώδεκα γυναικών που υποψιάζονταν ότι ήταν λεσβίες και τις αναγκάσε να φύγουν από το χωριό. Υπήρξαν πολλές παρόμοιες επιδρομές.

https://avmag.gr/79521/syllipsi-lesvion-stin-indonisia-apo-to-spiti-tous-meta-apo-katangelia/

Καθώς συνεχίζονται οι κατασταλτικές πράξεις, οι συντηρητικοί επεδιώκουν να απαγορεύσουν ρητά το σεξ έξω από το γάμο και τις ομόφυλες σχέσεις, υποβάλλοντας αναφορά στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η αναφορά αποτελεί κάτι περισσότερο από μια υποθετική απειλή.

Ορισμένες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι το μισό των ζευγαριών στη χώρα δεν παντρεύονται νομίμα λόγω δυσκολιών εγγραφής, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και διακρίσεων εις βάρος μη αναγνωρισμένων θρησκειών. Η ποινικοποίηση της σεξουαλικής ζωής τους θα μπορούσε να κατακλύσει τα αστυνομικά συστήματα φυλακών.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το συνταγματικό δικαστήριο της Ινδονησίας απέρριψε την αναφορά για τεχνικούς λόγους. Εντούτοις, εντός 24 ωρών από την απόφαση, το περιφερειακό δικαστήριο της Βόρειας Τζακάρτα καταδίκασε οκτώ άνδρες που συνελήφθησαν σε δύο ή τρία χρόνια φυλάκισης.

Σε μια εποχή που οι χώρες του κόσμου προχωρούν προς την αναγνώριση των βασικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την οικογενειακή κατάσταση, η Ινδονησία παραμένει αντίθετη με τους γείτονές της στην Ασία.

Η οικονομία θα μπορούσε να χτυπηθεί. Οι Financial Times ανέφεραν ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει τις ισλαμικές επιθέσεις εναντίον των LGBT+ μπορεί να βλάψει τον τουρισμό και την ανάπτυξη ακινήτων. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Williams σημείωσε ότι “οι διακρίσεις εις βάρος των LGBT+ στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και στις κοινωνικές ευκαιρίες είναι διαδεδομένες και περιορίζουν την ικανότητά τους να συμβάλουν πλήρως στην ινδονησιακή οικονομία”.

Κάποιοι αξιωματούχοι δήλωσαν εσκεμμένα ότι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των LGBT+ ανθρώπων. Ωστόσο, η Ινδονησία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και διακυβεύονται τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής όλων των πολιτών. Και πρέπει να αποφασίσει. Είναι μια χώρα πολυμορφίας, πλουραλισμού, αποδοχής και σύνδεσης με τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα; Ή προτιμά την πολιτική του αποδιοπομπαίου τράγου, εις βάρος εκατομμυρίων πολιτών και της παγκόσμιας φήμης της;

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!