«Ζωντανό φάρμακο» κατά του AIDS

13/08/2011
από
antivirus magazine διαφήμιση

stopaidsΝέα επαναστατική θεραπεία για το HIV/AIDS, η οποία ενδέχεται να θεραπεύει όσους είναι οροθετικοί ή νοσούν, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Οι ειδικοί δημιούργησαν ένα ζωντανό φάρμακο το οποίο περιέχει ιό που σκοτώνει όχι μόνο τον ιό HIV, αλλά και όλα τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από αυτόν.

 

Ο δρ Pin Wang από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες χρησιμοποίησαν έναν ειδικό ιό που αγκιστρώνεται στα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον HIV και τους προδίδει την ιδιότητα να εκρήγνυνται.

Το είδος της θεραπείας ονομάζεται «αυτοκτονική γονιδιακή θεραπεία», που σημαίνει πως όταν ο ιός βρει ένα κύτταρο μολυσμένο με HIV, προσκολλάται πάνω του και το σημαδεύει. Τότε, στη μάχη ρίχνονται τα φάρμακα που αναγνωρίζουν τα σημάδια από τον τεχνητό ιό και όπου τον βλέπουν, καταστρέφουν τα κύτταρα.

«Αν καταφέρεις να καταστρέψεις όλα τα κύτταρα που είναι μολυσμένα με HIV στον οργανισμό κάποιου, τότε έχεις λύσει μερικώς το πρόβλημα», εξηγεί ο καθηγητής Wang.

Η διαδικασία είναι ανάλογη με μία πρακτική που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για να εξολοθρεύσει τον αντίπαλο. Ενας στρατιώτης που βρίσκεται στο έδαφος δείχνει με μία ακτίνα λέιζερ την ακριβή θέση του στόχου και έτσι καθοδηγεί τα αεροπλάνα ώστε να γνωρίζουν πού ακριβώς θα ρίξουν τη βόμβα.

Οπως λοιπόν γίνεται η ακριβής ρίψη της βόμβας, ο τεχνητός ιός βοηθά τα φάρμακα ώστε να μην έχουν παράπλευρες απώλειες, δηλαδή να παραμένουν ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί τόσο στοχευμένη θεραπεία», λέει με ενθουσιασμό ο Wang.

Ο τεχνητός ιός έχει επιτύχει στις πρώτες δοκιμές στο εργαστήριο και έχει καταστρέψει το 35% των HIV κυττάρων. «Μπορεί το ποσοστό να ακούγεται μικρό, είναι όμως σε εργαστηριακό περιβάλλον. Εάν αυτό δοκιμαστεί σε ανθρώπινο οργανισμό, βάσει της εμπειρίας, θα είναι πολλαπλάσιο και θα αυξήσει ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, παθολόγος – λοιµωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στους επόμενους στόχους των ειδικών, είναι η δοκιμή της μεθόδου σε ποντίκια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι μία σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε θεραπεία.

Η ελπίδα

«Ακόμη είμαστε σε πρώιμο στάδιο, ακόμη όμως και εάν δεν έχουμε επιτυχία, και μόνο ο νέος τρόπος προσέγγισης του ιού θα δώσει διαφορετικές κατευθύνσεις στη μάχη κατά της παγκόσμιας μάστιγας», εξηγεί ο καθηγητής.

Η έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από φαρμακευτική εταιρεία, αλλά από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Virus Research».

Πάντως, το μεγαλύτερο στοίχημα της πρόληψης που έχει τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η διάγνωση όσων είναι οροθετικοί και δεν το γνωρίζουν. Οι άνθρωποι αυτοί παλαιότερα χαρακτηρίζονταν «τοξικές βόμβες», καθώς το φορτίο του ιού που έχουν στο αίμα τους σε συνδυασμό με την άγνοια της νόσου, ήταν αρκετό για να μεταδώσουν εύκολα τη λοίμωξη σε αρκετά άτομα.

Επιπλέον, όσο πιο σύντομα αναγνωρίσουν ότι έχουν μολυνθεί και αρχίσουν άμεσα την αγωγή τόσο πιο δυνατό θα διατηρήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τόσο περισσότερο θα προφυλάξουν τον σύντροφο και τον εαυτό τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, τα άτομα που λαμβάνουν αγωγή είναι λιγότερο μεταδοτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο στην Ελλάδα διενεργούνται έλεγχοι τους τελευταίους μήνες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και μάλιστα έχει καταγραφεί δραματική αύξηση των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό του HIV.

«Οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών είναι η ομάδα που καταγράφονται τα περισσότερα νέα περιστατικά στους ελέγχους που κάνουμε.Ωστόσο, ακόμη βρίσκεται υπό διερεύνηση εάν στατιστικά ο αριθμός ανταποκρίνεται σε άτομα που είναι μολυσμένα χρόνια και απλώς δεν έχουν κάνει ποτέ εξετάσεις ή αν είναι πραγματικά νέα περιστατικά», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Νικολόπουλος επιδημιολόγος στο τμήμα HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η μετάδοση

Συνολικά, η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του HIV. Στη χώρα μας το 46,5% των περιπτώσεων HIV είναι άνδρες που δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής με άλλους άνδρες (ή 61,36%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης), ενώ το 22,2% ήταν άνδρες και γυναίκες που ανέφεραν ότι μολύνθηκαν μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (ή 29,35%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης). Η κατηγορία μετάδοσης παραμένει αδιευκρίνιστη σε ποσοστό 24,2%.

Οι εκατοστιαίες αναλογίες ως προς τον τρόπο μόλυνσης δείχνουν μια αξιοσημείωτη αύξηση μετά το 2005 για τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες.

Συνολικά, η πλειονότητα των δηλωθέντων οροθετικών στην Ελλάδα είναι ηλικίας 25 έως 44 ετών κατά τη στιγμή της δήλωσης, ενώ η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες είναι μεταξύ 30 και 34 ετών και στις γυναίκες από 25 έως 29 ετών.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!